Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 27 март 2012 г.

Двама премиери - две култури, между които има космическо разстояние

Снимката взаимствах от ТУК.

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

6 коментара:

Liliyana B. Andreeva каза...

Господин Грънчаров, уважавам Ви за ерудицията, но и за гражданската съвест и загрижеността за духовността. Но непонятно е за мен това, че не се помъчихте да разберете философията на моите ЕКГ (екологични календарни градове). Това е новото, което ни предлага онова нещо, което е създало живота и което регулира природните процеси. И няма да има друго още много хиляди години. Все пак се надявам, че някой ден ще пропагандираме заедно по всички световни медии философията на човечното човешко битие и общество в календарни градове!

Анонимен каза...

Проблемът не е толкова в начетеността. Разбира се, политиците трябва да са по възможност образовани и начетени, но не е необходимо да са гении. Между другото Хитлер и Сталин са изчитали всеки ден огромни количества текст. Сталин е имал много голяма лична библиотека и си е водел бележки с цветни моливи по полетата.

По-важно за политиците, особено в посткомунистическите страни, е друго: те трябва НА ПЪРВО МЯСТО ДА СА АНТИКОМУНИСТИ, а после всичко друго, напр. начетени. Няма никаква полза от начетени политици с комунистически убеждения. Така че ако имаме избор, винаги трябва да предпочетем дори по-простоватия, но антикомунистически настроен пред четящия, но с комунистически нагласи политик. Естествено, най-добре е и двете качества - начетеност и антикомунизъм - да се съчетават.

Нека всеки сам си отговори на въпроса в коя категория попадат отделните политици, напр. Костов и Борисов. Има четири възможности:

Начетен антикомунист; неначетен антикомунист; начетен комунист; неначетен комунист.

Анонимен каза...

Костов е добър икономист, но таванът му е министър или на финансите, или на икономиката. Той е човек, който не умее да общува с народа, а това е важно за един лидер. Бойко е народен човек, но има връзка с хората. Така той остава единственият, способен да победи БСП. Дано успее.

Анонимен каза...

А Мао Дзъдун е смятал себе си най-вече са философ и имал голяма слабост към китайска философия и история, които смятал за едва ли не по-важна от марксизма. Във вилата си той бил заобиколен от книги, постоянно четял, понякога непрекъснато 24, дори 36 или 48 часа, а след това спял дълбоко 10-12 часа. Така че не може да се каже, че е бил глупав, необразован и неначетен. Всичко това обаче не му пречи да е един от най-големите злодеи и масови убийци в историята.

Но днес нивото на политиците като цяло, вкл. в старите демокрации, пада. А политиците трябва наистина много да четат, най-вече философия и история, и постоянно да разширяват познанията си.

Liliyana B. Andreeva каза...

КАТО ЛЪВОВЕТЕ

Също като лъвовете сме –
гледаме поредното клане:

това, дето на лъвиците
яко им набъбват циците

и им настръхва перушината
по закона на доктрината

и им се разгонва шайката
когато им разгонват майката,

когато лъвчетата им убиват,
които пред очите им загиват…

Започва сезона на любовта
там - по време на смъртта…

Морал и етика на сексапила
тук - от делтата на крокодила…

Дали не правим лъвска греша
в земната съдба човешка?

Liliyana B. Andreeva каза...

ИЗНЕНАДА


Всичко мога да узная
за наш/то сътворение,
но непонятно е за мене
общественото поведение…
Сътворени сме логично
по законите физични,
но съществата тука –
твърде са различни?...
Анархия зловеща
на умове бездарни,
неадекватни деяния
на същества коварни…
Нищо предвидимо –
от тук – до хоризонта,
като мухи се трепят –
и тука, и на фронта…
Топъл е денят,
топло е във Варна,
ала в душите
е студена нощ полярна…
Как е променено
туй сътворение логично!
Превърнато е в място
перверзно и себично…
Навред живеят тука
някакви мутанти –
оцеляват само
с връзки и тиранти…
Всичко, дето тука
с любов е сътворено,
от тез мутанти пошли
е жестоко похабено…
Напразни са ти усилията,
ЛОГОС –космичен,
да сътвориш свят
прекрасен и логичен…
Но повече от шест милиарда
не четат стихотворения –
очакват те с надежда
нормални и човечни
човешки отношения…