Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 17 март 2010 г.

Възражение спрямо най-интимните сърдечно-политически трепети на родните почитатели на евтина ракия

Тази сутрин в един блог попадам на горчиви и сърцераздирателни вопли, от които за малко и моето сърце да се свие; вижте сами какво пише тоя наш мислещ сънародник:

Не искам повече да слушам за междуличностните ви проблеми, за импийчмънти, за кой какво казал при "Иван и Андрей" или при "Гинчо и Пенка", кой кого натопил, кой крив и кой прав - това не ме храни и не ми прави живота по-лек (а вие достатъчно го сговнихте тъй или иначе)! Искам моментално да започнете да работите! Именно затова АЗ ви плащам - хрантутите се от моите данъци! Писна ми глупостите ви! СПРЕТЕ С ПРОСТОТИЯТА!

Като изчетох тия думи, като кинжал пронизващи народното сърце - и изразяващи въжделенията на огромни маси от хора из българско - понечих да се разрева от справедливите и така силни думи, ама в един момент рекох да не се разплаквам, а да му напиша нещичко; ето какво написах на тоя наш смел и героичен сънародник:

Здравей,

Опитвам се да те разбера, ала, извинявай, не мога: нещо не ми се връзват нещата. Ти си мислиш, че цялата история са "лични дрязги", ала съвсем не съм сигурен, че това е така. Може и да изглежда така на повърхността, но едва ли е точно така. За да се разбере как е наистина, трябва човек да се постарае да вникне по-дълбоко, да схване ония скрити, вътрешни, действителни мотиви, "пружини" и причини, които пораждат случващото се. И ако го постигне, тогава нещата ще му изглеждат съвсем иначе, тоест точно каквито са - а не каквито изглеждат.

На мен също ми писна, но не мога да приравня двете страни, понеже това е некоректно от всяка една гледна точка. Единият от участниците в "дрязгата" е стар изпечен лъжльо, аморален тип, който е нанесъл доказано жестоки вреди на страната и нацията, който като президент продава националните интереси на страната на една чужда сила, което си е национално предателство. Бил е сътрудник на ДС, филиал на злобещата тайна служба на една огромна страна, която и по времето на комунизма, и изобщо, е имала геостратегически имперски интереси спрямо моята страна - искала е да ин прави "Задунайская губерния", направила ни е по времето на комунизма фактическа 16-та република на СССР - а ето че Гоце Първанов с всичките си действия показва, че провежда интересите на тази чужда сила - Русия - че е неин резидент, а не е български президент. Има много основания ако реакциите на хората у нас бяха адекватно на престъпленията на този човек - той е създателят и вдъхновителят на тристранната разбойническа коалиция, която доскоро ни управлява, и която нанесе огромни щети на държавата! - той отдавна не само че нямаше да е на президентския пост, а би бил вече клиент на "заслужен отдих" в едно заведение, където с първия си приятел Ахмед Доган щяха да си подават сапуна по време на полагащата им се веднъж в месеца затворническа баня.

Да, обаче мнозинството от хората у нас се правят на пичове и махват с ръка, и стенат: ох, писна ми от тия, и едните са като другите, да престанат, щото от нерви вече не мога да си пия ракийката! По причина на това, че мнозинството се държи така неадекватво, наглеци като Гоце са се разпасали и разгащили така, както са се разпасали и разгащили. С такъв народ те ще продължат да си правят каквото им скимне, щото знаят, че масовият немислещ българин е и велик търпеливец.

А другата страна, министър Дянков, се мъчи да оправя поразиите на гоцевите хора, които крадоха така, че заради кражбите им пропищя целият Европейски съюз - и ни обремениха с огромни финансови санкции. Моля те, не ме убеждавай, че дянков е виновен колкото Гоце, моля те, не подценявай умствените ми способности! Давам ти конкретен пример, белким ме разбереш; опитай се внимателно да проследиш разсъждението ми:

Знаеш, предполагам, че Русия от доста време натиска България да угоди на апетитите й: три крайно неизгодни за България енергийни проекта ни натрапи "Матушката", а пък нейният човек Гоце по заповед на кремълските си господари изобрети теорията, че България трябвало да стане "енергиен център на Бълканите". Според тази теория трябва да строим по руски проекти, оборудване и пр. Атомна централа, която хем е опасна ( строи се в земетръсен район), хем продукцията й не ни е нужна, хем е неоправдан строежът от всяка една гледна точка. А е изгоден единствено на Русия, понеже е нещо като руска военна база, за да ни шантажира и държи под контрол завинаги. Та министър Дянков заяви наскоро, че няма да позволи даже и едно стотинка български пари да отидат за АЕЦ "Белене", че няма да обремени бюджета с изплащането на огромните кредити, които Русия ни натлага да вземем, и то при положение, че даже не сме ги искали. Понеже тия кредити ще ги плащат много поколения занапред, включително и внуците на твоите деца. Няколко дни след това по добре познат ченгесарски маниер на Дянков му беше направена провокацията, за която става дума, в едно "шоу", а пък Гоце веднага се включи в сценария на заговора, и поиска оставката на един законно избран български министър, понеже, представи си, Дянков го бил "обидил", бил му накърнил честта, която той, впрочем, отдавна няма. За нещо да ти говори всичко това?

Оставям те да поразмислиш. И да преоцениш реакцията си. Иначе туй, дето казваш, звучи страшно пичовско. Нищо чудно, ако могат изобщо да го прочетат, да ти се възхитят мнозина вмирисани на евтина ракия и немити посетители на кръчми из нашето многострадално Отечество; нищо чудно и някои интернетни дремлювци да ти изръкопляскат, щото ти им предлагаш да не се напрягат да мислят и да схващат, ами искаш от тях само да се стараят да изглеждат пичовски - как тогава да не ти ръкопляскат?! Някои у нас само това чакат, да ги прилъжат, та да поуспокоят гузната си съвест. Нахокай всички политици че до един били маскари и простият народец ще те понесе на ръце от благодарности, а от слава няма да се отървеш никога - погледни бай ти Славча Трифонова какъв велик кумир на цялата нация е станал!

Та твоята реакция я оценявам като славчотрифоновска, ала на Славча плащат за да рече туй или онуй, а ти го правиш поради неразбиране, немислене, объркване и подражание - ето тази е причината, поради която рекох да ти помогна малко за да схванеш как стоят нещата. Щото не си опорочен като него човек, а просто си, извинявай, един наивник, каквито из нашите предели с лопата да ги ринеш. Поради което сме и на дереджето, на което сме...

Забележка: Моля заглавието да се разбира в един по-широк смисъл; не съм имал предвид, че авторът на критикуваното становище е почитател на евтината ракия. Моля да не бъда разбран буквално, в заглавието съм заложил една метафора, която не трябва да се разбира буквално.


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

3 коментара:

Анонимен каза...

Той човекът е прав, само дето не се е аргументирал. Само тезата си е написал. На такива съчинения в училище може и тройка да не пишат. Пък аз чета в блоговете на известните анализатори и там намирам не само отговори, но и интересни прогнози. Равнявам се първите! Пък и писането в тези блогове е на ниво - като да си влязъл в някое чисто и уютно място!

Анонимен каза...

Тази пък забележка за какво е? Който е изчел съдържанието, а не се е ограничил със заглавието, сигурно е разбрал, че Вие г-н Грънчаров, обиждате не автора, а нашите бащи и дядовци от забравените от Бога български селца и градчета. Да, такива са - бедни, вмирасани на евтина ракия, тютюн и пот, лишени от човешко достойнство, без доходи, подобаващи на черния им труд, без деца и внуци край себе си - те са на гурбет. Скоро ги показаха в един кратък филм за село Лиляче, Врачанско...

Анонимен каза...

„С такъв народ те ще продължат да си правят каквото им скимне, щото знаят, че масовият немислещ българин е и велик търпеливец.”

При всяко нещо може лесно да се говори „за” и „против”, но на мен ми се струва, че проблемът на българите не е, че са търпеливи, а напротив, че са ПРЕКАЛЕНО НЕТЪРПЕЛИВИ и ЛЕКОМИСЛЕНИ. Това се вижда съвсем ясно по електоралното им поведение след 1989: колко партии и правителства се смениха оттгогава във властта! Българите искат всичко ВЕДНАГА, ТУК И СЕГА! И нямат никакво търпение да изчакат, да дадат на някое правителство възможност да се изяви малко по-дълго, не само 1-2-3-максимум 4 години. Съвсем не е вярно, че всички правителства след 1989 били еднакви. Поне две-три от тях – на Филип Димитров и Иван Костов, че дори донякъде на Димитър Попов – бяха съвсем приемливи. Само че не, нетърпеливите българи побързаха да се отърват от тях, за да издигнат наистина некадърници във властта и още по-бързо да се разочароват. Тези безкрайни експерименти трябва да спрат.