Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 16 юни 2010 г.

Моделът на управление, към който се придържа правителството на Б.Борисов, е близък до социализма и неминуемо води до катастрофа

Открих интересен и хубав текст в блога на Й.Матеев: "Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес". Отдолу, след текста, пише следното: Ако постингът ви харесва, моля гласувайте за него, за да стигне до повече хора. В тази връзка моя милост написа следния коментар:

На мен ми хареса толкова, че не само гласувах за текста, ами и ще го препубликувам в моя блог, та да се прочете от още повече хора; а също ще излезе и в книжното издание, именно във в-к ГРАЖДАНИНЪ. Текстът е чудесен, с малко думи е изразена самата същина на проблема на това правителство: то просто няма идеи, принципи и убеждения, не знае що иска и няма воля да води развитието на нещата в строго определена посока; това е най-лошото поведение, което може да има едно правителство в ситуацията, в която се намираме...

А ето и самия текст, който според мен е страхотен и изключително верен:

Сигурно е много трудно на неикономистите да се ориентират за случващото се в държавата и икономиката. Ситуацията е объркваща и необичайна. Вчера си говорих с Лъчезар Богданов от Industry Watch за крайно неразумното управление на правителството на Бойко Борисов и той определи ситуацията много точно: "Говорят като Маргарет Тачър, действат като Уго Чавес".

Всички се нахвърлят на Симеон Дянков, че не дава пари и е свил бюджета, защото той говори за реформи и рязане на разходи. А като се погледнат данните се вижда, че Дянков е отпуснал хазната и държавата никога не е харчила толкова много пари. Хората се объркват от тази шизофренична среда и много от тях започват да повтарят популистката теза на социалиста от БСП Сергей Станишев и национал-социалиста от "Атака" Волен Сидеров, че либералният модел се е провалил и е нужна повече държава и по-голямо харчене за стимулиране на икономиката.

А всъщност се е провалил полусоциалистическият модел. В България либерален модел никога не е имало. Тук има много държава, малко свободни пазари, а от близо две години насам и много кейнсианско харчене.

Това е модел, който е близък до социализма и неминуемо води до катастрофа. Точно този модел се проваля в момента и ако правителството не го промени веднага, скоро ще се моли на МВФ да спасява положението.


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

1 коментар:

Анонимен каза...

А защо ултралибералните северна ирландия, великобритания, че дори и сащ, грохнаха първи през кризата?