Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 19 април 2010 г.

Гигантско, съзнателно замислено и перфектно реализирано престъпление спрямо Полша - и срещу човечеството и човечността

Макар да е анонимен, този сърцераздирателен клип е направен с изключителен професионализъм. Доказателството е в абсолютният синхрон на визия и звук, на минало и сегашно, вплетени във взаимен резонанс. Внушението е неверотно - без думи се изговаря същината на две трагични събития, които остават в полската история.

Редуването на покъртителни кадри от преди 70 г. със сегашните ковчези е натрапчива алюзия за еднаквост. Еднаквост на географското място, същият убиец, единосъщие на замисъла - да се обезглави политически, военно и духовно една непокорна нация, за да бъде поробена по-лесно.

Анонимният автор според мен не се крие от страх или предпазливост. Показва, че е множествен, че това е мисълта на всички честни поляци. Също като Качински - "те знаят", че става въпрос за гигантско, съзнателно замислено и перфектно реализирано престъпление спрямо тяхната родина и спрямо човечеството и човечността. Квинтесенция на европейската история и политика в продължение на един век - това се съдържа в невероятно синтезирания клип.

Още един пласт е налице в безмълвието на визията - лицата на младите поляци, сурови и тъжни, покъртителната скръб на близките. Сигурно е, че тези младежи няма да забравят докато са живи страховитата процесия от ковчези, тях никой не ще ги излъже за механиката на катастрофата - убийство, те няма да се прегърнат никога, за разлика от "тускливия" Туск с враговете на своята горда родина. Този клип казва всичко, което прагматичните "европейски лидери" ще преглътнат и премълчат.

Затова би трябвало да достигне до всяко кътче на земното кълбо. Тези, които прикрият и заметат престъплението, един ден ще платят за глупостта и политическото си късогледството, но пак със съдбата и кръвта на европейските народи, не със своята, разбира се.

Впрочем творбата на анонимния клип е художествено-документален дублет на есето на Милен Радев - "Мисията невъзможна". Възможна е все пак, ако има повече хора с будна съвест и проницателност като тези двама автори.

Автор: Цвета Трифонова


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2010 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

1 коментар:

Анонимен каза...

Цевета е права. Между впрочем същото се получи и на 11 септември 2001. Моята интуциия тогава веднага ми подсказа кой в крайна сметка стои зад този терористичен акт. Ал Кайда е само междинно звено и пълномощник на една много голяма ретроградна, зловеща сила, поставила си за задача да унищожи САЩ и с това свободата и демокрацията по света. Сериозните анализатори следва да са наясно, че атаката от 11 септември щеше да е невъзможна без подкрепата на голяма сила и нейните тайни служби в сянка.

Въпреки че транзицията в Източна Европа беше замислена и изпълнена от КГБ, на моменти сценарият наистина беше нарушен, защото не е възможно да изчислиш всичко докрай. Примери са Саакашвили, Юшченко, Качински, Костов, Джинджич. И метрополията сътветно се опита да се разправи с тях по различен начин – едни бяха дискредитирани и отстранени с избори, други бяха ликвидирани физически и т.н.

За съжаление Западът наистина показва прекалено примиренчество, глупост и късогледство спрямо зверствата на „пост”комунистите.