Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 22 септември 2010 г.

Първи, въвеждащ час в изучаването на философия

Chas po filosofia - uvod from Angel Ivanov on Vimeo.

1 коментар:

Анонимен каза...

Аз смятам, че учебните планове и предмети за ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИТЕ УЧИЛИЩА навсякъде по света са тотално сбъркани. По-голямата част от знанията, предподавани днес в училище, са АБСОЛЮТНО БЕЗПОЛЕЗНИ И БЕЗСМИСЛЕНИ. Уж учим за живота, не за училището, а излиза точно обратното. Според мен основните предмети, които трябва да се преподават, са:

1. Биология и медицина. Всеки човек трябва да е запознат с анатомия, физиология, основните болести, техните симптоми и тяхното лечение. Това е изключително ценно знание, а не при всяка дреболия да се изпада в недоумение и да се тича на лекар.

2. Право. Основата на демокрацията е правовата държава. Човек без правна култура не може да е пълноценен гражданин.

3. Политология. Не може да си гражданин на демократична страна, ако нямаш добри познания в политическата област.

4. Философия. Тя дава не толкова знания, колкото мъдрост и съвсем друг поглед към живота и света.

5. Музика. Хармонично развитата личност непременно трябва да има познания в това най-велико изкуство.

Важни, но от второстепенно значение са природните науки, като там акцентът трябва да е върху физика и астрономия, не толкова върху химия например. А съвсем маловажен и периферен предмет е математиката, там са достатъчни съвсем основни познания. Всички тези уравнения, синуси и косинуси, басейни, които се пълнят и празнят и прочее щуротии нямат никакво отношение към живота и следва да отпаднат. Разбира се, математиката е велика наука, но тя е чисто абстрактна дисциплина без практическа релевантност в ежедневието. Който се интересува от подобни абстракции и фикции, може да ги изучава в специализирани училища и гимназии и в университетите, но не и в ОБЩООБРАЗОВАТЕЛНИТЕ училища.