неделя, 27 май 2012 г.

Пътят на Вуте Граовски: приемливата кражба (1)

Житейската и професионално-политическа история на Вуте В. Граовски, демократ и член на политическа партия "4 км"

Безславният път на Вуте Граовски към Редута Беге

Пътят на Вуте към Редута Беге беше безславен. Но не и безстрашен.

В интерес на истината Вуте беше по паспорт Вултер Вутов Грандомански. Майка му и баща му искаха да го запишат Волтер, но акушерката в родилния дом не знаеше кой е той и понеже това й приличаше на румънско име, написа го Вултер. Грандомански бяха небезизвестна фамилия от небезизвестно селце до Тутракан. В миналото там беше отсядал самият Ботев, доколкото помнеше Вуте. Може и да беше Вазов, карай.

Като дойде демокрацията, Вуте се поинтересува кой е Волтер и след като разбра, че онзи може да е бил съучастник на Маркс и Енгелс, почна вече да се представя като Вуте Граовски, съкращавайки няколко букви от името си – демек, като човек от народа, който няма нищо общо ни с Маркс, ни с Енгелс или други от тяхната групичка. С ценната информация за Волтер той се сдоби от студента Свидригайлов, който изигра немаловажна роля за неговите политически избори, тъй да се каже. (Той беше студент вече 11 година, неясно как и защо. Живееше под наем на партера.) (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

Няма коментари: