Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 15 февруари 2012 г.

Социализмът, независимо дали е гръцки, български, общоевропейски или съветски, е все лош, доказано лош

Публикацията ми от вчера под заглавие В Гърция се налага да се откажат от социализма си, а социализъм е това: едни пият и ядат, а други – плащат е предизвикала, както сега установявам, и доста реакции в блога ми, наречен ДИСКУСИОНЕН КЛУБ, където обикновено помествам актуалните си политически коментари и анализи. Една голяма група от възразителите са, естествено, адепти на соцализма, явно с написаното съм успял да уцеля нещо твърде съкровено, намиращо се директно в алените им сърца; който иска, нека да изчете тия коментари, ако можем да обозначим с тая дума воя на носителите на упоменатите червени сърца; аз обаче обръщам внимание върху един по-различен коментар, написан от лице с име Александър; ето какво ми пише тоя човек и какво аз счетох за нужно да му отговоря:

Г-н Грънчаров, някак си темата за лапащите и не плащащи масрафа гърци се изтърка. Я направете една справка от кога (като година) гърците тръгнаха “надолу”, увеличиха дефицита и станаха въпросните проблеми. Случайно бихте забелязали, че противопоказна за икономиката им се оказва “европейската свободна търговия”, която унищожи някои печеливши пера заради квоти и тем подобни аналози на онази - социалистическата разпределена търговия от т.нар. СИВ. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

12 коментара:

Bacho Кольо каза...

Аксиома на Грънчаров: Всяка капиталистическа държава, която изпадне в жестока икономическа криза е социалистическа

Ангел Грънчаров каза...

Не става дума за нечия аксиома, а за опита на цялата история: всяка държава, в която се появи даже и най-бегъл полъх на социализъм, дори и да е капиталистическа, добро няма да види - и от кризи няма да се отърве... на държавата пък, в която социализмът е разигравал бесовския си танц десетилетия, и трябват десетилетия, за да си стъпи на крака и да тръгне неуверено напред; социализмът е предпоставката за гибел на всеки, дори и най-здравия обществен организъм... Проверен факт на самата история, доказан от опита на цялото човечество...

Bacho Кольо каза...

"...всяка държава, в която се появи даже и най-бегъл полъх на социализъм, дори и да е капиталистическа, добро няма да види - и от кризи няма да се отърве..."
Тая е лъжа може да бъде оборена по най-елементарен начин - нали не твърдиш, че в Гърция "полъхът на социализма" е по-силен , отколкото в Швеция или в Норвегия?
Да чакаш коя ще е поредната държава, изпаднала в криза и посфактум да я обявиш за социалистическа може и да е приятно занимание за човек с десни разбирания, но то няма нищо общо с реалността.

Анонимен каза...

Ех Грънчаров... Твоето НЕЗНАНИЕ Е ВИНОВНО. А незнанието НЕ Е оправдание. Причината на Гърция е ЕС. Защо?? Защото по самата си същност това не е съюз, а група държави, разделени по ПОЛИТИЕСКИ И финансов принцип, богати и бедни. За богатите може, а за бедните не може. Ако искащ да схванеш какво е съюз, отиди в САЩ. И там има бедни и богати щати. Но има неща много важни еднакви за всички. А те са:
1. Общ език за федерацията.
2. Единна валута за федерацията.
3. Еднаква банкова политика за федерацията.
3. Еднаква минимална работна часова ставка за федерацията.
4. Еднакви закони за федерацията.
5. Пълна свобода на бизнеса в рамките на федерацията.
6. Общи стандарти в строителство и машиностроене в рамките на федерацията.
7. Еднакво пенсионно осигуряване за федерацията.
С две думи, ЕС е вече наистина обречен. В момента в който ТЕ се разделиха на държави богати и бедни, забрави да има обща икономическа зона. И гърците като достойни хора скочиха да си търсят правото на достоен живот. Защото кризата на Гърция е криза на целия ЕС, а не на само на Гърция. Ето това трябва да проумеят алчните тикви в Брюксел. .... И в САЩ кризата засегна малките и не развити икономически щати, като юга. Но там никой не раздели проблема на парче. Там ТЕ застанаха юнайтед заедно, напечетаха достатъчно пари, свалиха драстично лихвите по банките и ето че вече излязоха от проблема..... ЕС като пазар е най големичт в света- близо 600 000 000 хора населяват територията. Огромен пазар. Срамота е, че няма един нормален общ икономически подход. И сега целият свят им се смей на глупостта и алчността, която ще доведе да повторното смачкване на Европа в клещите на САЩ+Англия и Русия. Така е било, така и ЩЕ бъде.....

Ангел Грънчаров каза...

Бъдете спокойни, таваришчи, крахът на държавите, полъхнати от социализма, тепърва предстои... и е неминуем...

Анонимен каза...

Ексцесивното преразпределение, т.е. социализмът наистина е съществена причина за днешните икономически неблагополучия в ЕС и САЩ, но не е единствената причина. Друг съществен момент е АВТОНОМИЗАЦИЯТА НА ФИНАНСОВАТА СФЕРА, която междувременно води собствен, затворен, самостоятелен живот вече без никаква връзка с реалната икономика, която всъщност е призвана да обслужва.

Иначе много процеси в природата и обществото са циклични и капитализмът не е изключение. В историята той многократно е спохождан от повече или по-малко продължителни и повече или по-малко дълбоки кризи. Това е, така да се каже, нормално. Проблемът е, че сегашната криза е наистина МНОГО ФУНДАМЕНТАЛНА и че освен това ИМА МОГЪЩИ АНТИДЕМОКРАТИЧНИ СИЛИ, КОИТО СЕ ГОТВЯТ ДА СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ НЕЯ.

А на анонимния, който смята, че Америка е решила проблемите си, като е свалила лихвите и е напечатала пари ще кажа, че жестоко се лъже. Ами ако е така просто, никога не би трябвало да има икономически кризи – просто ще печатаме пари на поразия, че и от вертолет ще ги разхвърляме, ако трябва, както беше казал май шефът на Федералния резерв Бернанке. Ами то икономиката и финансите били елементарна, фасулска работа! Не виждам тогава защо някои се смеят на един болшевик, който след 1917 бил казал, че за да се повдигне благосъстоянието на народа, трябва да се напечатат пари и да се раздадат на хората. САЩ точно това правят. Обама даже предложи бюджет с 8,5% дефицит! Пита се къде е тук ролята и функцията на Съединените щати като образец за икономическа политика и финансова дисциплина. Ами ако България няколко години прави дефицити от по 8 и повече процента, българите също много скоро ще „забогатеят”.

Големият австрийски икономист Лудвиг фон Мизес (1881-1973) обаче а казал следните знаменателни слова:

„Няма начин да се избегне окончателен колапс след икономически растеж, постигнат чрез кредитна експанзия. Алтернативата е само дали кризата ще дойде по-бързо в резултат на отказа от по-нататъшна кредитна експанзия или по-късно като окончателна и финална финансова катастрофа.”

За съжаление Америка е точно в тази ситуация: или да спре кредитната експанзия и да изпадне в рецесия или депресия, или да продължи да раздува кредита и да се сгромоляса малко по-късно, но пък толкова по-страшно.

Анонимен каза...

Мога да Ви уверя, че социалдемократическия модел на държави като Финландия и Дания няма да се разпадне. А по индекси на демокрация те са много по-напред от вашите любими Съединени Американски Щати. Проблемът на Гърция, а и на целия свят не е в лявата икономика, нито в дясната такава - макар да създава общество, в което човек за човека е вълк, десните носят вина за ситуацията, не по-голяма от тази на левите. Истината е, че коренът на злото се крие първо, в погрешната система за кредитиране, второ, в желанието на много малка класа зализани юпита тип Ники Василев да извадят милиони от нищото, трето, в безобразното хрантутене на всякакви емигранти, които са външни и враждебни на европейската култура (като арабите) или пък от векове съществуват като паразити (като ромите). Това е. Противопоставянето на вълна ляво-дясно е поредният опит на споменатата малка класа да отклони вниманието от истинския проблем. Разбира се, това охотно се подема и от леви, и от десни партии, които са марионетки на финансовите акули.

Анонимен каза...

Кризата наистина не може да се обясни само в рамките на парадигмата „леви-десни”, освен това дихотомията „леви-десни” не обяснява много, понеже вече няма истински десни, консервативни партии. Десните независимо от етикета също са станали повече или по-малко леви. Десни между другото не значи антисоциални, това е едно разпространено недоразумение. Пазарната икономика по принцип не може да съществува и да е стабилна без социално изравняване.

Дори Дания и Финландия да не се разпаднат, по-важното е, че САЩ ще се разпаднат, а това ще е краят и на Дания, и на Финландия, и на целия свободен свят.

Емигрантите наистина са голям проблем на Европа, но не по-малък проблем е местният паразитен субпролетариат, който също от поколения живее от социални помощи. Ето това вече са ексцесите на социалната държава.

Вярно е също, че финансовите акули в съвременния капитализъм са придобили прекален голяма власт над обществото и политиката и до голяма степен диктуват правилата на играта.

Анонимен каза...

До анонимния, който смята че САЩ ще се сгромосляса. Доста хора чакат, вече 300 години, пък тя все върви напред. Защо???? Защото икономиката НЕ Е математика, а Е повече психология. Дори "кредита", който САЩ има е виртуален. Защото нека някой ми каже КЪМ КОЙ Е ТОЗИ КРЕДИТ. Коя е онази икономика, отпуснала на САЩ този голям кредит??.... Това си е просто кредит вътрешен, т.е. на държавата към БОГАТИТЕ НЕЙНИ ГРАЖДАНИ, КОИТО СА МОЖЕ БИ 1% от популацията и, но това са си нейни граждани, които си държат парите в нейни банки.... А пък нека някои да си чакат ......

Анонимен каза...

Характерно за англосаксонците днес за разлика от миналото и например от българите сега е, че никак не спестяват и не инвестират, а САМО ПОТРЕБЯВАТ, и то изключително НА КРЕДИТ. Както публичната, така и частната задлъжнялост на Америка е умопомрачителна. При това не става дума за краткосрочни, а за дългосрочни заеми, които очевидно не може да се върнат в рамките на един човешки живот и следователно ще бъдат прехвърлени върху следващите поколения. По тоя начин Америка живее далеч над своите възможности. В този смисъл една от важните причини за сравнително ниския стандарт в България е обстоятелството, че тя спазва стриктна финансова дисциплина, не взима заеми като например Гърция и не задлъжнява и не печата пари на поразия като Америка.

Аз не чакам САЩ да се сринат, а се ОПАСЯВАМ, че ще се сринат, защото дълговете им са астрономически. Това няма да е добре нито за САЩ, нито за света. От това обаче могат да се възползват някои недемократични сили, но това е друга тема.

Тези американски дългове между другото не са само вътрешни, но и външни, най-вече към Китай и Япония. Голямото предимство на Америка засега е, че с долара държи световната резервна валута и поради това може да печата почти неограничено пари, което за другите страни е невъзможно. Но ако утре доларът загуби статуса си на резервна валута, това неминуемо ще повлече надолу американската икономика. Нека не бъдем наивни: повторение на 1929, и то в още по-драматичен вид не е изключено.

Анонимен каза...

И въобще не знаех, че е толкова лесно да постигнеш благоденствие - чрез кредити, дългове и заеми. Ами защо тогава България въобще се опитва да спазва някаква финансова дисциплина? Да се поучим от челния американски опит! Ами дай и българите като американците да увеличим бюджетния дефицит до небесата, а пък частните лица да имат неограничен кредитен ресурс подобно на Америка, където банките НАТРАПВАТ на хората насила кредитни карти. Няма нищо страшно, нали това ще е „просто кредит вътрешен, т.е. на държавата към БОГАТИТЕ НЕЙНИ ГРАЖДАНИ, КОИТО СА МОЖЕ БИ 1% от популацията и, но това са си нейни граждани, които си държат парите в нейни банки.”

Не знаех, че рецептата е толкова елементарна!

Анонимен каза...

Към "въобще не знаещият", с уважение!
Логичен въпрос. Защо?? Ами преди точно 15-20г. ТЕ това и направиха, раздадоха лесно, но само на техни хора потребителски кредити на ниски лихви, но с тази разлика, че голяма част от тези пари отиде в чужди банки, които спомагаха далаверите, и сега наши пари се дават за пенсиите на не БГ граждани. Сега в БГ има наложен режим на живот от същите тези чужди банки, защото техните икономики имат нужда от квалифицирана работна ръка на много ниски цени. Кръгът се затвори. А ЕС потдържа това робско разделение, радеейки за псевдоред. А що се отнася до потребление, то истината Е, че от тоша няма нищо по хубаво, голямо потребление, ниски цени, но има нужда от парична маса, умно регулирана от умни банки. Не може и не трябва да се ограничава потреблението. Може и трябва да се ограничават РАЗХОДИТЕ, като например онези 15 000 лв/месечно на глава депутат в БГ парламента. Ето такива разходи ще разрушат всяка икономика...... Но интересно защо ЕС този вид разхищение не вижда....... иначе ТЕ били за финансова дисциплина....