Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 20 юни 2010 г.

Страхотна идея за моментално излизане от кризата и за поставяне основите на бъдещия всестранен разцвет и просперитет на родината ни

В блога "Икономика на всичко" авторът е написал интересен текст под заглавие Германски милионери спасяват бюджета. Да чакаме ли българските?; ето какво се казва там (привеждам само началото, а който иска да иде да прочете цялото):

Група от 51 германски милионери и милиардери са създали "Клуб на богатите" и са написали предложение до канцлера Ангела Меркел да дарят 10% от техните доходи под формата на данък богатство за 10 години, за да заздравят бюджета. Българският бюджет също е в тежко състояние. Но не вярвам нещо подобно да се случи в близко бъдеще в България. И не бих обвинявал милионерите. Кой би дарил пари на държава, която прахосва?

И така нататък, прав е икономистът; като прочете написаното от него моя милост не се сдържа да не възкликне нещо, което сега, като се замисля, всъщност е, скромно казано, една гениална и при това единствено спасителна за страната ни идея в настоящите тежки условия; та ето какво казах там:

Аз за нас предлагам нещо по-радикално: тъй като нашите "капиталисти", сиреч, олигарсите ни, са все с комунистически генезис, сиреч, на младини са изповядвали "светлите комунистически убеждения", нека да се върнат сега към ценностите на своята буйна младост, и под тяхно влияние да се откажат от всичките си богатства в полза на държавата!

Щото, знайно е, комунистите по начало са против частната собственост, която била "извор на всички беди за човечеството"; левите кратуни още приказват такива приказки, особено сега, като избухна "световната криза".

Та като другарите комуно-капиталисти у нас се откажат от богаствата си, тогава държавата отново да ги приватизира, и от спечелените пари ще си оправи не само бюджета, ами ще може да ги инвестира в бъдещия всестранен прогрес и просперитет на родината.

Оказва се, че единствената пречка за този последния са таваришчите-комунисти, днес "капиталисти", а иначе всъщност просто крадци и разбойници, окрали цялото национално богатство на България - има ли някой, който да не е осъзнал това все още?!


Бихте ли помогнали финансово една книга за българското образование да бъде отпечатана, да види бял свят? Ако сте способни на такъв благороден жест, вижте:

Подписка за неиздадена още книга може да спаси от провал намерението да бъде изобщо издадена

Банкови сметки за подпомагане на блога, на вестник ГРАЖДАНИНЪ и на списание ИДЕИ


ПРОЧЕТИ електронния вариант на излезлите досега броеве на сп. ИДЕИ

ЗА КОНТАКТ

1 коментар:

Анонимен каза...

Проблемът на всички посткомунистически страни наистина е в това, че комунистите си присвоиха държавната, уж „общонародната собственост”, която всъщност и преди това владееха. Просто сега закрепиха своята собственост формално юридически. Това само по себе си е скандално. (Десният) философ Робърт Нозик е на мнение, че дори в свободната пазарна икономика трябва да има справедливост и баланс в смисъл, че не бива да се допуска прекалена концентрация на собственост и капитал например чрез онаследяване. Какво остана за посткомунизма, където номенклатурата си осигури предварително предимство, като присвои собствеността. Но дори това не е най-големият проблем. След като веднъж си забогатял, имай поне добрината след това да спазваш някакви правила на лоялна конкуренция. Но дори на това другарите комунисти не са готови. Те продължават да съществуват и оцеляват само чрез нарушаване на правилата и недопустима държавна протекция. Неслучайно никой соцолигарх не е в състояние да просперира в западните пазарни икономики, където има известни правила и липсва директна държавна протекция. Показателна в това отношение е съдбата на Мултигруп, през 90-те години наистина държава в държавата. По време на управлението на ОДС 1997-2001 групировката беше принудена да спазва известни правила и много бързо залезе. Предполагам, че ако в цялата държава се въведе ред, много от днешните олигарси бързо ще фалират и загинат по естествен път. Въобще другарите комунисти нека да не са спокойни. Въпреки че са се окопавали 45+20 години, нищо на този свят не е окончателно. Никога не е късно за „експроприация на експроприаторите”.

Между другото това е позабравено, но е интересно да си припомним какво се случва след Освобождението 1878. Тогава набързо са разграбени турските чифлици, имоти, стада и къщи, общински и държавни мери, и то главно от тогавашните управници! Както казва писателят Петко Росен: иди след това насаждай правни чувства и понятия!