Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 24 май 2012 г.

Върви, народе унизени! Върви към сиви бъднини!

Днес е 24 май - ден на какво? Правилното било да се каже, както ме учи един "вечно правилно мислещ другар", ето така: "Ден на българската просвета и култура и на СЛАВЯНСКАТА писменост". Е, братята руснаци, които също празнуват от известно време същия този ден, го тълкуват съвсем славянофилски и в празника не остава нищичко българско, но ний от това не се гневим, ний сме великодушни хора, даже и когато най-нагло крадат собствената ни история. Както и да е, днес е светъл ден, нека да го празнуваме подобаващо. Но какво, прочее, ние, днешните българи, де факто празнуваме тъкмо в този ден?

Бляскавото си минало като нация ли? Какво да му празнуваш толкова на миналото, то е минало и заминало и си стои там някъде, в прашните архиви. А нещо днешно, сегашно, настояще има ли какво да празнуваме? Каква е просветата ни, образованието ни, културата ни днес, ето, и то съвсем реално, даваме ли си сметка за това? Става дума за преобладаващи тенденции в културата ни, за нейния, така да се рече, дух, който пък изразява интимното на нашето самосъзнание, на нашата съвременна българска душа - даваме ли си сметка каква е истината ако въпросът се постави именно така? (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

3 коментара:

Анонимен каза...

Стига с тая култура!! И какво значи да си културен?? Хората са такива каквито ГИ направи живота. Това е положението. Едни харесват Азис, други не го харесват. Нали именно пазара определя! Нали това искахме! И кой ти каза че децата не четат? Да, не четат "тъпотиите" на образУванието ни, книги изпълнени с трагизъм и тъпоумен ПЕСИМИЗЪМ, които те карат да гледаш на живота само от към тъмната му страна. Днес децата четат в пъти повече и са много по информирани, защото имат НЕТА, който им позволява да се откъснат от тъмното трагично българско образуване по училищата. И понеже Вие образУвателите сте безпомощни започвате да ги плюете. Дай ми поне едно заглавие на БГ автор и книга, която да не е изпълнена с трагизъм. Та вие дори Бай Ганьо го направихте отрицателен герой. Бил простак, мляскал и т.н. Ами ти знаещ ли, че много "западняци" докато се хранят спокойно си пърдят на масата, и това не ги прави грам простаци. И са прави!! Човек трябва да уважава първо себе си, за да го уважават другите!! Да се уважава с отрицателните черти които притежава. Така са устроени всички. Имат и хубаво и лощо. Лощото трябва да се казва в прав текст, НО без да се обиждаме и принизяваме. Най голямото престъпление е да наричащ народа си простак. Или "бил чел само една книга". И какво от това.? Ми то по твоята логига, всички крале и царе от древността са били простаци, просто защото книги е нямало, нямало е книжарници откъдето да си ги купи. Печата като индустрия се появява чак в 18 век. Не е важно колко книги е прочел, важно е колко пари е направил и какво е създал с тези пари за народа си. Това е критерият за духовността на един народ. Друго всико е ХАЛТУРА.... Честит празник Българи и всички онези които ползвате буквите на Кирил и Методи!!! Но помнете, че това не са единствените букви на този свят!! Има и други, които трябва да ЗНАЕМ!! По малко кючек, повече народни танци!!

Анонимен каза...

"По малко кючек, повече народни танци!!"
Анонимно, това което си напуисало е абсолютна чалга кючек!
Божееее!
Румен Бърцов!

Анонимен каза...

"Боговете — това е лъжа. Идеалите не са нищо друго освен думи. Царете и финансовите магнати са господарите на идеалите. Те са ги направили по свой образ и ги използуват за свои цели.Боговете са многосложни и безбройни, а Бог е един. Той се нарича интерес и на тебе подобава да си най-добрия му пророк!" — Фердинанд Сакскобургготски
Внука на този,комарджията симеончо,който донесе новият мУрал.От тогава тоя народ се забърка напълно,загуби окончателно ориентация.Комарджията,който продаде ордените на дядо си,ордени собственост на България.Комарджията,който дойде за да върне комунистите на власт и така да оправи дълговете си към тях.И резултата е налице,резултат такъв,каъвто казах тогава,че ще бъде и естествено бях оплют и обявен за пореден,но не последен път,че съл луд малоумник!Тоя малоумен народ си заслужава съдбата каквато ще го сполети,жестока но справедлива.Бог е справедлив и на всеки според заслугите!
Румен Бърцов