Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 22 февруари 2011 г.

Ако Западът продължи да гледа подло и безучастно как Кадафи избива демонстрантите, ще плати скъпо за малодушието си!

Либия е в центъра на вниманието на световното обществено мнение. Тази сутрин чета невероятна информация: Бойни самолети обстрелват протестиращите в Триполи. Ето какво пише там:

Военни самолети и хеликоптери са стреляли днес с бойни муниции срещу протестиращите против правителството в Триполи и различни райони около града, съобщи телевизия "Ал Джазира", цитирана от ИТАР-ТАСС и Ройтерс. Според телевизията въздушните удари са били "на всеки 20 минути" и при тях са загинали най-малко 250 души. Телефонните връзки в либийската столица са прекъснати. Либиецът Сула ал Балаази, представил се пред телевизията като опозиционен активист, казал по телефона, че бойни самолети са бомбардирали някои места в Триполи. Очевидецът заявил, че се обажда от предградие на либийската столица.

Столицата на Либия е в обсадно положение. По улиците се движат банди наемници, които стрелят по местните жители. Поддръжниците на режима на Кадафи нахлуват в болници и нападат лекари и ранени. В града има остър недостиг на лекарства и хранителни продукти. Започнали са прекъсвания в електрозахранването. Преди това се появиха съобщения, че либийските ВВС са атакували армейската база в Бенгази, която е превзета от демонстранти...

Влиятелният ислямски проповедник Юсеф ал Кардауи отправи призив към либийските войници да убият Муамар Кадафи след като либийските сили за сигурност избиха стотици протестиращи, предаде ДПА.

"Издавам фетва Кадафи да бъде убит. Всеки войник, всеки човек, който може да го убие, трябва да го стори, за да отърве Либия от това зло", каза проповедникът пред телевизия "Ал Джазира". Той прикани либийските посланици да се разграничат от режима.

Юсеф ал Кардауи е влиятелен катарски богослов от египетски произход, който оглавява Световния съюз на ислямските учени. 85-годишният проповедник неотдавна се върна в родината си след дългогодишно изгнание в Катар.

Междувременно два либийски изтребителя кацнаха неочаквано в Малта и военни източници казаха, че поне единият пилотите им е поискал политическо убежище, предаде АП. Те дезертирали, след като отказали да стрелят по демонстранти в Бенгази, предаде АФП.


И така нататък; ситуацията е сериозна. Никой не е очаквал, че такива събития, и то тъкмо в Либия, са възможни, имам предвид отприщването на масова народна съпротива срещу диктатора Кадафи. Светът обаче немее от изненада, не по-малко объркани са дипломатите от западните сили и политическия елит в Европа и Америка. Не знаят какво следва да се направи в такава сложна ситуация когато народът бива избиван от един бесен диктатор; не знаят, защото се оказва, колкото и да е парадоксално това, че статуквото, че измамното спокойствие на диктатурата, е някак си по-изгодно за Запада от неизвестностите на едно неясно бъдеще. И нима западните демокрации ще гледат безучастно как един диктатор избива със самолети демонстрантите в либийската столица? Нима няма да реагират някак си, и то в решаващите моменти, та да спечелят признателността и благоразположението на протестиращите, на борещите се, както и да го погледнем, за свобода, за човешки права, за демокрация - все ценности на сега смутено стоящия и гледащия в безсилие Запад?!

Ето как Западът се отказва от възможността да повлияе на бъдещото развитие на събитията с тази своя страхлива и пресметлива пасивност. Ако се намеси и помогне да се спре геноцида, разбира се, че ще получи благодарността на опозицията, което ще парира антизападните и особено антиамериканските настроения в арабския свят. Ако обаче Западът не си мръдне пръста и не помогне, тия настроения ще ескалират, а това е предпоставка за крайно неблагоприятно за световните работи развитие на нещата в целия арабски свят.

Но ето че сега имаме най-слабия и мекушав президент на САЩ, неспособен за бързи реакции; а пък старата либерална Европа, разбира се, безкрайно ще мисли преди да направи нещичко, и ще го направи когато е късно, прекалено късно. И какво тогава да говорим за "вечните ценности", за "хуманизма", за западното "свободолюбие" - нима всичко с тия ценности е било лицемерие, е фалш? Щото в действия се потвърждава истинската привързаност към дадени ценности, а не в безволното стоене със скръстени ръце!

Западът трябва да направи в тази ситуация следното: да призове диктатора незабавно да се оттегли, та да бъде предотвратено насилието и да бъдат избегнати по-нататъшните кръвопролития. Западът трябва да покаже симпатията си и да насърчи борците за свобода в Либия, жертващи живота си за ония универсални ценности на човечеството, на които Западът беше уж пазител. Арабският свят показа, че иска свобода и демокрация - нима не е подло в тази ситуация свободният и демократичен Запад да гледа безучастно и високомерно, вместо да подкрепи идейните си приятели в Либия?

Крайно подло е в тази ситуация да се мълчи - когато един диктатор, заради властта, избива народа, когато праща бандити и военни самолети срещу демонстрантите. Тая подлост, това малодушие на Запада ще бъде заплатено скъпо и прескъпо. Защото ако Западът твърдо и безусловно не вземе страна в събитията, именно страната на демонстриращите, ако проспи решаващия момент, то с това ще допусне Либия да бъде овладяна от ислямистите, от враговете на същия този Запад. Ето как малодушието и глупостта ще бъдат наказани и платени скъпо-прескъпо.

Ще ги платим пак ние, хората, гражданите, народите, защото в глобалното световно село сме така обвързани и зависими, че това, което става и на другия край на света не просто ни касае, но и ни касае пряко и съдбовно. Нима дори и това не се осъзнава достатъчно ясно от самодоволния Запад?!

8 коментара:

Анонимен каза...

Събитията в Близкия Изток и арабския свят – ключов геополитически регион - силно напомнят „мирните” революции в Източна Европа 1989. Цялата тази верижна последователност е много подозрителна и навежда на мисълта за сценарий. Пита се кой има интерес от подобно развитие, което в крайна сметка вероятно ще доведе власт на ислямски, антиизраелски и антиамерикански сили. Със сигурност не Европа, Америка или Израел. Интерес има Иран, но той няма ресурс да организира сам толкова мащабна акция. Следователно остават обичайните заподозрени Русия и Китай в съюз с Иран. Интересното е, че стратезите в Кремъл са решили да жертват дори проруските режими в Тунис и Либия. Явно те са изиграли ролята си, също както Хонекер, Чаушеску и Живков бяха сменени, след като станаха безполезни за плановете на Москва. Събитията в Либия се движат по румънския сценарии.

Същевременно за отвличане на вниманието се организира терористичния акт на летището в Москва – вижте как и Русия страда от ислямския тероризъм!, а в Китай уж някакви дисиденти също провеждат демонстрации – вижте как и в Китай демократичните сили набират скорост! Дори Горбачов „критикува” Путин и Медведев.

Като цяло сякаш има ускорение на плана на Москва и Пекин за ликвидиране на Запада и комунистическо световно господство. Достигнали сме крайната, заключителна фаза на дългосрочната комунистическа стратегия и примката много бързо да се затяга. Може би стратезите си дават сметка, че шансовете на Обама за втори мандат не са големи и времето до 2012 трябва да се използва. Сериозни американски анализатори предсказват крах на долара в рамите на 1-2 години. Всъщност доларът и Америка рухват пред очите ни. А руският анализатор Игор Панарин още в 1998 предсказа колапс и разпад на САЩ около 2010. Сега е написал книга на същата тема. Русия е вече толкова самоуверена, че даже не крие намеренията си. Според Панарин в хаоса след рухването на долара ще се наложи въвеждането на „международни умиротворителни сили” от Европа, Русия и Китай в Америка. Може би те ще бъдат „поканени” от някакво самопровъзгласило се комунистическо правителство на националното спасение в САЩ.

Томи Томев каза...

Болеста, която се предизвиква от вируса, комунизъм, е много трайна и почти неличима, вечни конспирации, "постоянни победи над свободните хора, дори и когато са бита карта те пак побеждават". Още един пример за това е коментара на Анонимен.
Не разбрахте ли, че тази идея няма бъдеще, защото същността и влиза в дълбоко противоречие с властващите във вселената закони. А тези закони са неотменими, и никой човек, или обществено политическа система, не може да ги заобиколи или игнорира.

Анонимен каза...

Комунизмът наистина е изкуствена и, така да се каже, противоестествена система. Не знам дали той влиза в някакво противоречие със „законите във Вселената”. Щом като комунизмът стана възможен, значи не противоречи на природните или обществените закони. При това е спорно доколко въобще съществуват обществени закони. Но и свободата не е правило, а изключение в човешката история. Тя съществува само в западната цивилизация в последните 200-300 години. Останалото време в човешката история е време на несвобода. Така че пазарната икономика и демокрацията, макар и желателни, не са непременно „нормалното” състояние на човечеството.

Аз не бих казал, че тук има някаква особена конспирация. Има достатъчно бегълци от КГБ и ГРУ с такава информация, както и косвени факти, улики и доказателства, че Москва никога не се е отказвала от стратегическата си цел да господства над света. Всичко, което се прави, служи на тази стратегическа цел. Конспирация има дотолкова, доколкото тя е нужна за постигане на тази цел. Но самата стратегия на комунистите е ясна, въпреки че светът не желае да я разпознае, колкото и внимателно, прецизно и подробно да се излагат доказателствата.

За съжаление вече се намираме в много късен етап на дългосрочната комунистическа стратегия и противодействие е почти невъзможно. Русия и Китай ще извършат тези атаки, защото са отишли прекалено далече по този път и връщане назад няма. Така че гответе се за драматични събития в идните месеци и години.

Анонимен каза...

Тия от Бенгази ми приличат на ислямисти.Те бяха най-настървените срещу нашите медицински сестри.Щом амуджите се кълнат,че не искат да правят ислямски емират,значи точно това мислят да направят.Затова се колебае Запада.
Русия и Китай нямат интерес да свалят Кадафи.Те се страхуват от повторение на същото в техните държави.В Китай вчера имаше автентични протести организирани по Интернет.

Анонимен каза...

Ислямистите и комунистите са в съюз срещу Запада. Ислямският тероризъм е създаден и контролиран от Москва. 9/11 беше дело на Москва. Чрез комбинация от икономическа криза и ислямски тероризъм Западът скоро ще бъде поставен окончателно на колене.

Анонимен каза...

Ислямистите и комунистите не са в съюз.Това е все едно да наричаш управляващите в Иран комунисти.Първата работа на Хомейни, кoгато дойде на власт,беше да избие комунистите от партията „Туде".Бин Ладен е един Франкенщайн,създаден от ЦРУ,за да се бори срещу руснаците в Афганистан.Но след това той пое по свой самостоятелен път,като целта му е победата на исляма в цял свят.
На исляма,а не на комунизма.

Томи Томев каза...

Комунизмът стана възможен, но не успя в нито една държава, и се провали тотално навсякъде, и това се случи точно заради дълбоките му противоречия със законите на вселената.

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Томев е напълно прав. Комунизмът е противоестествена доктрина, намираща се в пълно противоречие със обективните закони на битието, с принципите на човечността, комунизмът е волунтаризъм, потъпкващ нормите на нормално човешко общуване. В тази смисъл той е аномалия, осъдена на провал; не свободата е аномалия, а несвободата, олицетворявана най-пълно от комунизма.