Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 16 септември 2010 г.

СКРЪБНА ВЕСТ: На 15 септември 2010 завинаги напусна наличното битие проф. д.ф.н. Иван Слаников

(30. 3. 1937 – 15. 9. 2010 г.)

Иван Слаников бе философ по образование, по призвание и по душа. Той бе най-моралният и най-добрият колега, когото сме имали честта да познаваме. Да работиш с него бе удоволствие и проява на професионализъм.

Проф.Слаников бе водещият специалист по психология на религията, крупен учен по философия на религията, етика, психология и антропология. Работил е като преподавател по философия и психология на религията и бе ветеран в Института по философски изследвания при БАН. Бе съосновател на секцията по Философия на религията. Автор е на блестящи книги като:

Бог като понятие и като ценност - 2004
Религията и науката - духовни подстъпи към света и човека - 2005
Отношенията Бог - свят - 2006

Незавършената многотомна поредица на М. Дринов: ”Проблемът за смъртта и безсмъртието” (2003-2010) остава отворена за приятели, ученици и колеги. Иван Слаников се надяваше да отговори на въпросите за смисъла на човешкото битие в света и защо въобще съществува нещо иманентно за нас и отделно от Абсолюта.

Той вярваше, че някога – дори отвъд - ще намери трансцендентните отговори. Да изпратим по вечния му път нашия мил и достоен колега в събота, 18.09.2010 г. в 13 часа на Централните софийски гробища.

За колегите от ИФИ БАН – Стефан Пенов

Няма коментари: