Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 12 август 2011 г.

Моето обяснение защо Костов е забравил приватизационната цена на рафинерията "Нефтохим-Бургас"

Христо Марков във Фейсбук пита - във връзка със тазсутрешното интервю на Иван Костов по Нова ТВ - ето така:

"НЕ ПОМНЯ ЗА КОЛКО ПРОДАДОХМЕ РАФИНЕРИЯТА НА РУСНАЦИТЕ"??!!? Премиерът на БГ не си спомня за колко е продадена единствената рафинерия?! Уникално и забележително! Мълчание, разсеян поглед и в крайна сметка - не помни Цената на единствената рафинерия, проадена на Русия. Нямам думи! "Не си спомням цената - ЧЕСТНО!" - ако може някой да коментира...

Моя милост във връзка с този казус, поставен от съгражданина ми Марков, написа следния коментар там, в неговата страница във Фейсбук:

Аз ще опитам да обясня. Той сам казва, че не помни. Не лъже. Няма смисъл да лъже. Смятам, че е честен. Забравил е. А има силна памет. Математик и финансист е. Наистина е крайно чудно, че е забравил толкова важно нещо. Любопитно е да се обясни защо е така. Ще опитам да обясня.

Психологически погледнато, забравяме най-вече онова, което съвсем не искаме да помним. Което изобщо ни е неприятно да си спомняме. Та и Костов така. За да забрави цената, за да бъде изтрита тази информация от паметта му, явно силата, дето е предизвикала забравата, е твърде голяма. И на какво ли се дължи тази сила? (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни. Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

5 коментара:

Анонимен каза...

Няма да споря с приятели, но Ангеле, как от омраза ще харижеш нещо... рафинерия? Пък и вече хората посочиха, че конкурентите са били 4, а сред тях и Шел... Нещо наистина странно става в т.нар. "пространство".

Христо Марков

Ангел Грънчаров каза...

Христо, в този живот има нещо, което наричаме необходимост, и то не може да се игнорира. Не всичко става според желанията ни, налага ни се да правим много неща, които не са ни приятни, но се налага да ги правим. Няма начин да не ги направим. Смятам, че така е и в политиката. Не знам, ти по-добре трябва да знаеш, щото си бил там, именно в политиката. Наричат политиката "изкуство на възможното", а не на желаното.

Не казвам това, за да защищавам който и да било, моля да не ме разбираш така. Аз не съм адвокат на никой. Просто казуса, поставен от теб, много ме заинтересува. Изложих една възможна гледна точка. Смятам, че наистина най-бързо забравяме онова, което ни е крайно неприятно да си спомняме.

Анонимен каза...

Да, от този ъгъл е така, има и такъв вариант, но нали знаеш Ангеле, че в политиката не се прощава нищо. И това е също аксиома.

Христо Марков

Ангел Грънчаров каза...

Вярно, политиката е най-вече носене на тежка отговорност; на цялата отговорност; напълно съм съгласен с констатацията ти!

Това, прочее, трябва да го научат най-вече самозванковци като Боко Банкенски... ама едва ли...

Анонимен каза...

Мисля, че Костов понесе и продължава да носи най-голямата отговорност за всичко лошо сторено през тия 22 години. Няма ден в който той да не е разпъван на кръст, било за Кремиковци, било за Балкан, сега за Нефтохим и какви ли още не.Има още 9 живи министър- председатели на тая държава, които и донесоха много злини, но никой не ги пита за нищо. Костов е силен човек и всеки иска да се качи отгоре му. Разпитвайте за нещо вашият съгражданин Жан Виденов.