Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 март 2011 г.

Ценна книга, убедително проясняваща "механизмите" на човешкото поведение

В момента чета изключително интересна и приятна за четене, но също така и твърде поучителна, бих казал дори мъдра книга; заглавието й е Социалният атом, а неин автор е Марк Бюканан. Издадена е наскоро от издателство ИЗТОК-ЗАПАД. Книгата има за основна тема оня изцяло нов начин, по който в съвременната наука трябва да се разглежда и "обяснява" човешкото поведение.

Авторът на книгата, който иначе е физик-теоретик, твърди, че днес сме свидетели на нещо като "квантова революция" в социалните науки. Другояче казано, онази дълбока революция във физичните представи за света, която ни донесе квантовата физика, днес се разгръща и разпространява и в полето на познанието на човека и на човешките общности, на познанието на ония закономерности, на които се подчинява нашият толкова динамичен и усложнен човешки свят.

Книгата изобилства от крайно интересни примери от най-различни области, чрез които авторът илюстрира тезите си. Чете се изключително лесно и приятно, без усилия, понеже четивото увлича. Ето един малък пример от нея, за да разберете по-ясно за какво става дума. Вземам кратък откъс от параграфа "Мислене по пингвински":

Всеки ден пингвините като колектив се изправят пред една дилема. Те оцеляват с неизменно меню от риба, която се лови в леденото синьо море. Под повърхността му обаче има не само риба. Понякога там се спотайва и насилствена смърт под формата на косатки, така че пингвините трябва да внимават и да се гмуркат във водата само когато знаят, че е безопасно.

Ето къде нещата се усложняват. Ако под водата дебне косатка, пингвинът на сушата няма как да знае, че тя е там. Единственият начин да разбере е като скочи или като чака и се надява някой по-непредпазлив негов събрат да изгуби търпение и да се хвърли сред вълните. Така пингвините - особено в началото на всеки ден - играят на чаканица, нещо от рода на "косатска рулетка". Стоят на брега с часове, докато накрая някой отчаян екземпляр скочи във водата, и в този момент играта е всичко или нищо за цялата група.

Ако вълните почервенеят, всички стоят неподвижно; ако мине без произшествия, всички се гмурват да си търсят храна. Както се оказва, някои пингвини се опитват да проявят инициативност, като бутват съседа си с крило, понякога съвсем не лекичко.

По правило ние се движим през живота, мислейки, че самостоятелно си съставяме мнение за всичко. Но всъщност сме до голяма степен като пингвините: когато информацията е оскъдна, събираме каквито можем фрагменти, наблюдавайки другите...


Как авторът на тази наистина хубава книга Бюканан интерпретира пороя от толкова многозначителни факти, на които се опира текста, всеки може да прочете самостоятелно в самата книга, от която тук нямам възможност да цитирам повече. Ония, които искат да разберат повече за иначе сякаш толкова ирационалното човешко поведение, са предизвикани особено силно от появата на тази книга на български език.

Което дължим на най-авторитетното издателство за ценни книги у нас, носещо името ИЗТОК-ЗАПАД. Томчето, прочее, струва само 14 лева - колкото един килограм мирославнайденовско сирене...

Няма коментари: