Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 25 март 2011 г.

Декларация на българската десница срещу намеренията на правителството да капитулира пред Русия за АЕЦ "Белене"

Декларация на Синята коалиция за проекта АЕЦ "Белене"

Кризата от Фукушима накара света със загриженост да преразгледа безопасността на ядрената енергетика:

● САЩ правят оценка за надеждността на своите ядрени технологии;
● Германия затвори 7 свои централи и спря продължаването на срока на действие на реакторите си;
● Франция и Испания разпоредиха спешна проверка на всички свои ядрени централи;
● Щвейцария замрази плановете си за изграждане на нови ядрени мощности;
● В Италия спряха изпълнението на предизборната правителствена програма за развитие на ядрена енергетика, замразиха проектите и ще решават въпроса с референдум;
● ЕС разпореди стрес-тестове във всички ядрени централи на територията на Общността. ● Започна изготвяне на задължителни общоевропейски изисквания за безопасност на ядрените реактори.

Това е отговорност. За 30 години се случиха авариите в Три Майл Айлънд, Чернобил и Фукушима. Човечеството сега търси причините, поради които рискът от атомни катастрофи се оказа почти 100 пъти по-голям от теоретичните изчисления за 1 катастрофа на 10000 години.

Българският премиер е абсурдно изключение от общата тревога. Той напълно безотговорно заяви готовност да строи АЕЦ „Белене”. Няма да припомняме предизборните му обещания да отърве България от едностранната енергийна зависимост от Русия. Няма да припомняме силните аргументи на Синята коалиция срещу проекта „Белене”, които така и не получиха отговор.

Днес, с големи страхове за бъдещето на България, настояваме:

● Правителството, без каквито и да е преговори с Русия, да замрази проекта „Белене” до налагането на новите задължителни европейски изисквания за сигурност и безопасност на ядрената енергетика. (ОЩЕ >>>>)

Няма коментари: