Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 9 март 2011 г.

Гражданското поведение е да не се помага на кряскащата лъжа, приютила се в медиите

Иво Инджев е препубликувал два коментара за медийната корупция у нас, единият е на журналиста Йордан Матеев, а другият - на журналиста Иван Бакалов. Знаменателно е, че тия двамата, наред с И.Инджев, нарушават табуто да не се говори от журналисти за корупцията сред журналистите. Ето малък показателен и обобщаващ откъс от коментара на втория:

Така в България се установи една плутокрация, която по-точно трябва да се нарече клептокрация. Крадат от обикновения човек (банки, мобилни оператори), или подкупват, или взимат пари под масата (политици, хора от властта, чиновници), а медиите ги прикриват и обслужват. И всички крепят системата и си разпределят пари, а истината е стъпкана и окаляна; ако се опита някой да я каже, го изкарват корумпиран, лично заинтересован или просто луд. Да, има и луди, които постоянно съчиняват някакви конспиративни теории, и това е като допълнение в целия свински пейзаж.

Добре е да се изчетат тия статии, макар че не казват нещо кой знае колко ново. На мен лично много ми харесаха няколко коментара на читателите в блога на Инджев; ето подбрани от мен най-изразителни и силни моменти (правя го, за да се запознаят с това и читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ:

Nik: Примери на платен черен PR са десетки статии, където името на Иван Костов е споменато в силно негативен контекст, без да се дават никакви доказателства и в абсурдна неадекватност с разработваната от статията тема.

Румен Великов: Когато престъпник или престъпници нападат набелязаната си жертва, за да я ограбят, изнасилят или убият, първо запушват устата и да не вика, за помощ. Българската нация и държава са нападнати от особено опасните престъпници на червената републиканска олигархо-мафия. Медийната омерта е запушила устата на България - като на прасе, което крадци колят в чужда кочина.

Simeon: Ясно е, че медиите ще са такива докато има кой да ги консумира. Обществото - това са и гражданите. А гражданското поведение е да не се помага на лъжата. Да не се консумират медии, дали пример за зависимост. Да не се забравят имената на журналисти, известни с безогледно слугинските си статии. Да не се консумират продукти на тези, които използват за реклама такива медии или предавания. Вярно е и че така няма да стане чудо, да се възроди изведнъж морал и истина, но ще е от полза.

Майкдойч: Никога няма да забравя как олигарсите искаха да купят Радой Ралин, когато го избраха за мъж на годината (или нещо подобно, но не си спомням коя година), като наградата беше статуетка тип „Оскар“, пари и лека кола. Радой Ралин изобщо не се яви на церемонията по връчването, като отказа всякакви „награди“ от този тип.

Малкото свобода, която имаме днес, дължим на хора като Радой Ралин!

Иво Инджев: към Макдойч: Яви се. Бях там. Но отказа да вземе автомобила и каза, че го дарява (вече не помня дали на детска градина или болница).

Няма коментари: