Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 16 януари 2010 г.

Елементи и факти за българската народна психология

From HUMANUS, дневникът на Ангел Грънчаров
Моят блог е единственият в българското виртуално пространство, в който се уважава мнението на читателя до такава степен, че редовно публикувам в отделни постинги най-смислените, най-добрите коментари, написани било в самия блог, било и по други блогове - щом като съм преценил, че наистина си заслужава да се чуе гласа на някой мислещ, ала, уви, безименен човек.

Повечето хора оценяват жеста от моя страна, който е израз на уважение към мнението им, но днес разбирам, че са възможни и недоразумения и дори обвинения за "нечистоплътни подбуди" от моя страна; ето какво писмо получих на имейла си, което е по повод на една такава публикация, в която аз обединих два коментара в един, понеже темата беше обща; тя е написана от анонимна госпожа, от анонимен имейл Az Az bravo1970 на abv.bg, живееща в анонимна, неопределена друга държава (не в България):

Господин Грънчаров,

Постарайте се да бъдете коректни в публикациите си във вашия блог. Най-малкото не е красиво, да не кажа, не е цивилизовано да плагиатствате и то да "омесвате" различни автори в един.

Причината да ви пиша е да имате предвид,че ако желая да се изявявам във вашето виртуално пространство, то ще го направя по собствена воля и желание. Но засега аз нямам такова.

Във "вашия" призив по повод Р.Желева сте преписали две мнения от блога на Иво Инджев и сте ги компилирали в едно под името "рита."

Втората част за "наведи се да мине номерът" е моя и не ми е приятно да ме използвате и още повече да ме подписвате с друго име, на човек, който живее в Германия и аз изобщо не познавам.

Повече от деситилетие живея в друга европейска страна и живея по правилата на цивилизацията.

С вашето плагиатство и недобросъвестност се проявявате като подобие на Р.Желева.

Твърдо заявявам позицията си пред вас, че не мога да се наведа за да ви мине номерът.

Затова и ме уважават и не се срамувам да съм българка.

Най-доброто, което може да сторите е да изтриете моето мнение от вашия призив.

На тия думи моя милост (А.Г.) отвърна така:

Уважаема госпожо,

Съжалявам за неприятното недоразумение и за грешката от моя страна! Наистина приех, че тия два текста, (не)подписани с измислени имена (а Вашият дори само с една буква), са написани от едно и също лице; пък и двата бяха написани на латиница, трудно се четяха, сметнах това обстоятелство за достатъчно, че са писани от едно и също лице; изобщо съм нямал намерение да "плагиатствам" (плагиатство щеше да бъде ако бях подписал Вашия текст с моето име) и пр. За да не се случват такива недоразумения в бъдеще, би било нормално, щом толкова държите на текстовете си, да имате добрината да ги подписвате с името си. Същото така е невъзможно да се плагиатства от анонимен, сиреч, от несъществуващ човек.

А иначе благодаря за доброто разположение към мен, което струи от писмото Ви. Не зная с какво съм го заслужил. Няма да променя нищо в публикацията, понеже проблемът, който поставяте, е несъществен: щом е за България, няма значение кой е казал това или онова, а има значение единствено какво е казал - с оглед да можем да помогнем за по-достойното й бъдеще.

Наистина, госпожо, трябва да се постараем да надмогнем българския манталитет, според който щом някъде се срещнат двама българи, да няма начин да не се сръфат веднага или поне в обозримо бъдеще. Или най-малкото да е изключено единият да не напише донос за другия "там, където трябва". Грозно е това да се ръфаме за щяло и нещяло; така доникъде няма да стигнем. Вие, щом сте живели в Европа, трябва да го знаете това прекрасно.

Бъдете здрава и успехи!

2 коментара:

Роси каза...

Добро утро! Изчетох с най-голям интерес публикацията. Чудно ми е едно, след като съответната госпожа, (ако изобщо е госпожа) защо е анонимна, след като парадира, че живее в цивилизована държава!?Грънчаров не обръщайте внимание на подобни писма или коментари просто не си заслужава! Особено след като се представи някой без именен, това си е робската психика и страх, а считайте дори и неуважение. Така, че който и да е където и да е подобаващо е да се представи поне с някакво име след като има претенции за нещо. Благодаря за оказаното внимание!

Анонимен каза...

rosi158,ако сте обърнала/и/ внимание,след публикуване на материалите на уважаемата госпожа,г-н Ангел Грънчаров полага името й,по всяка вероятност,виртуалното,за какво плагиатство може да става дума.Мое лично мнение,без да ангажирам никого с него,че когато държиш на позицията си и се чувстваш част от общността на мислещите и смели хора,твото авторство,губи своята личното си позиционерство,освен ако не си влюбен в авторовия си нарцизъм.Благодаря на г-н Грънчаров за уместните корекци на мои текстове блога,за които той предварително ме е уведомявал,но дори да не го стореше,пак не бих имал възражение,защото вярвам на неговата добронамереност,съществена част от неговия професионализъм.
Атанас Ганчев