Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 15 февруари 2010 г.

Кога ще започнем да живеем като средния европеец? - Отговорът на Иван Костов

Прочетох току-що интервюто на Иван Костов във в-к МАРИЦА и понеже няколко момента от него ми се видяха особено важни, ги копирам и ги препубликувам и тук, представяйки основните акценти в това интервю според мен:

Колко тежка 2010 г. ни очаква? Успява ли ГЕРБ да се справи с кризата? Кога ще излезем от нея?

Годината ще бъде кризисна. ГЕРБ трябва да реши най-важния въпрос на антикризисната политика, да осъществи пробив в усвояването на еврофондовете. При бързи и смели реформи можем да излезем от кризата още в края на тази година.

Как оценявате действията на финансовия министър? Успя ли премиерът на състави А отбор в тази сфера, или елитните играчи останаха извън екипа?

Финансовият министър успя да стабилизира бюджета при 21-23 на сто неизпълнение на приходите, което е кошмарно трудна задача. Но вицепремиерът по икономическа политика трябва да осъществи пробив в усвояването на еврофондовете. Министрите се изживяват като експерти, което е форма на отказ да носят политическа отговорност. Това не е политически, а експертен екип, действащ на политическия гръб на премиера. Елитните експерти не желаят да поемат отговорности в държавната администрация и висшата политика, защото видяха как се отплаща българското общество за свършената работа.

Ще успеем ли да се възползваме от отпушените еврофондове?

Управляващите трябва да положат максимални усилия в тази посока. Тези пари са жизнено нужни на българската икономика, за бизнеса, за инфраструктурата. Парите не се усвояват, може да са отпушени, може до тях да има достъп, но не се усвояват. Не влизат в България. Това е проблемът на антикризисната политика.

Кой е най-големият риск пред управляващите корупцията в администрацията, срастването на мафията с властта по места или нещо друго?

Рисковете са четири и са съвсем други. Това са политическата некомпетентност, лошата организация, отслабването на политическата решителност и популизмът.

Кога българинът ще има средноевропейски доходи? Реално ли е това да стане след 2 мандата, както обеща министър Дянков? Ще има ли България политика, насочена към защита на хората от високи цени?

Когато започне да работи като средния европеец, с неговата квалификация и организация на труда. Реално е това да стане след два мандата, ако едновременно бъдат изпълнени две допълнителни условия: да бъде забравен чушкопекът и да бъде осъден 9 септември 1944 г. Може да има политика за защита от високи цени това е политиката на още по-високите доходи.

Има ли опасност заиграването на ГЕРБ с БСП да влоши или замрази отношенията на Синята коалиция с управляващите?

Всяко заиграване с БСП и ДПС ще разруши отношенията между ГЕРБ и Синята коалиция.

Защо Синята коалиция, която разполага с достатъчно опитни и компетентни експерти, остава далече от управлението на страната?

Поставяте ми моя въпрос. Аз чакам отговора на управляващите и на избирателите от центъра и вдясно от него.

Имате многобройни симпатизанти, които очакват да оглавите истински десен проект да управлението на страната. Изкушавате ли се да го направите? Впрочем наскоро ви упрекнаха, че готвите революция напролет.

Синята коалиция е десен проект. Остава заедно да я направим “истинският десен проект”. Когато някой резидент на бившата ДС каже нещо, то не бива дори да се повтаря, защото е провокация. Ако искаме сериозен политически дебат и полезна дискусия между политици и медии, не трябва да допускаме в тях представители на бившия репресивен апарат на БКП.

Признавате ли си грешките? Коя е най-сериозната ви грешка в политиката?

Да, признавам ги с наивна готовност. Повече от осем години това правя.

Не съжалявате ли, че избрахте за свое житейско поприще политиката, този тежък и мръсен занаят?

Борбата срещу злото се води в непосредствено съприкосновение със злото, в пряк сблъсък. Политиката дава възможност човек да се подложи на това изпитание. Аз сам съм си търсил белята, никого не виня за това. Това е моят избор в живота, направен по време на зрелостта ми. Разбира се, не съжалявам.

Умен, човечен, твърд и неразбран - просто Костов. Това е оценка за вас в интернет форум. Приемате ли я?

Това ми звучи като комплимент, а от тях се изчервявам.

3 коментара:

Анонимен каза...

От блога на Б.Цеков:

Изявленията на българския премиер и на американския посланик в София, че се водят неформални разговори за участието на България в системата за противоракетна отбрана на НАТО, поизнервиха кремълските апаратчици в Москва. В пристъп на незаглъхнали имперски комплекси, външният министър Лавров заяви, че бил чакал обяснения от България!? Съветският, пардон, руският посланик в София пък избълва в Twitter порция заплахи в стила на ранния Берия: “Ето я и България. Усещам, че това няма да свърши с нищо добро за Европа . . . Българите са ни братя, но в политически смисъл понякога не подбират. И в двете световни войни воюваха срещу нас, но после бързо се ориентираха. Може пък и сега да се ориентират вярно и бързо? Просто няма как три пъти поред да настъпят една и съща мотика!”

Остава само да ни заплаши, че ако не мислим като кремълските мотики, ще ни устроят някой “Гулаг” или пък както правеха в съвсем недалечното тоталитарно минало кръволоците от Кремъл – ще обявяват несъгласните с тях за луди и ще ги затварят в псхиатрии…

Какви “обяснения” си позволяват да искат политическите наследници на най-човеконенавистния режим в новата история на света, брутално отнел живота на повече от 30 милиона души и погазил правата и свободите на десетки милиони из целия свят?!

Въобще, що за съветско нахалство?!

Анонимен каза...

lelelele! dureva kak huli po kostov po tv7...

Анонимен каза...

Дърева е най-спукания от бой барабан на комунягите.