Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 4 януари 2012 г.

Антиамериканистите копнеят за едно: да дойде по-скоро оня славен ден, в който ще могат да лапнат богатствата на Америка!

Статията Защо ние, българите, и досега проспиваме и пропиляваме всичките си възможности и шансове? е предизвикала една твърде показателна реплика, на която се наложи да отговоря; ето и двата коментара в нужната последователност:

Стигнах до Косово и спрях да чета... Показвате пълна неинформираност. Не е трудно да откриете на какви залежи е богато Косово, както и за подписаната спогодба за ползване на албанско пристанище. За американската база там също е интересно да се знае. Мнозина твърдят, че Афганистан също било само от "демократични" подбуди, но никой не си прави труда да прочете за огромните и ценни залежи там... Що за наивност от голям човек?

Ангел Грънчаров каза: Другарю, антиамериканизмът ти пречи и затова всичко виждаш както ги вижда един кон с капаци. Недей да наагаш своя стереотип на възприятие на американците; за американците най-висшата ценност е СВОБОДАТА и за нея те са способни да направят всичко. Те не виждат света така, както го виждаш ти; материалисто-комунистът мисли и ламти само за петрол, пари, богатства, а пък за свободния човек тия неща са последна грижа. И затова той е истински богат, а пък вий, комунистите-антиамериканисти, сте и ще си останете само едни крадльовци, ламтящи за чуждите богатства.

А най-много ламтите за богатствата на Америка, щото тя наистина е най-богата. Това е разгадаването на простата тайна, лежаща в основата на антиамериканизма. Антиамериканистите се вдъхновяват от една-единствена идея: да дойде по-скоро оня славен ден, в който да могат да лапнат богатствата на Америка. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

17 коментара:

Анонимен каза...

Нещата не са толкова в богатствата на Америка. Америка пречи на комунистите и антиамериканистите най-вече с това, че е свободна и силна и специално на комунистите и ислямистите, които играят в комбина, с това, че им пречи на владеят света така, както те искат. Единствената пречка пред световното господство на Русия и Китай е Америка.

Лошото е, че комунистите и антиамериканистите с всеки изминал ден набират все повече сили, а Америка прогресивно отслабва. За съжаление не е далеч денят, в който хората по света ще осъзнаят, че Америка не e вече толкова силна, колкото смятат.

И за да няма недоразумения: казвам това като антикомунист и приятел на Америка и привърженик на свободата и демокрацията. Просто реалностите за съжаление са такива. Няма исторически закон, според който свободата и демокрацията задължително и автоматично ще се наложат и ще доминират. Това може да стане, но може и да не стане. В момента изглежда, че силите на мрака и злото ще имат превес.

Анонимен каза...

Че не става дума толкова за богатствата на Америка личи и от факта, че по света няма например „антишвейцаризъм”. Швейцария също е богата страна, но тя не предизвиква такава омраза, защото не е военно и политически силна и не е съществен фактор в световната политика. Няма и, да речем, „антинорвегизъм” или „антияпонизъм”. Даже ЕС като цяло не дразни недемократичния свят. Няма изразен „антиевропеизъм”, защото Европа е икономически гигант, но политически и военен лилипут.

Америка дразни антидемократите най-вече със своята свобода и МОЩ. Богатството е второстепенно. Те, разбира се, с удоволствие биха го прилапали, но това е вторично.

Ангел Грънчаров каза...

Напълно споделям! Точно така е.

А дали Америка отслабва е друга тема. Времето и животът ще покаже. Моя милост откакто се помни в своя съвсем некъс вече живот все е слушала пророкувания, че Америка "съвсем скоро" ще падне и ще загине, а тя съвсем не пада и не загива - и няма и намерение да го стори... :-)

Анонимен каза...

„Съвсем скоро” в исторически план може да значи десетилетия. Хрушчов навремето пророкува на Никсън, че не неговите деца, а внуците му ще живеят в комунизъм. Това означава след 2000 г., т.е. развръзката наближава или предстои. Не бива да сме наивни и да вярваме в непобедимостта на свободата и демокрацията. Както впрочем няма и исторически закон, според който пък комунизмът ще победи. Само че комунистите имат план и стратегия, а Западът няма. Впрочем не е необходимо да си велик анализатор, за да забележиш, че Западът е в упадък, а (мнимото) рухване на комунизма ускори този процес. Всъщност грубо казано днес Русия държи Европа най-вече чрез енергийните доставки, а Китай държи Америка чрез търговията, кредитите и доларовите си резерви. Поради това шансовете поне на първо време са на страната на комунистите.

Ангел Грънчаров каза...

Стратегията на свободата е ненадмината по жизнеността и жизнеустойчивостта си; това се доказа по най-убедителен начин от съревнованието на комунизма със свободния свят в ерата на т.н. "студена война"; комунизмът тогава с всичките си планове, "научно-обосновани" прогнози, стратегии и тактики не можа да постигне нищо особено и рухна от тежестта на собствената си абсурдност, докато "капитализмът", сиреч, цивилизацията на свободата, победи комунизма по всички до една линии, без да има някакви планове или стратегии; той се опря единствено на автентични и универсални цености; което и показва, че стратегията на свободата съдържа в себе си недостижима по друг начин рационалност; нея нищо друго не може да я надимне или съкруши...

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, в комунизма вече не вярват дори комунистите; да се чака тепърва идването му е все едно да се чака цъфването на налъма на Радой Ралин, Бог да го прости, който по онова време си е имал у дома едън налъм, потопен в буркан, пълен наполовина с вода и казвал, че когато той налъм прорасте и цъфне, тогава и комунизмът ще дойде; младите хора не знаят що е налъм, то е нещо като джапанки, ама от дърво, и е най-върхово постижение на комунистическата технология; с налъми при комунизма ходехме в обществените бани...

Анонимен каза...

Свободата и демокрацията са, разбира се, върховни ценности, но това не означава, че те автоматично ще се наложат. Историята показва, че свободата може да бъде надмината и съкрушена, и още как. Вие май сте съзнателен или несъзнателен поклонник на Фукуяма, който без особена емпирична база лекомислено обяви окончателната победа на либералната демокрация в световен мащаб. Нещата съвсем не са толкова прости.

Ако цитаделата на антикомунизма не бяха Съединените щати с тяхната мощ, а някоя друга, по-малка и по-слаба страна, комунизмът отдавна да се наложил в планетарен мащаб. Обикновените хора може и да вярват в басни, но за мислещия човек в 2012 година е недопустимо да робува на клишета от рода на „рухването” на комунизма и „победата” на Запада в Студената война. При това победата паднала в скута на Запада просто ей така, без план и стратегия, от само себе си, без усилия!

На всеки мислещ и анализиращ обективно човек трябва междувременно да е станало ясно, че рухването на комунизма беше инсценировка, а Студената война не е свършила и затова още не може да се каже кой е победител в нея. И не става дума за пришествие на комунизма в наивния, примитивен вид, който проповядваха комунистите и на който с право се надсмивате. Това беше за масова консумация. Под комунизъм трябва да разбираме, че комунистите искат да наложат хегемонията, респ. диктатурата си на целия свят. Идеологическите тънкости тук са без значение.

Или както казва беглецът от чешките тайни служби генерал Ян Сейна:

„Един от основните проблеми на Запада е честата му неспособност да разпознае съществуването на съветски „голям план” въобще.”

и

„Аз видях, че между западните страни няма единство, няма обща цел и стратегия. А ДА СЕ ПРОТИВОСТОИ НА СЪВЕТСКАТА СИСТЕМА И СТРАТЕГИЯ С МАЛКИ ТАКТИЧЕСКИ СТЪПЧИЦИ Е НЕВЪЗМОЖНО.”

Понеже стана дума за Чехия – вие сигурно смятате, че Прага 1968 е била народно въстание против комунизма. Само че истината е, че това е била генерална репетиция на Москва за Източна Европа 1989.

Да, историята, това са лъжите, които никой не оспорва.

Bacho Кольо каза...

Грънчаров, светът е пълен с американофоби. Всеки от тях е намерил свои аргументи са "фобстването " си. Има и стопроцентови откачелки на тема американофобия. Има и крайности, граничещи с огледалното отражение на твоята хронично-генетична-геронтологична русофобия.
Но няма такъв наивник, който да си мисли, че ще може да владее богатствата на САЩ. Едва ли в близките 50 години ще се намери държава, която толкова успешно да брани благата и интериесите си. Така и трябва!

Ангел Грънчаров каза...

Прочее, съвсем не е случайно това, че, цитирам "цитадела на антикомунизма са Съединените щати с тяхната мощ"; нали така?! :-) Ще отвърна по-подробно като имам време, сега само подхвърлям тая реплика...

Ангел Грънчаров каза...

Нещо си се объркал, таварищ Колю; аз съм органичен - или, както ти казваш, "хронично-генетично-геронтологичен" - комунистофоб, а не русофоб; има голяма, да не кажа огромна разлика :-)

Bacho Кольо каза...

Че си комунистофоб, спор няма. Ама русофобията ти, зле прикрита зад бесен антикомунизъм крещи отвсякъде. И ако си мислиш, че си голям хитрец и не ти личи, жестоко се лъжеш!
Ама това за мотивите на антиамериканизма, на колко ракии го сътвори? Някой си много мразел американците и искал да присвои благата им!?!
Грънчаров, трезвин чиляк тъкъва олигофрения ни можи дъ роди, шъ знаиш!

Bacho Кольо каза...

Че си комунистофоб, спор няма. Ама русофобията ти, зле прикрита зад бесен антикомунизъм крещи отвсякъде. И ако си мислиш, че си голям хитрец и не ти личи, жестоко се лъжеш!
Ама това за мотивите на антиамериканизма, на колко ракии го сътвори? Някой си много мразел американците и искал да присвои благата им!?!
Грънчаров, трезвин чиляк тъкъва олигофрения ни можи дъ роди, шъ знаиш!

Ангел Грънчаров каза...

Базикам се с комунистическо-комуноидни кратуни като тебе бе, Колю, не загря ли това все още?! :-) Голям кеф получавам като гледам как се косиш :-) Добре ли си със съня откакто четеш моя блог?! Кошмари сънуваш ли веке?!

Bacho Кольо каза...

Със саня не съм добре - признавам си. Ама не заради блога ти.
Аз съм работодател на 11 човека - това , заедно с моето са 12 семейства. В 7 от тях парите, които осигурява фирмата ми са единственият доход. Всеки месец от 4 год. насам е така - не спя, защото не знам дари ще им осигуря хляба в ръцете. Не съм съкратил нито един /освободил съм 4-ма в пенсионна възръст/... Ама вече ще се наложи.
Разбра ли Грънчаров, откъде ми идват кошмарите?
Твоите базикни са ми бял кахър.

Bacho Кольо каза...

П.С. "Твоят блог" на го чета. Нито една статия не съм прочел от началото до края. Празното ти многословие ми твърде досадно.
Пък и времето ми е кът. Пък и си елементарно-предвидим до последната дума.

Анонимен каза...

Стига се ръчкахте де!!!Умове от всякъде, философа си е философ, работодателя-работодател.Ай стига глупости... :D ;Борис Митов

Ангел Грънчаров каза...

Не четеш статиите ми, не ги дочиташ, ама знаеш, че "неправилно" мисля, и не пропускаш да ми мрънкаш постоянно как било правилно, как трябвало било да мисля; представям си колко си досаден на работниците си; политпросвета организираш ли им всеки ден? :-)