Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 2 септември 2010 г.

Страшничка е културата на министъра: гениалното откритие на Вежди Рашидов за измерване приноса на родните дейци на културата

Откакто господин Вежди Рашидов спомена в "На 4 очи", че ранният Вежди е отнесъл няколко шамара от тоталитарния режим по вратлето става ясно, че това е трасирало пътя му от Главен мултак на Републиката до Културен министър на културата. Но в ония тоталитарни времена когато майстор пластика е месел глината други са следили творчеството на Вентура, Лорен и Великолепната седморка (да поясня, че това не са седемте козлета или седемте джуджета).

Рашидов е попивал творчеството на 150-те твореца и още тогава сигурно им е завиждал тайно за бохемският живот. А трябваше само да им рече като един американски Пешко „Що ще чините зимъска като сняг забръска?!“. Но като не им го е рекъл навремето сега ще раздава медали с пари за старини. А шибания народ от първия ред като едно време ще ръкопляска и мляска.

... Излезе най-после нашето голямо име в науката, не в културата! Макар, че научното постижение на внезапно изгрялата звезда, Вежди засяга културата (и то как само я засяга!), но си е научно постижение.

Най-после е предложен обективен метод за измерването на културата! В сантиметри, метри и килограми! Това е то! Не някакви си мъгляви популярности, философски значителности и други дрън-дрън та пляс мъгляви увъртания на школските даскали да се сипят над нищо неподозиращите ни и невменяващи се глави!

Имаше навремето някакви съопбщения за наши изобретения за меренето на саждите в кюнците и комините със саждомер на Бижев, който мерел саждите по скалата на Бижев, ама дребна работа е това за световната наука. Нещо, като чушкопека, не може дип да предизвика световна техническа революция.

Но това да измериш неизмеримото! Това вече е друга работа. Абе тоз Вежди също като Менделеев, сънувал нещо, събудил се и хоп, гениалното откритие - готово! Просто да не появярва човек! А и откритието е многопластово, сиреч с много приложения.

Може да се използва и за оценка на музиката (само да се добавят и децибелите към измервателните единици), а така също и в науката, за оценка на научните трудове. Може да се приложи и за оценката на ерудицията на всеки един, като се измери по същият революционен начин това, което е изчел, изслущал и извидял. Така вече всичко си идва на мястото!

Няма да се чудим как ученият Доган е взел 1.5 милиона лева хонорар! И сега да докажел квалификациите си! Абе вие не чухте ли когато Данчо Ментата ви разправяше, че в стайчето си в Дръндар 4 на 4 на 2 метра има 10 (десет) хиляди тома бе, михлюзи с михлюзи! Знаете ли колко метра книги са това?!

Ами нашите учени от БАН? Имат по цели метри трудове! А то какво, на Пол Дирак Нобеловият комитет му присъдил Нобелова награда за две три формули и четири изречения написани на четвърт страница! Нещастници!

Но сега вече ще е по-друго. Просто светът вече не е същият. А нима книгите дето написа другарят Тодор Живков не са нищо?! И Вазов трудно може да му се опре! И нима с тях той не ни е забавлявал и развеселявал толкова години! Ама така си отиде без да види пенсия за голямата култура дето я насади у нас. Жалко! То другата му пенсия не беше малка де, но не получи признание и достойни старини.

Просто не случи на Вежди! Ама и вие Г-н Инджев, къде се слагате с Вашите 3-4 сантиметра? Няма да видите пенсия. От мен да го знаете. Има си там едни 150 човека.

Но бъдете спокоен! Те не могат да окрадат кой знае колко хазната. Сам Вежди го е изчислил, да!

Posted by GB и ДСБар

Няма коментари: