Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 февруари 2010 г.

Бъдещето е в наша власт - ако всекидневно работим за него, и то най-настойчиво, с вдъхновение и страст

Чета една страхотна книга: В ДЪЛБИНИТЕ НА БЪДЕЩЕТО, нейн автор е американецът Джеймс Кантън, издадена от изд. ИЗТОК-ЗАПАД. Ето една извадка от нея, която, ако я осмислите, ще извлечете голяма полза за себе си:

Някои хора подлагат на съмнение валидността на предвижданията за бъдещето. Самата идея, че някой би могъл да предвиди, а още повече пък да преобрази бъдещето, им се вижда абсурдна. Те смятат, че бъдещето представлява произволни събития - които не могат да се познават и овладеят до момента на възникването им и биха могли да бъдат разбрани само впоследствие. Това е погрешно.

Ако сте човек с подобно постфактум мислене, можете да очаквате да бъдете слепи за конкуренцията, да търпите нападки или да наблюдавате промени, които не благоприятстват вашето разбиране на реалностите. Отказът да повярвате, че бъдещето е познаваемо, ви гарантира повишен риск.

Бъдещето не само може да се предвиди, но и ако бъде разгледано като поредица от събития, върху които личният избор и предвиждане оказват влияние, това може да се окаже могъщ двигател на вашия живот.

Хората, които живеят като пасивна жертва на бъдещето, често не успяват да разберат, че човек може да променя бъдещето, променяйки отношението си спрямо него. Вие можете да въздействате върху бъдещето, но са ви нужни:

1. Виждане за бъдещето - ясна представа за целта.

2. Разумна стратегия как да я постигнете.

3. Средства за убеждение на важните за вас хора - колеги, сътрудници, членове на семейството и т.н. - да споделят вашето виждане и стратегия.

4. Ефективните действия.

... Повечето ръководители и отделни индивиди не размишляват върху своето бъдеще достатъчно, за да предприемат нужните действия в настоящето, които да ги изведат към оптимално желаното бъдеще. Те не притежават ясна и точна представа за онова, което желаят да постигнат, и това осуетява възможностите им за успех.

(Забележка: И така нататък; всеки, който иска да постигне нещо по-смислено в живота си трябва внимателно да изчете тази великолепна книга. Която мен специално силно ме впечатли, нищо че съм философ, който сам много е мислил по тия проблеми: автор съм на книгата ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО (с подзаглавие Изкуството на свободата), в която съм изложил свои изстрадани мисли за начините, по които човек може да овладее бъдещето си. Книгата на г-н Кантън е чудесно допълнение на моята философска стратегия за поставяне на собствения живот под своята власт, като удивителното е как е възможно толкова добре да се синхронизират изводите, постигнати от двама така различни автори. Всъщност това съвсем не е чудно: и двамата изхождаме от разбирането, че свободата е висша ценност на живота ни, благодарение на която разбулваме загадката на живота си - и на отреденото ни време, което само на тази основа можем да изпълним със значими дела и постижения.)


Няма коментари: