Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 18 юли 2010 г.

Разбираме ли какво по-точно увековечаваме с паметниците на съветския окупатор, осеяли страната ни?!

На едно място, където се води мощна атака и битка на отчаяни комуноиди, налитащи с ръждясяли саби, копия, тояги и геги срещу ония българи, които съзнават, че паметниците на съветските окупатори у нас са знак и белег на нашата национална унизеност, един таваришч подхвърли нещо, на което се наложи да реагирам; ето тоя показателен по мое мнение откъслек от дискусията:

... Не виждам, (г-н Инджев), с какво чак толкова Ви разгневи Петър Славков, та даже игнорирате името му. Вярно неговата позиция е противоположна на опитващия се да Ви удуши в прегръдките си от много време Ангел Грънчаров. И малко крайна. Но тя в крайна сметка си е една констатация, неподкрепена с аргументи.

... Наистина рушенето на никого не е помогнало. И си е едно долно занимание. И като казвам това нямам предвид само исторически паметници. Много хора се опитват да рушат (волно или неволно) историята, такава каквато е. Господин Инджев, вярно е, че България е била окупирана от войските на бившия Съветски Съюз. Вярно е и това, че се смята за извратено от повечето българи да изразяваш благодарност към окупатора си. Но както много добре всички знаем, Втората световна е война между два военни блока. И по силата на този факт и англичаните са ни били окупатори. Ма ния на тях не им търсим сметка. И ако вярно тогава България е била „неутрална“ държава във военния конфликт, как да си обясним системните бомбандировки на София? Че те съюзниците така си бомбандират неутрални държави...

Това пише между другото тоя поувлякъл се в реторика таваришч. Моя милост, няма как, реагира, ето как; написах там следното:

Някой си Мирослав Чернев по-горе се опитва да разсъждава на основата на недостатъчна информация.

А именно твърди, че англичаните също били „окупатори“ на България, защо нищо не сме говорили срещу тях, ами сме говорели само спрямо съветския окупатор.

Таваришч Чернев, за Ваше сведение ще вметна, че Царство България през Втората световна война обяви война на Англия и Съединените щати, докато на СССР то не е обявявало война, напротив, поддържало е дипломатически отношения; война на България обявява СССР в началото на септември 1944 г., поради което съветските войски, нахлули в страната ни, заслужават името окупатори.

А що се отнася до „окупаторите“ ни англичани (и американци) искам да подхвърля само това: ако бяхме окупирани от англичаните и американците, всъщност тъкмо за това си е мечтаел и е работил Цар Борис Трети (той е искал да ни спаси от болшевишката чума, мъдро обявявайки война само на Англия и САЩ, т.е. канейки ги да дойдат у нас и да ни окупират!), та ако бяхме окупирани от западните съюзници, България сега щеше да е процъфтяла и развита страна – на нивото на западните демокрации, на нивото на Швейцария, Белгия, Холандия.

Сега чатка ли умната Ви глава, драги Чернев, какво дължим на съветската окупация?! Сещате ли се сега какво по-точно увековечаваме с паметниците на съветския окупатор, осеяли страната ни?! Ще Ви помогна: увековечаваме своята национална унизеност, склонността ни към национален мазохизъм, бедността си увековечаваме с тия паметници, мизерията, духовна и всякаква, в която пребивахме 65 години и ще продължим да пребиваваме, ако не намерим сили да се измъкнем от зловещата сянка на съветско-руския ботуш!

А сега обясни как съм искал да „задуша в прегръдките си“ уважавания г-н Инджев? Нещо искаше да кажеш, ама не се получи, доизкажи се, щото не се разбира. Впрочем, с г-н Инджев лично не се познаваме, така че досега не съм имал и възможност, и намерение да го задушавам в прегръдките си...

4 коментара:

Анонимен каза...

Товарищ Грънчаров,
Всичките тези писания са пълни глупости. Да се самоотвърждаваш чрез рушение си е чиста комплексарщина. Като си толкова отворко, скъсай си съветската диплома, яви се на изпити в някой български университет и тогава менторствай. Ето ти нещо реално и зависещо само от тебе.

Анонимен каза...

http://angeligdb.wordpress.com/2007/08/11/22-6/?preview=true&preview_id=1823&preview_nonce=71633e1f5f

Анонимен каза...

http://angeligdb.wordpress.com/2007/08/11/1-212/

Ursus Major каза...

Драги Грънчаров,
Позицията и личното Ви мнение са си ваши - отстоявайте си ги.
Смятате, че е редно да се нарича "съветска окупация" - моля, никой не ви отнема това право. Смятате, че комунизмът е допринесъл повече вреди, отколкото позитиви - това си е ваше право.
Само че, не ми пробутвайте за чиста монета твърдението, че "ако бяхме окупирани от западните съюзници, България сега щеше да е процъфтяла и развита страна – на нивото на западните демокрации, на нивото на Швейцария, Белгия, Холандия".
Тия страни са на своето икономическо и социално ниво поради вековно развитие. А ние сме били част от Отоманската империя - това е положението. Проверете кога е открита първата фабрика в Холандия, вижте и в Османска Турция кога е.
Не приемайте желаното за действително, това ви е болестта на седесарите вече 20 години.
Според мен щяхме да сме някъде около Гърция.