Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 21 март 2011 г.

Национална конференция по проблемите на нравственото и гражданското образование на младежта

Фондация Миню Балкански и Националният Институт за образование са инициатори на чудесна инициатива, а именно провеждането на Национална конференция на тема "МОРАЛ, ЕТИКА И ГРАЖДАНСКО ОБРАЗОВАНИЕ". Тя ще се проведе в периода 28-29 Май 2011 г. като домакин е Националният Институт за Образование, чието седалище е в село Оряховица, област Стара Загора.

Главен организатор на проявата е Фондация Миню Балкански. Тя се провежда също със съдействието на Посолството на Франция в България, на Центъра за култура и сътрудничество – Френски Институт, на Фондация Америка за България, на Отворено Общество и на Тръста за Гражданско Общество в ЦИЕ.

„Наш дълг е да научим младите да мислят самостоятелно, свободно, независимо от външни влияния, суеверия и всякакъв вид табу, а това се постига единствено с упорито и солидно възпитание, което да присъства неотлъчно във всичките години на средното образование, от първи до дванайсти клас. За да говорим за морал и етика, трябва преди всичко да спечелим доверието и възхищението на ученика, да предизвикаме очакване и събудим любопитство у слушателя.” - съвсем основателно пише г-н Минко Балкански, главен вдъхновител на тази чудесна инициатива.

През 2006-та година Фондация Миню Балкански създаде направление "Морал, Етика и Гражданско образование" в рамките на Националния Институт за Образование с цел да работи за въвеждане на предмет "Гражданско образование" в българското училище и създаване в страната на едно истинско, действащо гражданско общество.

ОСНОВНИТЕ ТЕМИ на конференцията са:

1. Моралното възпитание в българското училище (проф. Христо Тодоров)
2. Модерна политика и гражданско общество. Образованието като постоянен приоритет на държавата, политическите партии и гражданските сдружения; образователните реформи – резултати и проблеми (резултати от образователната реформа през 2010).
3. Гражданското образование като самостоятелен задължителен учебен предмет. Основни права и задължението за тяхното изучаване. (доц. Лидия Денкова)
4. Как се създават морални авторитети и какъв трябва да е учителят? (проф. Минко Балкански)
5. Отговорността на българското училище за добро образование и морално възпитание: две взаимно свързани страни. Проблемът за активността и пасивността на учителите и учениците в училище.
6. Какви да бъдат учебниците по Гражданско образование? Етапи на моралното и гражданското образование от ранния етап на предучилищната възраст до последния курс на гимназиалното обучение.
7. Ролята на Гражданското образование и изкуствата за интеграцията на ромските деца в училище (Мариана Асенова)

За желаещите да участват в конференцията ето датите, с които трябва да се съобразят:

● 10 април 2011 краен срок за записване
● 26 април 2011 краен срок изпращане на резюмета
● 16 май 2011 потвърждение за записване
● 27 май 2011 пристигане и настаняване


Заявление за участие се изпраща на имейл minko.balkanski[at]gmail.com

Регистрационна такса (нощувка и храна): 35 лв. Заплащане при регистрация или по банков път.

Конференцията ще бъде проведена в Националния Институт за Образование, село Оряховица, близо до Стара Загора. Разположено в полите на Средна Гора и известно със своите винарни, селото също така често e домакин на културни и научни мероприятия, организирани от Фондация Миню Балкански. Центърът разполага с конферентни и компютърни зали, леглова база и столова за хранене.

Няма коментари: