Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 19 юли 2010 г.

Паметниците на съветския окупатор на наша територия символизират хегемонията и господството на СССР и Русия спрямо България

Пиша това в противовес на някойси, който се нарича (***) и нарича тази дискусия „занимаване с глупости“. Това много ме подразни, защото въпросите за националната ни памет, гордост, идентичност и независимост са наречени "занимания с глупости"!

Ако сравним два паметника, този на Шипка и „Альошата“ в Пловдив веднага всеки ще разбере за какво става дума. Всеки паметник е по конкретен повод и е свързан с конкретно събитие. Ако паметникът на Шипка е издигнат от народа и е свързан с героичния подвиг и на нашите опълченци, и на руските воини, сражавали се там и победили в една тежка и неравна битка за свободата на България, то какво символизира „Альошата“?

Символизира една окупация на страната ни, това символизира. И дали е издигнат от народната любов? Силно се съмнявам. Дори видът му потиска. Стърчи като комин на някоя ТЕЦ, несъразмерно огромен и се вижда отдалече, още от километри разстояние от влаковете, приближаващи града - и буди потрес и недоумение.

Създава същото мрачно и потискащо настроение, което човек изпитва, виждайки останки на концлагер, мавзолей от култовски времена или крематориум. Ако вместо някой си солдат Альоша беше издигнат бюста на Сталин в цял ръст нещата щяха да са пределно ясни, но принципът и с Альоша е абсолютно същият. Символизира се деспотизмът на Съветския Съюз спрямо нас, като суверенна държава!

А и колко трябва да са паметниците от този род у нас? Не са ли прекалено много. Самият този факт говори за насилственото им изграждане. Премахването на тези паметници би бил равносилен акт на едно ново освобождение! Равносилно е на обявяването на нашата независимост!

Освобождението на самите нас от собствените ни окови в мозъците ни! Издигане на националното ни самосъзнание до степен да осъзнаем и разберем най-накрая, че сме наистина свободни и независими! И осъзнаем, и че нашата съдба си зависи преди всичко от нас самите.

Да разберем, че ако нещо не ни е наред, ние трябва да си го оправим и няма нужда повече да чакаме някой „велик брат“ да ни оправя. А това неминуемо ще доведе до цялостен поврат в живота и в бъдещето ни - човешката историята показва това най-категорично.

И на всичко тия толкова значими идеи и ценности някой си (добре известно кой: някой комуноид) казва, че било "занимание с глупости"!

Написа: GB

1 коментар:

Анонимен каза...

Коментари

1.
aig_db
4 дена

Казва се не ВМРО, а МВР(О), сега ясно ли е какво значи

2.
dimi4
4 дена

жалко

3.
Qsenovac
около 5 часа

Авторът Павел Николов в псевдоинтелигентен стил изказва някакви полуаргументи Поредният блогър, който се прави на интересен, а всъщност е автор на поредната куха философия.

4.
aig_db
около минута

Защо ˝философия˝?! То ако беше философия, хубаво, ама тук имаме нещо от съвсем друг род... да не казвам какъв

редактирай изтрий

Защо ˝философия˝?! То ако беше философия, хубаво, ама тук имаме нещо от съвсем друг род... да не казвам какъв ;)

5.
aig_db
около минута

Ако нещо е философия, то не може да е кухо, това исках да ти кажа; изразът ˝куха философия˝ е нонсенс, безсмислица... философията винаги е пълна, преизпълнена със смисъл, мъдрост, идеи, ценности и пр.