Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 23 юли 2011 г.

Паметникът на съветския окупатор не трябва да бъде преместван, а трябва да бъде разрушен!

Кой идиот измисли това абсурдно понятие "тоталитарно изкуство"?! Това стил ли е, течение ли е - или какво? А може би е опит да се придаде историческа легитимност на тоталитаризма като модел за обществено устройство? Има ли тоталитарна наука, тоталитарно образование?!

Става дума за тоталитарно отношение към изкуството, за диктатура върху най-съкровеното поле за изява на индивидуалността, душевността и интелекта. Тоталитаризмът мрази свободата, индивидуализма и свободната изява. А изкуството е тяхна територия от зората на човечеството. Тоталитаризмът не създава изкуство! Той го унищожава! Унищожава го като го унифицира, ограничава, обединява, налага му правила или откровено го забранява и преследва.

А и нека се разберем! Болшевишко-азиатският сталинистки модел, рецидивирал в Корея, Китай и др. Познат в Третия Райх. У нас основно през 50 те години на миналия век се изявява чрез монументалното „изкуство“, изобразяващо престъпници, наречени "партизани" или съветски "освободители". Това не е изкуство! Изкуството не търпи идеология! (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

2 коментара:

Анонимен каза...

Философът Грънчаров, възхитен от "смелото" писмо на "Митко", апелира да се разруши "Альоша"! Густо майна!.. Къде отиде философията гъзподин Грънчаров? Къде отидоха философските поуки? Вие знаете ли че и рушенето струва пари? Много пари! След девети 1944, философи като теб създадоха професия-рушител/има и филм за това, със Слабаков/. Сега след десети, пак философи като теб призовават да се руши. Кога ще започнете да градите? Или това понятие е чуждо за философита ви???? ...... Альоша ти пречи! А не ти пречи джамията че пее на непонятен език всеки ден? Не ти пречи и "чучелото" наречено Ф.Македонски в центъра на града? Или ти с това си толерантен? А виж към Альоша не си толерантен. Той, Альоша ти е направил най-големите злини. Той, Альоша ти отне езика, културата, разруши ти църквите и историята на Родината ти, той ти изтрепа царския елит, той ти забрани Църквата, той ти режеше тиквата на дръвника, .... все той... Аааа, тебе те е яд, че той ти обяви война през 1944г. пък ти три дена си бил вече неутрален.. Аха, значи ти подкрепяше Хитлер години наред и чакаше да видиш дали Альоша ще се справи/стар балкански трик/. Да ама Альоша взе, че се справи, и ти веднага обърна гъзъ, стана неутрален... и си мислише че няма да си платиш за дяволъка.... Лошото е, че заради такива като тебе, плаща целия народ....

Ангел Грънчаров каза...

И как именно, таваришч, плаща целия народ?! Поясни се, ако можеш...