Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 15 юни 2011 г.

Смири се, о, горди човече! Смири се, о, суетни човече! Смири се, о празни човече!

В един блог открих текст със заглавие Стъпките от вярата към атеизма. Така и не можах да разбера кой е авторът на тази иначе претенциозна статия, понеже в края й домакинът на блога пише загадъчните думи: "По разбираеми причини няма да оставя линк към оригинала." За мен тия причини се останаха съвсем неясни, но както и да е. Може би пък самият Сатана е написъл текста, знае ли се? Автор: Сатана - как ви звучи това?! :-) Както и да е, реших да отговоря със свое възражение на твърденията в него; тази сутрин намерих време да сторя това; ето какво написах там:

Статията ме провокира да опонирам на написаното в нея, воден от принципни - философски, бих казал даже гносеологически, епистемологически и аксеологически - подбуди, а не защото съм вярващ. Прочее, текстът бляскаво свидетелства най-вече за това доколко авторът му сам не е способен да се освободи от собствените си предразсъдъци и заблуди спрямо вярата и вярващите, тъй че да пише за освобождаването на човека от вярата е, меко казано, странно. Тоест, оня, който е обременен от едни такива елементаризиращи и скучни предразсъдъци, който робува и е така варварски окован от тях, не може, няма как да пише или да каже нещо съществено за каквото и да било освобождение. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр.

[Прочети >>>]

Как да си купя книгата?

5 коментара:

Анонимен каза...

Прекрасна статия! Разбира се, не на Грънчаров, а другата, която той се мъчи да отрече...

Както и котките вече знаят, богове не същестуват, въпреки ломотенето на религиозните глави.

Драги вярващи, заплахите с вечни мъки, с които толкова обичате да си служите, могат да имат ефект само върху ВЯРВАЩИ хора. Понимаеш? Понимаеш, ама друг път…

Колкото до това дали Исус е бил историческа личност, това няма абсолютно никакво значение и никаква връзка с това дали е бил божество (а той не е бил, понеже божества не съществуват. Елементарно.)

Infidel

Ангел Грънчаров каза...

Прощавайте, любезни ми г-н Infidel, откъде и как котките научиха, че няма Бог? Бихте ли опитали да хвърлите известна светлина върху тоя така интригуващ въпрос?

Ангел Грънчаров каза...

Аз пък не го знаех това, че няма Бог. Ще съм Ви признателен да ми го обясните, та и аз да го науча...

Ангел Грънчаров каза...

Явно съм по-изостанал по тия въпроси и от котките даже :-)

Анонимен каза...

DOBRATA който Бог не оби4а, себе си не оби4а, който Бог не познава, себе си не познава, без Бог ниама хора, няма да те разберат, Ангеле, мнодо знание и много пе4ал!