Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 19 ноември 2011 г.

Вашата битка е за свободата и възможността да бъдете изобретатели в собствената си страна!

Стив Джобс vs. … Ленин

Автор: Александър Георгиев

Професионалната гимназия по електроника и електротехника в Пловдив може, след като вече двадесет години си няма име, да приеме това на Стив Джобс. Идеята основателят на Apple да бъде новият патрон на училището, което вече двадесет години е безименно, но все още известно като ТЕТ “Ленин”, дава философът Ангел Грънчаров, преподавател в гимназията. Още със излизането си на бял свят, предложението предизвиква ожесточени полемики. Някои приемат идеята като гениална, други пък искат училището да носи името на българин, а трети желаят то да си остане “Ленин” – защото Стив Джобс бил американец, а не българин, и защото бил умрял.

Сякаш наистина имаме склонност да ставаме патриоти в най-важния момент, но не за добро, уви. Именно рожба на тази ни склонност е твърдението, че едно българско училище трябва на всяка цена да носи името на българин. Питам се обаче, това ли е да си патриот – да се ограничаваш в рамките на страната си? Не виждам защо трябва да стесняваме мирогледа си, като желаем вдъхновител на учениците ни в сферата точно на електрониката да не е светило като Стийв Джобс – човекът направил компютъра достъпен за всеки, вкарал музиката в джоба ни и улеснил живота ни чрез безбройните си революционни продукти в такава степен, каквото е трудно да си представим – а желаем те да се абстрахират от световното ниво и да приемат за кумир незнаен дори от половината българи учен, камо ли от някой друг. Човек може да постигне много, но не и повече от това, към което се стреми. Нека, макар и с риск никога да не го достигнем, да се стремим към най-великият и успял човек в областта на интересите ни. “Да живееш, това означава да се чувстваш непълноценен” е казал Адлер. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

8 коментара:

Анонимен каза...

Когато думите губят смисъла си, хората губят свободата си. Конфуций

Анонимен каза...

Не си правете кумири, Грънчаров. По това напомняте комунистите, за жалост.

Анонимен каза...

Електрификация плюс съветска власт не е ли електрическо :)
Няма да се именувам тоя път ;)

Ангел Грънчаров каза...

Тоя комуноид продължава да си жали за Ленин :-) Ей, непоправими са тия бетонни глави, нямат грешка: не възприемат... :-(

Анонимен каза...

Да се именува училището Стив Джобс би било стимул за младите.А иначе има един българин създател и производител на първото българско радио.Тридесет и някоя година някъде неговото радио се е класирало пред Филипс и Телефункен.Прехвърлях книжата си понеже съм забравил името (аз се занимавам от детската градина основно с мъничките токове),но неможах да го открия - много книжа,иска време.Потърси като опция,аз ще продължа да търся и ако открия ще свирна :)
Първите чертежи в света на аеродинамична форма на автомобила са на инж.Владимир Шопов отпечатани 1932г в бр.18 на немското списание "Моторкритик"
Съвременните микрофони (тези и в ДЖиесама ти) също са с българско потекло,НО...
Румен Бърцов - да разръчкам огъня !
(и горното айде да си кажа)
Много Flsh имаш ,а машинката ми е взета втора употреба ,преди мен е ползвана от Тутанкамон първи при изчисляване на пирамисите :)

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, моля, не си крийте червената краска! Тя твърде добре личи.

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров/с червена краска?/,
"Напразно, всуе се морите", аз Петър Каменов от Монтана, ще предложа училището ви да се казва ген. Бойко Борисов, или Георги Първанов, даже в скоба с "Гоце" и ще бъде прието.Ще бъде отбелязано с многохилядни тържества в най-древния град на Европа, Пловдив. Умишлено споменавам и Монтана и Пловдив, два несравними в миналото градове. В миналото и по-късно сме сочени като най-западналия комунистически край на България, не съм ходил скоро в Пловдив, но съм готов да правя всякакви сравнения с вашия град. Ние сменихме комунистическото си име Михайловград, вие не можете да смените името на едно училище, да не говорим за съветските ви паметници.Имаме всичко необходимо за един европейски град, като се почне от пречиствателна станция за отпадни води, депо за твърди битови отпадъци, Завод/ЗАВОД/ за сепариране на отпадъци, нещо за което, не знам колко си копки направиха в София, пък вие дето прибирате софийските отпадъци, не знам до къде сте стигнали . Четвърти мандат избираме син кмет, който по цял ден и нощ обикаля града,като Харун Ал Рашид, следи дали кофите за смет са изчистени, и дали някъде през нощта има лампа, която не свети, а в града нощем светят над 8/ОСЕМ/ хиляди лампи.Съпоставимо с вашия град, трябва да светите с 800 хиляди, нещо в което силно се съмнявам.Не случайно за предишния ви кмет Славчо Атанасов, нашия Златко Живков беше за пример.

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Каменов, където стърчи паметник на съветски солдат, там нищо добро не може да се случи; в сянката на паметника на съветския солдатин даже и трева не расте; училището, за което става дума, е кажи-речи в подножието на тоя паметник, извисяващ се на цяло едно тепе, та да се вижда отвсякъде. Как при това положение да се откаже от името на Ленин?! Няма как...