Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 13 февруари 2010 г.

Индиректен сблъсък между Б.Борисов и Т.Дончева във връзка с операцията срещу българската мафия, наречена "Октопод"

По нашумялата операция "Октопод" се чуха и прочетоха какви ли не "информации" и коментари. Тепърва още много ще се годори и пише. Аз обаче за момента се въздържам и считам, че трябва да изчакаме, да видим какво ще излезе, да се убедим. Прибързано не трябва да се съди по оценката за случващото се; не трябва да сме вечни песимисти и винаги недоволни мърморковци. Дай Боже да излезе нещо добро за България в т.н. "битка на държавата с организираната престъпност", която, както сега разбираме - не че не си го знаехме и преди де! - беше първа дружка и сътрапезник на държавната трапеза на предишната власт.

Днес реших да съпоставя оценките за операция "Октопод" на една от най-яростните противнички на Бойко Борисов в момента, бившата депутатка от БСП Т.Дончева, една информирана жена, и също гледището по въпроса на самия министър-председател по случая, изразено в снощната "Панорама". Мисля, че този задочен диалог между двамата хвърля обилна светлина върху същината на случващото се, т.е. може да ни помогне да се приближим поне отчасти до истината. Ето в последователност откъсите от две интервюта, който касаят темата около "Октопода":

Нека да се върнем госпожо Дончева, към операцията „Октопод”. Може ли да се каже, че тя е опит сега да се бръкне в раната?

Това, което можете да кажете е, че едни мутри се бият с други мутри. И се бият по начина, по който се бият мутри - в „Дескрим”, в кафенето не знам си кое си, в ресторанта „Богат, беден” и във всичко, което нашата мутренска история познава. Независимо, че едните владеят държавата, а другите са ужким извън нея. Това е игра без правила. Тази игра просто може да погребе държавата. Тези хора просто имат сметки за разчистване и всички, които са свързани с тях участват в това. В тази работа без правила сигурно ще има достатъчно жертви и аз няма да ставам днес съдник. Използвам днес ефира на Националното радио само, за да предупредя нацията – това ще се случи, тук има воля само и единствено за разчистване на сметки. Но каквито са едните, такива са и другите.

Секунда само…

Друг е въпросът обаче, че зад всяка една мутра въпросът стои по следния начин – след като за един може нацията да разчисти пътят до върха, би трябвало тя да позволи това за всеки друг.

Преди време казахте, че миналото на Бойко Борисов и връзките му в това минало ще му създадат проблеми…

Разбира се.

… които в един момент може да се окажат неудържими. Какво точно имахте предвид тогава?

Това, което имах предвид го обяснявах миналата седмица за вестник „Гласове” в едно интервю. Миналото на Бойко Борисов е като миналото на Алексей Петров и като миналото на една група други хора, независимо кой се намира на коя позиция в държавата, кой се счита за експерт по сигурност, за длъжностно лице оторизирано с най-високи държавни функции и кой се счита за извън борда, това е тяхното общо минало. В това минало те имат поведение, отношения, случки, трупове, включително. Едната част от познатите им, на тези двамата души, са мъртви по времето, което Бойко Борисов беше главен секретар. Това минало за една част от ъндърграунда предполага мъст. За друга част от ъндърграунда, който вече е аранжиран някъде по етажите на властта, предполага възможност миналото да се заличи и да се разчистят сметки като се използва държавата. Но тъй като тези хора не са специалисти и часовникари, те и тук от името на държавата го правят не по закони и правила, а по начина, по който са си свикнали – с пищова, с част от стол, биейки се с друг, който взел крак от маса. Така че ние като нация се докарахме до това, сега ще трябва да го и изтърпим. Но усилията, които трябва да направим по посоката на превръщането на държавата в нормално място, което се управлява от нормални хора, което се управлява по нормални правила на цивилизования свят, което е място удобно за живеене, е наша задача оттук нататък. Само, че вече се намираме на … (б. р. - не се разбира), който не можем да прескочим, независимо кой имал добри намерения, кой нямал добри намерения. И затова, когато се приписват всякакви видове връзки, проекти и прочие измислици от цялата ченгесарска група и някои смята, че по този начин брани партията, политическата система, някой политически фактор, който му е симпатичен, трябва да се наясно какво следва от това. От това следва пълна дискредитация на всички, пълна мазанка и както виждате от два дни медийното пространство е заето от най-причастните към досегашният публичен статут на Алексей Петров, които разнасят кал по всички посоки. Какво смятат, че чистят себе си ли по този начин?

Госпожо Дончева, ако събраните доказателства издържат в съда, както ни уверява и премиера, че това ще се случи, че доказателствата са годни, и че ще издържат в съда, кой трябва да поеме отговорността за това, че престъпна група е работила в продължение на десет години в пълен комфорт?

Аз ви казах кои са пипалата...

А какво ще се случи?

А, хванете едно нещо и го докажете.

Ние сме журналисти и не можем да го докажем това.

Не, не, не вие. Ония, които са се заели с тази работа. Защото аз съм отдавна в тази правна гилдия. И знам много добре кога се правят демонстрации и кога не се правят демонстрации, а просто хората си работят по закон и прибират всеки, който трябва и си го осъждат като стой та гледай и никой не казва „Му”. Аз не случайно ви казах за мутрите. Защото мисля, че когато мутрите бият мутри, те много не придирят да се преследват за нещо, което действително са направили. Те си знаят, че са направили много работи и че за каквото и да ги хванеш, все ще им е малко. Поради което смятат, че е позволено да се монтират процеси, да се фабрикуват доказателства и да се правят всякакви неща и че всичко това е позволено.

Госпожо Дончева, можете ли да се ангажирате с прогноза, ако Алексей Петров излезе от ареста и проговори?

Мога да се ангажирам…

Ще припомня, че преди време той се закани да назове сценаристите, актьорите, режисьорите, целия сценарий, конкретните имена.

Мога да се ангажирам само със следното. Не може един старшина от Пазарджишкото милиционерско училище да бъде наричан „политически инженер”. Защото той просто е старшина от Милиционерското училище в Пазарджик, независимо по какъв начин някой му е дал и висше образование от някой ПУЦ, за да го направи доцент. Той просто е старшина от Пазарджик. И той нито може да прави политически проект, нито да прави идея за национална сигурност, нито нещо друго. Той може да е бясно амбициозен и нашето общество благодарение на недъзите си да го е допуснало да го яхне. Но това е съвсем друг въпрос. Това е също като специалиста по дължината на маркуча на пожарната, който можем да качим където си искаме. Само че той като отиде при Вселенския патриарх и става провал. Дори с начина, по който сяда на креслото. Само че това трябва някой като нация да ни отваря очите. Още една две-години, докато ни падне абажурът на главата. Тази работа, която е, е мутри срещу мутри за сметки, които имат да уреждат. Те няма да станат нито сега…

Това е изводът, който прави…

Татяна Дончева: … нито ще се приключи в съдебна зала. Той ще се приключи, както го приключват мутри. Защото те така го и водят.

(Стенограмата е по агенция “Фокус“, текстът препубликувам от Електронен вестник)

Бойко Борисов: Ще стигнем до края, 13 февруари 2010 | 00:04 | БНТ, „Панорама”:

Бойко Борисов, министър–председател на Република България

Водещ: Бойко Борисов, министър–председател, добър вечер!

Бойко Борисов: Приятно ми е, Бойко Василев, „Панорама”.

Водещ: Вие сте в настроение след тази тежка седмица. Чак ви се чудя.

Бойко Борисов: То като си много уморен не ти остава друго освен да се усмихваш накрая.

Водещ: Война казахте вчера, а днес Алексей Петров го нарече политическа репресия, какво става, господин премиер?

Бойко Борисов: Всеки може във времето на демокрация сам да определя и поведението си и изказванията си. Нямам никакво намерение да коментирам каквото и да е било изказване. Война е, защото виждате операциите, които прави МВР и ДАНС, под, искам да подчертая, ръководството на Главна прокуратура, Върховна касационна прокуратура. Има много, много себе отдадени прокурори в момента, дори когато съм бил главен секретар нямаше такива. Може би същите тези момчета пораснаха, но в момента се борят много и са действително адвокатите на държавите, хората, които защитават интересите на държавата, мотивирано МВР, мотивиран ДАНС, подкрепа от евроатлантическите партньори. Аз мисля, че това е достатъчно към днешна дата.

Водещ: Това вашата война ли е или е войната на министър Цветанов?

Бойко Борисов: Това е войната на държавата.

Водещ: На държавата?

Бойко Борисов: Няма никакво значение кой е премиер, министър, кой е шеф на службите. Всеки от нас е длъжен да си извърви пътят, който гласоподавателите, народът е избрал и е казал „искаме това да направите” и ние го правим.

Водещ: Колко далеч ще стигнете?

Бойко Борисов: До края. Аз дори истински се чудя на някои от анализаторите, които казват, че това е била операция срещу мен или на Цветанов. След като аз от три седмици бивам запознавам от колегите какво готвят, какво правят, какви доказателства, какви свидетели се явяват, какви материали излизат, това е, на всички мои критици искам да кажа, това е да нямаш зависимост. Това е когато, не те е страх, че няма какво да излезе за теб – атакуваш, правиш, оставяш службите и прокурорите да работят. Политическата воля на премиера е да не пречи, да няма свои, да няма близки, да няма приятели. Който е сгрешил, прокурорите и службите да могат да го арестуват. Това е политическата воля всъщност и това е липсвало на моите предшественици.

Водещ: Казвате „да няма приятели” и това го казвате, защото с Алексей Петров се познавате отдавна, играли сте карате, имали сте обща фирма, затова ли го казвате?

Бойко Борисов: 1982 -1983 година сме съотборници в националния отбор и в спорта. Действително той е човек с много качества, но в същото време това, което видях, с което ме запознаха колегите истински ме озадачи и дадох ход на операцията. Това е липса на зависимост – да няма човек, срещу който да не могат да работят службите.

Водещ: Дори човек, с който сте се били на тепиха?

Бойко Борисов: Ние сме се били в преносни смисъл на думата.

Водещ: Каратето.

Бойко Борисов: Такъв ни е бил спортът.

Водещ: Да, в преносния смисъл на думата. Той що за противник е?

Бойко Борисов: Тече съдебен процес. Има постоянна мярка, до колкото разбрах днес СГС е постановил и всяко мое вмешателство, всеки мой коментар може да бъде използван после в съда като вмешателство и затова мисля, че това, което направиха колегите, толкова много прокурори и служители на ДАНС са работили, съдиите днес са отсъдили постоянна мярка, значи те са чели това, което им е било предоставено, взимали са решения, нека да ги оставим да работят на спокойствие.

Водещ: Кажете, защото според Вас...

Бойко Борисов: Липсата на зависимост прави ГЕРБ много силна, много ясна партия.

Водещ: Учуди ли ви това, че много хора искаха точно вие да се изказвате по този въпрос, точно вашето мнение да чуят?

Бойко Борисов: Не, защото няма тема в България, по която да не ме търсят журналистите да се изказвам.

Водещ: Особено тази обаче. От сряда всички казват Бойко Борисов да каже.

Бойко Борисов: Аз в сряда излетях следобед за Брюксел, четвъртък беше Съветът в Брюксел и понеже чух подобни приказки свиках журналистите преди Съвета в представителството, за да им кажа мнението си по въпроса. Нормално е, били сме толкова години съотборници, нормално е да питат. И именно това е най-голямото ми достойнство, няма недосегаем и няма човек, не искам да казвам дали е виновен или не, съдът ще го отсъди, няма човек, срещу който службите да не могат да действат в България. И това се оцени веднага и от Америка и от Европа. Това е новата България. Службите, правозащитните системи могат да работят по всеки, няма значение какъв е.

Водещ: Човек си задава въпроса дали е възможно един човек да е бил едновременно и в службите и в мафията?

Бойко Борисов: Аз повече обаче по тази тема няма да говоря.

Водещ: Казахте обаче подкрепата от вън, няколко пъти го подчертахте, включително и днес.

Бойко Борисов: Аз мисля, че на няколко пъти посланиците на водещи държави в света, дори не дипломатично, изказаха похвалите си към нас.

Водещ: Така е, но те отрекоха акцията да е замислена от вън. Колкото повече го отричат, толкова повече съмнения има.

Бойко Борисов: Вижте, напротив, акцията си е проведена изцяло от Прокуратурата, МВР и ДАНС, а това, че нашите партньорски служби са имали информация или не са имали, това не се коментира. Важното е, че на върха на представителството в България стоят посланиците, те, оставете всичко останало, толерираха волята на правителството, а ние като нация, като народ, които сме били сочени досега за най-бедните, най- лошите в Европа имаме нужда от тези позитивни сигнали, от тази оценка на света да каже в България вече този трудов народ вече не е най-корумпирания. Защо заслужават българите да бъдат наричани по този начин заради 15, 20 или 30 души. Каквато и да е цена ще я платя и тези хора ще ги вкарам в затвора, защото другите 7 млн. 900 и колко хиляди трябва да живеят добре. Не може 20-30 търтея да тормозят държавата и ние правим всичко по този въпрос.

Водещ: Каквато и да е цена, казвате ще я платите.

Бойко Борисов: Абсолютно вярно.

Водещ: Това обаче да се изреже мафията от държавата без упойка е доста тежка задача?

Бойко Борисов: Да виждате да ми е леко, на мен, на колегите, на екипа, не е леко.

Това са откъсите от интервютата, които касаят дискутираната важна тема. Нека всеки сам да си прави изводите. Аз моите си ги правя, ала засега предпочитам да изчакам - нямам нужната увереност, не съм сигурен дали не бъркам. Вчера-онзи ден написах нещо по въпроса, изразих тезата си, ала после осъзнах, че изглежда съм прибързал. Тогава де факто казах нещо, което изпревари реченото от Дончева, но изцяло съвпада с нейната позиция.

Но тя е политическо лице, аз съм свободен анализатор. Аз не преследвам никакви (частни, корпоративни) интереси, а тя не само преследвала, но цял живот е преследвала. По тази причина ми е некомфортно да се наредя до нея и да споделя едно и също разбиране с тази социалистка и бивша адвокатка на "Мултигруп", днес представяща се за морална съдница. Това, че Дончева зае теза, родствена и съвпадаща с моята собствена (имам предвид по операция "Октопод", ме накара да се разколебая в увереността си, че поддържаната от мен до вчера теза е основателна.

Признавам, че в този момент съм много неуверен и ми се иска да е по-прав Бойко Борисов. Та на тия основания сега препоръчвам да не се бърза, а да се изчака - истината ще се прояви в най-близко време. Мисля, че това е разумното. Аз ще преосмчисля цялата си позиция спрямо Бойко Борисов и срещу ГЕРБ стига да се появят факти, които да опровергаят досегашния ми критицизъм и скептицизъм. Аз нямам претенциите да съм гадател и не претендирам, че под мое ведомство се намира "пълната истина", "абсолютната правота". Философ съм и добре зная, че е човешко да се греши; дори и от философи, които все пак са тъкмо такива, е не оракули...


Няма коментари: