Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 февруари 2010 г.

Започна "философска революция" в ИФИ към БАН

Успях да се добера до част от кореспонденцията между философите, които обсъждат ситуацията в ИФИ - и които са инициатори на тази "философска революция". Ето основното от нея, публикувам я със съгласието на участващите в нея:

Колеги,

Предвид оповестения вчера (9 февруари 2010 г.) от комисията по досиетата факт, че много от хората, овластени "по право" от съществуващите и тоталитарни по дух Закон и Правилник за дейността на БАН, в това число и директорът на ИФИ, са били сътрудници на бившата ДС и във връзка с протичащата в момента и дирижирана изцяло от същите тези, овластени "по право" научни нотабили, реформа в Академията, насочена преобладаващо към запазването на привилегиите и властовия ресурс на същите тези хора, а не към една разумна и адекватна на времето реформа на БАН, считам за наложително в близките 2-3 дни да бъде свикано общо събрание на научните сътрудници в Института, имащо за цел единствено да изработи адекватна на ситуацията позиция на неговия академичен състав, от която да става ясно, че научният колектив в ИФИ е изграден от хора, за които науката е призвание и смисъл на живота, а не просто поприще за професионална кариера, изграждана в условия на едно все още нереформирано пост-социалистическо общество, респективно в една научна институция, каквато е БАН, и до днес подвластна на явните и скрити механизми на администриране, кадруване и научен живот, присъщи на тоталитарното общество от преди 10 ХІ 1989 г. и битуващи за жалост и до ден днешен в нашето общество и, в частност, в БАН. При липсата на подобна позиция Институтът става изключително уязвим в добре познатите ви условия на "реформа", чиято цел не е оздравяване на Академията от болестните симптоми на нейното социалистическо минало и приобщаването й към световните и европейски стандарти на правене на наука, а е продиктувана от зле прикрити глобалистки интереси за закриване на науката в България, както и от чисто користни интереси на определен кръг от хора, стремящи се да поставят ръка върху собствеността, с която Академията разполага в момента.

Разбира се, събранието не трябва да се превръща в другарски съд и в безплодна препирня относно това кой е по-прав и кой е по-крив. Негова главна цел трябва да бъде изработването на една такава позиция, включваща в себе си, освен една обща и споделена визия за конкретната ситуация и за бъдещето на Академията и Института, конкретни стъпки за легитимирането на ИФИ като колектив от хора мислещи, милеещи за бъдещето на науката (и философията, разбира се) и компетентни да отстояват пред "реформаторите", а не пред компрометираните управителни органи (по сегашния Закон и Правилник на БАН) правото на науката в България да съществува и същевременно да предложат конкретен план за една наистина смислена и адекватна на времето реформа в БАН. Ако ние не направим това, УС и Общото събрание на БАН няма да направят нищо смислено. Те единствено се стремят към собственото си оцеляване и с лека ръка, както става ясно от досегашните им действия, ще пожертват и науката в България и нейния институционален топос - БАН.

Дано греша, но не съм убеден, че хората, от които чисто административно зависи свикването на едно такова извънредно събрание - директорът, председателят на общото събрание на научните сътрудници в Института (преди беше М. Игов, но той се пенсионира, а нов такъв не е избран, макар че избрахме Ив. Кацарски за наш представител в ОС на БАН), научният секретар и председателят на НС - ще се ангажират с това, така че апелирам към всички вас да се самоорганизираме. Нека всеки, който споделя тази идея да прати в най-кратък срок мейл, потвърждаващ неговото съгласие, на Мирослава Тодорова (mirasttod@abv.bg) или на мен и така още в петък или най-късно в понеделник ще знаем колко хора подкрепят тази идея. При съгласие на повече от половината научни сътрудници в Института едно такова събрание би било напълно легитимно.

Моля всеки, който споделя тази идея да препрати това мое писмо и до други наши колеги, които не фигурират в моята мейл-листа, за да съберем колкото се може повече подписи. Дано:)

Владимир Стойчев

Колеги! Да подкрепим безусловно разумното предложение на Асен!

За мен това е програмата минимум, но ако няма интриги, съпротива и гадни номера от Васко и кликата му, можем за сега да минем и без другарски съд.

Да спасим института и битието си на философи. Предлагам безусловно да издигнем АНГЕЛ СТЕФАНОВ за времен директор и някой боен хабилитиран колега (напр. Нонка или Елена Петрова) за общото Събрание. Стига тоталитарни номера - цялата власт в един човек!

Не чакайте ВУЗ да ни посрещнат с отворени обятия: ние сме конкуренти!

Ваш: Стефан Пенов

Oще в понеделник или вторник обшо събрание! Сваляне на др. агент Иванов от всички постове!

Избор на нов представител в ОС (различен от директор, научен секретар и председател на НС). Това е програма-минимум!

Гласуване на декларация от ОС и пускане в интернет и пресата (това мога да организирам - като 12 год. парламент. експерт имам връзки с над 20 медии!). Ако колегите са съгласни: временен директор - АНГЕЛ СТЕФАНОВ; в ОС-БАН твърди колеги като Нонка Богомилова и Елена Петрова.

Да запазим битието си на сериозни учени! Не чакайте на ВУЗ - за тях ние сме конкуренти!

Министърът лично ме уведоми, че след промяната на азиатския Закон за НСт. и НЗв., след Закона за Висше образование, ще има нов Закон за БАН! Освен това аз и Мартин Табаков получихме официални писма от МОН с "ОК" по повод на наши законодателни предложения до Министъра...

Стефан Пенов

Привет! Въпреки неопровержимите доказателства тиранинът не отстъпва и влече ИФИ със себе си на дъното! Оказва се, че агент Иванов се готви за бой.

Десетина души са му писали и звънели. Доносникът е до стената - няма избор! Той им праща това писмо, в което и аз не съм включен. Но Мосад работи и за вас! :-) Ясно е, че властта е против Васко.

А е и позор да ни е началник-сатрап! Изборът е: Васко или Институт!? До победна битка! СП


Няма коментари: