Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

събота, 31 март 2012 г.

България е постоянна жертва на руския имперски интерес, от което и произлиза българската трагедия

Публикувам сега за първи път на български пълния текст на мое интервю пред украинска медия, посветено на българо-руските отношения:

1. Господин Грънчаров, Украина има много сложни отношения със съседна Русия. Но България е далеч от Русия и вече стана част от обединена Европа. Чувства ли се негативното влияние на Русия и във Вашата страна?

Да, чувства се, и прекалено даже. Това, че ние сме сравнително далече от Русия съвсем не ни помага. Нашата история ето вече 134 години след Руско-турската война от 1877-1878 убедително показва, че Русия, и имперската, и съветската, провежда една и съща политика в отношението си към България: Русия е най-коварният враг на българската независимост и свобода. Русия винаги е разглеждала България като своя Задунайская губерния. "Кокошката не е птица, България не е зад граница!" - на вас, разбира се, ви е известно това. Когато в периода 1997-2001 година в България управляваше некомунистическото правителство начело с Иван Костов, България направи решителни крачки към отхвърлянето на вековната руска доминация и категорично избра друга гео-стратегическа ориентация на страната, към западния свят на свободата и демокрацията, тогава именно руските тайни служби и руската агентура в България получиха от Москва заповед: да направят всичко та да не допуснат това, та да върнат България към сферата на своята имперска хегемония и господство. Русия тогава започна истинска пропагандна война с проевропейското правителство на демократичните сили, мобилизира всички свои ресурси и направи "чудеса от храброст" за да провали неговата политика. Всъщност, за да не допуснат втори мандат на това правителство КГБ и неговите агенти от комунистическата държавна сигурност на България решиха да играят "ва банк" и доведоха на власт бившия български цар Симеон, който, както сега разбираме, отдавна се е намирал в най-топли отношения с КГБ. Но и Симеон обаче не можа да обърне историята, независимо от старанията, той не можа да изпълни кремълската заповед: България стана член на НАТО, а след това и на Европейския съюз. Тогава именно в Кремъл замислиха своя коварен план: да превърнат България в свой "троянски кон" в НАТО и ЕС, така че отвътре да противодействат на европейската интеграция, отвътре да воюват с "врага". Вие сам разбирате, че имперското мислене на Путин и компания ни на йота не се е изменило. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя.

Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

3 коментара:

Bacho Кольо каза...

Много хубава снимка!Но понеже навън прехвърля априлски снежец /пороша/, та това ми напомни за една хубава песен:
Белеет ли в поле пороша
Пороша пороша
"Белеет ли в поле пороша
Иль гулкие ливни шумят
Стоит над горою Алеша
Алеша Алеша
Стоит над горою Алеша
В Болгарии русский солдат..."

Bacho Кольо каза...

Видях тази хубава снимка и си сетих за една хубава песен:
"Белеет ли в поле пороша
Пороша пороша
Белеет ли в поле пороша
Иль гулкие ливни шумят
Стоит над горою Алеша
Алеша Алеша
Стоит над горою Алеша
В Болгарии русский солдат..."

Bacho Кольо каза...

Белеет ли в поле пороша
Пороша пороша
Белеет ли в поле пороша
Иль гулкие ливни шумят
Стоит над горою Алеша
Алеша Алеша
Стоит над горою Алеша
В Болгарии русский солдат