Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 7 ноември 2011 г.

Повишаването на пенсионната възраст не е и не може да бъде панацея

Блогът за икономика публикува днес коментар под заглавие Пенсионна реформа? с автор Георги Ангелов. В него се казва:

Симеон Дянков отново подхваща темата за пенсионната реформа, след като очевидно миналогодишната "реформа", осакатена и подменена от синдикатите, не постигна резултат.

Говори се за вдигане на възрастта за пенсиониране, но това не е достатъчно. Графиките по-долу показват, че официалната възраст за пенсиониране не се спазва заради множеството привилегии и начини за избягване на закона. Съответно, за да има ефект от реформата, трябва да се ограничи или премахне ранното пенсиониране.


Идете там, прочетете ако желаете целия коментар, има и разни графики и пр. Моя милост там остави следния коментар:

На мен ми се струва, че повишаването на пенсионната възраст не е и не може да бъде панацея за решаването на натрупалите се проблеми. Много е възможно и почти е сигурно, че ако се мисли само в тази посока, пенсионната система ще придобие крайно нехуманен характер: хората работят цял живот, до 67 г. възраст примерно, правят си вноските и в крайна сметка или не доживяват до пенсионна възраст, или, едва получили пенсиите си, умират, а пък зарадваната държава почва да увеличава пенсиите на страдалците-"щастливци", които (все още) са живи; това е античовешко и не този е пътят. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

Няма коментари: