Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 2 април 2011 г.

Камбаната, веднъж ударена, не бива да спира да бие...

КАМБАНАТА

Сборникът с доклади под заглавие Етническите деформации, Русе, 2011 г., е вече на книжния пазар. Книгата се явява том втори и продължение на вече излязлата колективна монография Демографската катастрофа, Русе, 2010 г., съставена от русенския социален психолог – професор Петър Иванов.

Демографската катастрофа бе първият успешен опит да се зачене разговор по демографските проблеми в България. Тук иде реч и за Русенските патриотични семинари, провеждащи се вече на всеки шест месеца, чиито идеен вдъхновител и главен организатор е същият този професор. В сборника Демографската катастрофа миналата година бяха включени доклади и есета, представени на Първия патриотичен семинар, провел се през месец юни 2010 г.

В книгата Етническите деформации присъстват вече научни разработки и изследвания, представени на Втория патриотичен семинар (Русе, декември, 2010). Темата на този своеобразен втори том е всъщност изчезването на българската нация за сметка на непомерното разрастване на небългарски етноси в нашата страна.

По официални данни, изнесени от самия министър на образованието Игнатов, 48% от първолаците за учебната 2010/11 година нямат за майчин език българския такъв. Тенденция е този процент с всяка изминала учебна година да нараства. Към това следва да добавим и една друга очертаваща се тенденция – деца от малцинствата в България въобще да не тръгват на училище, независимо от писаните разпоредби и закони...

Докладите, представени в сборника Етническите деформации засягат следните групи въпроси:

● статистически, демографски и социологически аспекти на етнодеформациите в българското общество (друг е въпросът това нашето въобще може ли вече да се нарече общество с оглед на протичащия разпад и неотслабващи противопоставяния вътре в него).

● акултурация на българите – сиреч тяхното изпростяване и “чалгизирането” им.

● социални, стопански и политически поражения върху българското население в резултат на етнодеформациите.

По всички гореповдигнати въпроси властимеющите продължават да мълчат и да си правят оглушки. Възможно е повечето от посланията в сборника Етническите деформации да се сторят на някои остри, непремерени, на други пък направо шокиращи, но дори и така да е - те изкарват наяве немалко истини за живота ни тук в България.

Камбаната, веднъж ударена, не бива да спира да бие - дори и бъдещето на българската нация да изглежда вече предопределено.

Антон Рачев

Русе, април 2011 година

Няма коментари: