Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 април 2011 г.

Хубав философски текст, написан от съвсем млад човек

Един наистина съвсем млад човек, Добрин Добрев, още ученик в художествена гимназия, си е създал свой блог, наречен Magna aula. Та там откривам, че Добрин е написал и поместил свой анализ на Платоновия диалог Апология. Струва ми се, че текстът си заслужава да бъде прочетен от повече хора, поради което и давам линк към него; радващо е, че у нас има такива мислещи млади хора като този младеж; ето началото на неговото съчинение:

Апология

Платоновият диалог „Апология” представя защитата на Сократ в съда спрямо нападките на атинските граждани: Анит, Милет и Ликон. Главното обвинение е повдигнато от Анит, който твърди, че Сократ е разучил всичко както на небето така и на земята и също така учи как грешните твърдения да бъдат представени като истински. Другото обвинение е повдигнато от Милет, според когото Сократ развращава младежта на Атина и въздига нови божества. Според тези твърдения излиза, че Сократ е един умел софист и богохулник. Това е една твърде различна представа за него, която няма нищо общо с действителността.

Сократ е философ, чийто постижения, независимо дали са философски или нравствени, са достойни да се използват като урок от всеки поставил си за цел да се усъвършенства в духовен план. Той е личност, която не оставя никой безпристрастен към него самият и повдигнатата тема. По време на своят буден живот упорито търси доброто и истината, но това го довежда до конфликти с някои негови съграждани, от една страна, а, от друга, си спечелва ревностни привърженици, сред които е и Платон.

Противниците му в диалога „Апология” рязко контрастират с него, те са хора лишени от духовни идеали, изпълнени са с ненавист към така упоритият философ, който ги лишава от илюзиите им. Не подчиняват делата си на разума, а използват клевети и красиви речи, чрез които се опитват да настроят гражданите атиняни срещу Сократ осъзнаващ това тяхно преимущество. Въпреки трудното положение, в което се намира, той нито и за миг не се поколебава да използва друго средство освен своя разум. За разлика от другите подсъдими преди него той не използва семейството си като средство, чрез което да премахне отреденото му наказание. (ОЩЕ >>>)

Няма коментари: