Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 16 декември 2011 г.

Шистовият газ ще ни спаси от газовото робство и диктата на Русия у нас - в името на българската свобода!

Вчера са се състояли две пресконференции за шистовия газ: на привържениците и на противниците на добива му у нас. Тоест, говорили са привържениците на енергийната независимост и на свободата на България и, от друга страна, не са се забавили тотчас да възроптаят и привържениците на газовото робство на България от страна на Русия.

Прочетете информацията за двете прояви ето на тия линкове: Учени и експерти защитиха добива на шистов газ и другата пък е поместена ето тук Грешен превод на евродиректива помага на шистовия газ.

На мен лично ми хареса най-много ето тоя пасаж от едната пресконференция, с който изцяло се солидаризирам:

Според привържениците на добива на шистов газ в България страната ни плаща излишни пари на Газпром. Това робство, газово, на Газпром, ние ще го отхвърлим. Екологичните протести няма да ни спрат, заявиха категорично те.

Не крия, че и аз подкрепям една такава непопулярна позиция - на фона на кресльовците, които, уж водени от "екологични подбуди", всъщност и на дело така усърдно работят в защита на енергийните и политически интереси на България в Русия. Това е положението и тук никакви увъртания няма да помогнат. Когато човек се захване със защитата на някаква кауза, би следвало да си зададе най-напред въпроса "А на кой е изгодно?!". На мен лично българската свобода е фундаменталният интерес, от който трябва да изхождаме, ако искаме да сме българи. А не да сме роби на чужди имперски интереси, какъвто винаги е бил интересът на Русия спрямо България.

В тази връзка ето един малък епизод в споровете ми с проруски настроените "екоактивисти". Една от тях, представяща се с името "Енчева" ми пише в коментар следните думи: (ОЩЕ >>>)


Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост!

(Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

1 коментар:

Bacho Кольо каза...

В бъдеще ние ще добиваме шистов газ при изпълнение на три условия:
1. Имаме доказани източници на индустриални количества.
2. Добива се извършва по безопасна за околната среда технология
3. Крайната му цена е по-ниска от цената на импортирания конвенционален газ.
Ако за изпълнеие на първото условие има сериозни индикации, то в близко бъдеще не виждам как ще бъдат изпълнени условия 2 и 3.

П.С. Шистовия газ е прекалено сложна тема - енерийна, икономическа и екологична /може и в обратен ред/.
Затова писания от рода на робство и тиранство показвата само пълното безсилие на пишешщите. Портрета на Левски , нелепо пришит към статията е онагледяване на това безсилие.