Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 20 май 2010 г.

И какво, този ли е "смисълът на живота"?!



Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

ЗА КОНТАКТ



ВИЖ >>> кн. II на сп. ИДЕИ

2 коментара:

Анонимен каза...

http://e-vestnik.bg/9129/krayat-na-evropeyskata-mechta/

Анонимен каза...

Наистина голям и сложен въпрос, още древните гърци са се питали какъв е добрият живот, какъв е оптималният „стил на живот”. Трудно е да се каже. Благоденствието на нациите и съвременният комфортен живот за големи части от обществото е резултат от нагласата на бизнесмена към все по-голяма печалба, иновации, растеж и просперитет, не от примиренчеството, съзерцателността и скромността на рибаря. Никога в човешката история толкова много хора не са се радвали на толкова висок стандарт, както днес. Хубавият живот в предкапиталистическата епоха е бил само за малцина избрани. Като изключим някои аспекти на съвременното медицинско обслужване, един богат робовладелец в Рим сигурно е живеел по-добре от един средностатистически европеец днес, а може би и мнозина от днешните милионери и милиардери, въпреки всичките улеснения на цивилизацията. Но за неговия стандарт са работели стотици и хиляди роби.

От друга страна живот в името на бездушния и бездуховен бизнес е нещо ужасно. На всичкото отгоре съвременният капитализъм се изроди в една действително необуздана алчност и неслучайно фалира. Със сърцето би трябвало да сме с рибаря, но не е ясно дали можем да бъдем и с разума с него. Хубаво би било да сме и със сърцето, и с разума с него. Лично аз ако мога да избирам, бих бил рибарят, па да става, каквото ще. Нека бизнесменът се къпе в пари и псевдоблагоденствие.

Впрочем аналогичен, много смешен клип има в youtube в изпълнение на хумористичното трио от Вардарска Македония K-15. Kaзва се „Лежиш, уживаш”. Уживаш е моден жаргонен сърбизъм, критикуван дори от сръбските езиковеди и значи „наслаждавам се, кефя се”. Въпреки сърбизмите, диалектизмите и архаизмите в говора от рода на „чамец – лодка, брод – кораб, газда – господар” се разбира без проблеми:

http://www.youtube.com/watch?v=R0jfGxhnmxE