Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

неделя, 27 ноември 2011 г.

За свободолюбието с българска специфика

Г-н Калин Манолов, издател и журналист, който напоследък е водещ на предаване в една телевизия, е написал на страницата си във Фейсбук следната обява:

Гледайте утре, 27.11, от 18,30 по тв България он ер "Видимо и невидимо". Темата: "Докога да работим?" с Владимир Каролев и проф. Петър Славейков.

По повод на тази обява се завързва любопитен разговор, който заплашва да прерасне в цяла история: някакъв човек, Тома Белев, пита безобидно: "Откога каните агенти на ДС?", визирайки телевизионния любимец Каролев; разбира се, фен на г-на Каролева и на ченгетата от ДС възразява на въпроса му, а пък г-н Белев, в завързалия се спор, подхвърля, че дядо му е бил 5 години концлагерист в Белене; за което е подложен на подигравка не само от другото лице, но и от самия г-н Манолов, който счита за уместно да напише следната бележчица:

И според мен този статус не е място за родовата история на г-н Белев. :-)

Което именно ме провокира, нарушавайки всички правила, да напиша следния провокационен коментар, понеже ми се иска нравственият момент в отечеството ни да не продължава да бъде последната дупка на кавала; ето какво написах там, и понеже е възможно репликата ми там да бъде изтрита, затова я помествам и тук, в блога си: (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: