Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 1 октомври 2011 г.

Опасно е да искаме да имаме оперетъчен президент, безволев, кротък и сив изпълнител на волята на Боко Борисов

Икономистът Йордан Матеев, който, прочее, е главен редактор на списанието ФОРБС (за България), е написал текст в блога си, в който описва впечатленията и мислите си, породени от това, че присъствал среща на Росен Плевнелиев и Маргарита Попова с представители на бизнеса. Там между другото се твърди ето това:

Ако бъде избран от гласоподавателите Росен Плевнелиев най-вероятно ще бъде най-добрия президент до сега, което ще бъде още по-очевидно благодарение на пълния провал на Георги Първанов като президент.

Във връзка с тия думи, които, по моя преценка, изкривяват действителното положение на нещата, моя милост реши да реагира някак; затуй написах там, в блога на Й.Матеев, следния коментар:

Аз пък смятам съвсем иначе: Плевнелиев ще бъде абсолютно безличен президент, ще бъде нещо като кукла на конци, дърпана от "силния човек", от Боко, от Вожда. Плевнелиев е еманация или сянка на Боко, а какви хора харесва, предполагате, Боко? Харесва такива, които са значително по-безлични от него, щото ако самият Боко бъде поставен до личност от по-голям мащаб, звездата му ще помръкне така, както помръква светлината на газена лампа при изгрева и възхода на Слънцето. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

6 коментара:

Анонимен каза...

Кой ти каза на тебе бе,Росенчо пиле шаренко,кой бе г-н Плевнелиев, ухилено паляченце,батко ти Бойко ли ти рече така,а?ил некой друг генний без акъл,или ти толкова отбираш от тия работи, че темата цигани-българи не интересува хората, бре?Ти на луната ли живееш или от там идваш!И ще ни ставаш президент!Ще бъдеш ти достоен ученик и продължител на делата велики и превелики на Първанов и Бойко Борисов. Дано хората да са поумнели и да не гласуват за теб!Щот ти, и Боко, и ГЕРБ разчитате на циганите, като им дадете по някой грош да гласуват за вас.Но в страната българска все още има и българи,и турци ,и арменци,и евреии и други,слава Богу!Президентът ТРЯБВА да бъде президент на всички граждани на България и да участва активно в решаването на проблеми те им.

Simeon Ivanov

Анонимен каза...

Не съм съгласен, г-н Грънчаров. По същата тази логика и стил на писане може да се каже и точно обратното на това. Това е само едно мнение, една позиция, една гледна точка и за мен е пристрастна и не обхваща обективната картина, защото е оцветена в емоции, което личи и от доста други Ваши политически публикации. Откъм манталитет, възпитание, напредничаво мислене и голяма доза НЕЗАВИСИМОСТ, освен Росен, ние друг реален кандидат, подходящ за този пост, просто нямаме...другото са прах в очите. А кой е напълно независим?? И ако има такъв, бих искал да го познавам...

Симеон Иванов: Хората наистина не се вълнуват от тази тема и не им е в дневния ред, защото конфликта в Катуница е криминален и трябва да се разглежда като такъв! А такива като вас го раздухват до небето.

Станимир Стойчев

Анонимен каза...

Г-н Стойчев,прав сте,че няма напълно независим човек.Жалко е Плевнелиев да говори,че хората не ги интерисува проблема цигани-българи.

Simeon Ivanov

Анонимен каза...

Този път съм съгласна с господин Грънчаров. И макар че в изказванията му има голям емоционален оттенък,както ти ,Станимире ,подчертаваш правилно,в случая той е прав.Ако допуснем кандидат-президента на Герб да стане президент-това ще централизира властта и ще наложи режим на скрит тоталитаризъм.Това е опасно. Много опасно.

Светлана Христакиева

Анонимен каза...

То до сега не е тоталитаризъм "скрит".Да гласувам исках от Синята коалиция,исках,но не посочен (отстранен) от Доган.Кунева -жена,добре би било,би (кажи ми кой те подкрепя и сори).Калфин (Първанов) - "о не,не ,не долази,не долази у мом сна"(това ще бъде истинска диктатура,като свалят Бойко и ...).Д.руги ?!Можеби Волен Сидеров (опасен за себе си и околните).
Цитатче от доклат на ДАНС:"че ще се премине през "едно фактическо замразяване" на членството ни в ЕС ще минем "през някаква боза - ГЕРБ, "Атака" и т.н.", след което ще настъпи предречената от него още преди една година "политическа катастрофа". "Тогава, да се надяват силно, ще дойде времето на Стефан (Гамизов)".
Упитомяване на ГЕРБ - друг вариант на хоризонта не виждам.Ако някой вижда да каже ?

Румен Бърцов

Анонимен каза...

Политиката е изкуство за избиране на най-малкото зло. Вярно е, че проф. Беронов беше отличен кандидат, ала уви, неподходящ като типаж на фона на природонаселението тук. Вярно е, че на тия избори липсва достойна кандидатура, която да ентусиазира хората. Но Росен Плевнелиев и Меглена Кунева все пак са хора европейски, с контакти, представителни, владеят езици и имат личен авторитет. Поради което изборът на някои от тях като кандидат е оправдан. Ако отново изберем откровено московски послушник, какъвто е Ивайло Калфин, ще бъде голям срам за България! Що се отнася до кандидатурата на СДС-ДПС Румен Христов, вижте кои са приятелите му - Софиянски, Бакърджиев, Пламен Юруков, Пламен Радонов, Христо Бисеров - за да си дадете сметка колко "син" е този човек.