Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 6 февруари 2011 г.

Отвращението и умората от политиката и политиците не е само български, а световен феномен

Коментар по повод на публикацията Недоверието и неприязънта към политиците и политиката е недоверие и неприязън към демокрацията, демократите и свободата:

Отвращението и умората от политиката и политиците не са само български, а световен феномен, който се наблюдава във всички демократични режими и има най-различни проявления – намаляващ брой на партийни членове, растяща възраст на партийните членове, нямаляващо участие в изборите, все по-малко твърди избиратели, все по-бърза и честа смяна на партийните предпочитания и т.н.

Като причини се изтъкват неспазени предизборни обещания, грешки на самите политици, все по-слаби и невзрачни политически личности, липса на политическо лидерство, лобизъм, корупция, ниска политическа култура на избирателите, които имат прекалено завишени очаквания от политиците, понеже не са разбрали демокрацията и политически процес, прекалено слабо профилиране на партиите и липса на разпознаваеми разлики между тях и отрицателната роля на медиите, представящи политиката и политиците в незаслужено мрачни краски.

Влиянието на съвременните медии навсякъде по света наистина е пагубно. Те решително не са в състояние да предадат истинската картина на събитията и да помогнат на хората да разберат политиката в дълбочина. Даже можем да сметнем, че тяхната роля не е да информират, а да дезинформират. В посткомунистическите страни освен това наистина има съзнателен стремеж у определени кръгове да се подклажда умората от политиката и в най-чиста форма това можеше да се наблюдава в Русия, където задачата на веселия, алкохолизиран шут Елцин беше да дискредитира демокрацията в очите на населението и да подготви почвата за авторитарния Путин. Както виждаме, това беше направено много успешно.

Всъщност демокрацията е най-сложната политическа система и тя наистина изисква граждани с висока политическа култура, за да функционира успешно. Неслучайно тя не е правило, а изключение в човешката история. Повечето време от своята история човечеството и живяло под недемократични режими. Никой не е питал хората кой и как искат да ги управлява.

В този смисъл гражданите в демократичните страни днес са привилегировани спрямо предходните епохи и при всичките недостатъци на демокрацията би трябвало да се радват и наслаждават на това положение. Има обаче и един друг момент.

Всъщност свободата и демокрацията са продукт на англосаксонската култура. Всички други страни по света само се опитва да имитират тази система, при това често доста повърхностно и несполучливо. Често външните прояви на демокрацията – избори, парламенти, правителства – се смятат за нейна основа. В случая се бъркат причина и следствие. В действителност тези процедури и институции са резултат от специфичното развитите на англосаксонския свят, не негова причина. Затова е много съмнително дали други европейски страни или дори Япония, да не говорим за Русия и Китай, някога могат да станат истински демокрации.

Валерия Новодворская казва: „Русия няма да бъде демократична държава в близко бъдеще. Може би тя никога няма да стане такава. Всъщност вероятно тя няма да стане такава.” и също: „Кога ще се събуди руският народ, никой не знае. Може би той въобще няма да се събуди. Важното е самите ние да не заспим. Имате ваш личен живот, той е единствен и вие трябва да го изполвате в името на свободата.”

Автор: АНОНИМЕН

Няма коментари: