Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 14 април 2011 г.

Духовните основи на японските победи

70 ГОДИНИ ВЕЛИКДЕНСКА БЪЛГАРИЯ – 20 АПРИЛ 1941 ГОДИНА

Антон РАЧЕВ

Тия дни се сетих за един текст, който съм набирал преди доста години, та ми трябваше време докато го открия из дискетите в архива ми. Това есе е писано от професора по държавно право – Любомир Владикин (1891-1948) в друго време и при други исторически обстоятелства, но предвид на продължаващата и в момента японска трагедия, то придобива отново актуалност и се нуждае от нов прочит. Молбата ми е тази работа на именития наш професор-държавовед отново да бъде публикувана в чест на достойния японски народ. А ето и самият текст:

Духовните основи на японските победи

Реч, произнесена на тържественото събрание в Академията на науките, на 01 Март 1942 г., по случай основаването на Българо-Японското дружество в София. Речта е изцяло отпечатана във в. ”Народна отбрана “, броеве 111 и 112 от 18 – ти и 25 – ти март 1942 г. Също и във в. ”Bulgarische Wochenschau" от 09.Април.1942г., под заглавие: “Die geistigen Grundlagen der japanischen Siege".

Цял свят е смаян от блестящите японски победи. И всички се питат: на какво се дължат те? Оръжието е еднакво за всички, но духът, който го движи, е различен. И тъкмо тая разлика в духовния склад на японския народ и на неговите противници съставя основата на японските победи. (ОЩЕ >>>)

3 коментара:

Анонимен каза...

Родството между българи и японци съвсем не е романтичен мит, твърде възможно е то да е факт. Вероятно и давата народа са от уралоалтайско потекло. В същата група попадат между другото и монголците и корейците. Всъщност японците вероятно са потомци на корейски имигранти. Това не пречи на японци и корейци да се мразят. Японците твърдят, че са автохтонни на островите и нямат родство с корейците, но може би грешат.

Анонимен каза...

Русия нанесе тектоничен удар върху Япония - има и такава теза:

http://30dumi.pozicii.net/2011/04/2011-rusiya-nanese-tektonitchen-udar-varhu-yaponiya/

Анонимен каза...

Интересно е, че проф.Владикин пише за Курилите и за това, че българите вземали страната на японците в руско-японския военен конфликт през 1905 година! Този спор продължава и в днешно време?