Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 2 април 2012 г.

Една обиколка по въздуха на прекрасната Елада за такива като мен, които още не са стъпвали на гръцка земя

... но които и се възхищават не по-малко от ония, които са я виждали... понеже сме почитатели на гръцката култура и духовност.

ЗАБЕЛЕЖКА: Клипчето ми го изпрати г-н Йоаким Каламарис, мой Фейсбук-приятел

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Анонимен каза...

Като не забравяме, че съвременните гърци нямат нищо общо с древните гърци, а са една славяно-албано-турска смес. Освен това ако българите си вземат исконните плодородни български земи в Северна Гърция – Егейска Македония и Беломорска Тракия, това означава Гърция да остане заключена в Пелопонес и да стане съвсем треторазрядна държавица. Така че ще стъпим в Гърция, когато върне на България териториите :)

Атанас Буров казва презрително, че Гърция е един обвеян с легенди камънак. Това е пресилено твърдение, но в него има известна доза истина. Всички се прекланяме пред класическата древност, но не бива да изпадаме в захлас. И античните гърци са били само хора и са готвели само с вода. При това те, за разлика от римляните, са били политически абсолютно неспособни и отделните полиси непрестанно са били в конфликт. Да не говорим за отрицателните човешки качества на старите гърци като жестокост, алчност, продажност и лекомислие.

Понякога завиждам малко на крайните южни райони в България и на гърците за климата, но гърците плащат за това със слаба вегетация, слабо земеделие и липсваща или лоша питейна вода.

Анонимен каза...

Гледайте и филма за българите в Егейска Македония "Един народ сме":

http://www.youtube.com/watch?v=qbh85tbVF-8&feature=relmfu

и слушайте тази песен за Лерин (Флорина):

http://www.youtube.com/watch?v=fZ3DuimXjP0