Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 януари 2010 г.

Живея в най-стария град на Европа: Пловдив е сред шесте най-стари градове в света!

Пловдив е шести сред най-старите градове в света, определил в-к „Дейли телеграф“ в края на 2009 година.

Градът е създаден през 4000 г. пр. Хр. и е вторият по големина в България. В него живеят 379 882 души.

Според изданието Пловдив е важен икономически, културен, просветен и транспортен център за страната ни, където могат да се видят множество антични забележителности, включително римския амфитеатър и турските бани.

Челното място в класацията е за Йерихон, който се намира в Палестина. Той е основан през 9000 г. пр.Хр. и е най-старият продължително населен град.

В древността е бил обграден от каменна стена и в него са живели между 1000 и 1500 жители. Градът се намира близо до река Йордан на Западния бряг и в момента населението му е около 20 000 души.

Второто място е отредено за Библос, създаден през 5000 г. пр.Хр. в Ливан. Градът е основан от финикийците, а гърците, които изнасяли оттам папирус, му дали името „Библос“. От там идва и наименованието на Библията.

Главни туристически атракции са финикийските храмове, дворецът Библос и църквата „Свети Йоан Кръстител“. След него в класацията се нарежда най-населеният сирийски град Алепо, който е основан през 4300 г. пр.Хр. В него живеят 4,4 млн. души. Алепо си поделя третото място с Дамаск създаден през 4300 г. пр.Хр.

След него е иранският Суза, създаден през 4200 г. пр.Хр. Той е бил главен град на Еламската империя, преди да бъде завладян от асирийците. Намира се на 250 км източно от река Тигър в днешната югозападна част на Иран.

На шесто място според „Дейли телеграф“ се нареждат Фаюм в Египет и Сидон в Ливан.

Последното 20-о място в подреждането е отредено за индийския Варанаси, основан през 1000 г. пр.Хр. Той е разположен на западния бряг на река Ганг и е важен център както за хиндуистите, така и за будистите.

Кратък коментар на моя милост: Наистина е източник на гордост и вдъхновение това, че живея в най-стария град на Европа - и шестия в света! Обичам Пловдив, неговата романтична атмосфера, хората му, отличаващи се с приветливост и сърдечност. Единственото, което ме дразни, че на най-високото място в хилядолетния град се възвисява паметник на съветския окупатор на България! Това е грозно, това е същинска подигравка с хилядолетната история и култура на Пловдив! Срам ме е, че мнозинството от пловдивчаните не съзнават това и продължават да търпят грозния паметник на най-високото място на хълма Бунарджик! Този паметник трябва да се махне - час по-скоро, колкото по-скоро, толкова по-добре. За да възвърне Пловдив честта си, за да премахне срама от челото! Щото "Паметникът на Альоша" е като грозна кръпка върху хилядолетната пищна културна плащеница, каквато по начало е град Пловдив!

(Забележка: Горната информация е препечатана от ЕвроЧикаго.ком.)

1 коментар:

Анонимен каза...

Без да изпадаме в суперлативи, можем наистина да кажем, че Пловдив е един от най-хубавите, ако не дори най-хубавият град на югоизточна Европа и България. Град с история, традиции, уникални природа и архитектура, чудесен мек климат въпреки доста голямата горещина през лятото. В Пловдив човек може много по-добре да се вдъхновява за изкуство и философия от другаде. Варна, Русе и Търново също са прекрасни. За разлика от София, която е на трето място по омразност в личния ми списък на омразните ми градове по света. Разбира се, тя има Витоша, хубава питейна вода и през лятото е относително прохладна заради голямата надморска височина, но с това достойнстата й свършват. Град с голяма древна история - "Сердика е моят Рим", е казвал Константин Велики, но град без традиции в новата българска история, чиновнически град, с еклектична архитектура, изкуствено издигнат в ранга на столица. Нищо лошо, ако беше останала само административна столица като Отава или канбера. Но не и като централен, главен и най-голям град. Така или иначе България спешно трябва да започне да преодолява своята "софиоцентричност", т.е. да започне децентрализация, като изнася държавни институции от София към провинцията. Защо например Конституционният съд да не се премести в Пловдив? Или други институции като Върховният съд или някои агенции и служби да не отидат в Русе или Хасково и т.н.? В Европа има примери на силно централизирани държави като Франция и Англия, където всичко се върти около Париж, респ. Лондон, и Германия или Италия, където Берлин и Рим са само първи сред (почти) равни. Предпочитам последния модел.