Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 4 януари 2011 г.

За жалост има много общи черти в психологията на масовия руснак и на масовия българин

Ето мой отговор на въпрос, зададен ми във Formspring:

Съгласен ли сте с мен, че ние, българите, харесваме Русия като дух, но не и скапания начин на живот, който живеят там?

Много е спорно какъв именно е това, което наричате "дух на Русия". Ако духът на Русия е достоен за възхищение, и то именно от достойни и свободни хора, тогава няма как точно такъв дух да поражда един скапан или унизителен за човешки същества начин на живот, който обикновено свързваме с Русия.

Духът (съзнанието, душата, ценностите) на един народ обикновено поражда начина му на живот. Ако обаче духът на народа това е духът на мнозинството от народа, то едва ли духът на мнозинството от руснаците е достоен за възхищение.

На мен лично ми се струва, че автентичният дух на народа се носи и изразява от едно духовно малцинство, от духовния елит на съответния народ, чиито разбирания севсем не отговарят на представите на мнозинството от съответния народ.

Народи като руския и българския - аз наистина смятам, че, за жалост, има много общи черти в психологията на масовия руснак и на масовия българин - които не са привързани към свободата, напротив, сред тях е силно разпространен един робски манталитет, в днешно време са длъжни да преосмислят ценностите си, и то под напора на самия живот. Иначе са осъдени на нескончаема бедност и на личностен регрес.

Масово разпространената психология в средите на един народ, по мое мнение, не изразява неговия дух; онова, което изразява духа - субстанцията, същината, истината - на народа и на народния живот, се изразява от избрани представители на т.н. духовен елит на нацията.

И ако за руснаците е добре известно, че имат един солиден елит на световно ниво, който даже комунистите не можаха да избият до крак и да унищожат, то за нас, българите, е доста съмнително имаме ли изобщо духовен елит - и духовна аристокрация. Или у нас всичко е менте, а най-вече менте ни е "елитът"? Я ми кажете някоя нашенска "елитарна личност", която по общото признание да е изразителка на народния дух? Кой? Вучков ли? Или Азис? Или???

4 коментара:

Анонимен каза...

Много правилни расъждения за елита и народа. А за Русия още не е казано всичко. Прводачката от руски и украински Пенка Кънева например:

„По последни антропологически изследвания основата на руснаците е монголска, със значителни примеси на финска кръв, незначително участие на славянска кръв и на негърска – кой знае защо. Те са си присвоили украинската история – по такъв начин държавата им се оказва с древни корени, с древна култура...Защото Русия е голяма. Големият взима, каквото му харесва. Украинците са като нас понякога. Понеже сме слаби, ние, българите, сме нещо като нелегална нация...и ние по същия начин се съобразяваме с големите...Украинецът открай време има чувство за частна собственост, докато руснакът го няма. Оттам идава тази безстопенственост, липса на отношение към произодството, селско стопанство, към всичко. Те са хора с травмирана психика...За жалост и Украйна е жестоко ударена...украинците са по-южен народ и като темперамент, и като мислене, и като морал. Според мен имат много по-здрав морал от руснаците...С Украйна ние имаме много общо.”

Мисля следователно, че българите и украинците трябва много повече да си дружим и да се поддържаме, още повече че е възможно украинците да са се отделили от руснаците като етнос под (пра)българско влияние и да са роднини на българите – за разлика от уж „братушките”-руснаци, с които българите не са свързани генетически.

Известно е също така, че голяма част от руския елит е от русифицирани волжко-БЪЛГАРСКИ родове: Пушкин, Гогол, Достоевски, Кутузов, Тургенев, Рахманинов, Булгаков, Бунин, Ахматова и мн. мн. др.

Защо мислите, че елитните личности трябва непременно да са популярни в медиите? Напротив, популярността в МАСмедиите е индикатор именно за менте-елитност. Елитната личност именно затова е елитна – защото не е популярна сред масите и тълпата. В този смисъл България има своите елитни личности дори днес, след 45 г. комунизъм. Мисля, че например философът Ангел Грънчаров е една такава елитна личност. Да, това не е комплимент, а факт. Той не е толкова известен като Азис или проф. Вучков именно защото е елитен. Ако чалга-медиите започнеха обаче да го лансират, би трябвало да се усъмним в неговата елитност.

Клишето за „робската психика” на българите е известно. Само че повечето малки народи е Европа дълго са били под чуждо господство. Чехи, унгарци и ирланци са се освободили например много по-късно от българите. От това обаче не следва, че са непременно с някаква особено „робска” нагласа. Даже бихме могли да аргументираме обратното: че в резултат на дългите и тежки борби за свобода малките народи са особено свободолюбиви. За българите някои казват, че са по-скоро анархисти и бунтовници. Неспокойната българска история след 1878 показва наистина един по-скоро анархистичен дух нежели робска психика. Впрочем има и големи народи с ясно изразена „робска” или „верноподаническа” психика, например германците, които са прословути със своето търпение и преклонение пред властта.

Томи Томев каза...

Анонимен, много смислени разсъждения имаш, напълно съм съласен с това което си написал. Озъдачаваме само обстоятелството, че не си се подписал с името си. Тези разсъждения са свойствени за човек, който има смелостта да застане зад думите си със собственото си име.

Анонимен каза...

г-н Грънчаров,най напред благодаря за отговора.Сега искам да поясня нещо.Питате ме, какво имам предвид,като казвам,че българите харесваме Русия, като дух. Имах предвид, че Русия винаги, е питаела и хранела хората на високия дух-революционери,партизани, хайдутлука.И у нас,беше така за огромно съжаление.Друг е въпроса, че с тези техни революции,не стигнаха до никъде.Виждаме, че още не могат,да оправят живота на хората си.Продължават да се изживяват,като наследници на Византийската империя.Само войни,революции,осакатени животи,на хиляди хора.Бита там, е на много ниско ниво,като изключим Москва.Но,както казва Григорий Гачев-,,Какво ти разбира Русия,от охолен живот ,и щастие,,.Това,имах предвид,като казах,че българина харесва Русия, като дух,но социалния модел ,на живот ,който тя се опита да ноложи у нас,ни остана чужд.

Анонимен каза...

Руснаците са много повече като количество, но елитът им като процент е нищожен. Как може народ живял в крепостничество до 1861 г. и в комунизъм след 1917 г. да бъде свободен и да се стреми към свободата? Руснаците като цяло са с изключителн...о силно развито стадно чувство и затова се управляват и манипулират лесно. Те не търсят истината за себе си и историята си, а си произвеждат митове и история, в които си вярват. Фактът, че в България съществуват независими интелектуалци, търсещи истината, е показателен, но те естествено са далеч от масовата култура, която е примитивна, за да се хареса на масите, за които е предназначена.

Dora Dabash