Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 17 май 2012 г.

Кои хора се вълнуват предимно от ИДЕИ

Тази мисъл може като едното нищо да бъде девиз на списание ИДЕИ :-)

Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които са живи и в нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

14 коментара:

Ангел Грънчаров каза...

Някой, който иска да се приобщи към... великите умове, да заповяда, да си поръча сп. ИДЕИ и да започне за го чете. Това не е престъпление :-)

Bacho Кольо каза...

Да ме прощаваш Грънчаров, не знам защо, ама се сетих колко пъти си обсъждал тук Костов, "Гоце", "Пръмовица", "Боко" А, бе велик ум, отдето и да го погледнеш!

Анонимен каза...

Ааа и Бачо Кольо е обсъждал Идейно

"Анонимен" "Тест ИСО 2012" ;)

Анонимен каза...

Това е добре известно но да го повторим: а пък Аристотел различава три степени или форми на живот: животът на насладите удоволствията, политическият живот и накрая животът на духа или познанието (bios theoreticos или vita contemplativa), т.е. всъщност философският живот.

Животът на насладата според него е робски и следва да се отхвърли. Стремежът към богатство и пари пък не е начин на живот, защото според него парите са само средство, не цел.

Според Аристотел повечето хора не могат да се издигнат над първите две степени и само малцина могат да водят теоретичен живот, който според него е най-добрият живот.

Анонимен каза...

Ето защо ако Аристотел е прав, сп. „Идеи” никога няма да има масов тираж, защото мнозинството от хората не са способни на „теоретичен” живот. Интересно как би изглеждало едно общество, съставено само от „теоретици” и възможно ли е въобще това.

Впрочем никъде не съм чел древните римски аристократи, които са били около 5% от населението, да са се оплаквали от простотията на останалите 95%. Те наистина са приемали сутрин своите „клиенти”, чиито гласове са им трябвали в политиката, но иначе са се движели само в своя кръг и са се отдавали на висока култура. Никой не си е поставял задачата да „възпитава” и „просвещава” простолюдието.

А от европейска гледна точка средното ниво на американците е учудващо ниско. Те са много слабо образовани и ограничени хора. Впрочем ако Ангел Грънчаров се оплаква от нивото в България, защо не преведе „Идеи” на английски и не се опита да го продава в Америка да видим дали ще има повече успех? Пожелавам му американците да го разграбят като топъл хляб и да молят за още.

Ангел Грънчаров каза...

Колю, да ме прощаваш, ама я сега кажи колоко пъти тука се обсъждат идеи, а? :-) Даже когато обсъждаме Гоце, пак изхождаме от идеи. Е, ний нямаме претенцията да сме велики, велик ум е Гоце, ний сме съвсем малки порядъчни хора...

Ангел Грънчаров каза...

Убеден съм, че американците ще оценят ИДЕИ. Прочее, някои от най-горещите фенове на списанието са българоговорящи американци... В някои страни, за разлика от България, хората са приучени да ценят истинските неща, а не като у нас да ценят само ментетата...

Анонимен каза...

А да, забравих, че според Ангел Грънчаров българите са най-долния, най-прост и най-пропаднал народ на света. Няма отрицателно качество, което да не е във висша мяра присъщо на българите, като същевременно те са напълно лишени от каквито и да е положителни черти. Няма нито култура, нито духовност у тези хора, една примитивна, варварска маса.

Както знае всеки, всички останали народи са духовни, умни, красиви, ценят само истинското и въобще денонощно се отдават само на висока култура и високи помисли. Само и единствено българите са изключение на света без аналог в миналото, настоящето и бъдещето.

Освен това Ангел Грънчаров не приема теориите на конспирацията, когато се отнасят до обществото – боже опази, това е ненаучно! - но ги прегръща с двете ръце, ако се отнасят до негова милост. Добре известно е, целият свят и в частност всички българи и български институции постоянно и неуморно конспирират срещу негова скромност с цел да го унижат и унищожат. Проклети да са тази държава и този народ!

Анонимен каза...

хаха, последният пост е много свеж

Ангел Грънчаров каза...

Тоя последният анонимен явно вече почна да избива комплекси по повод на моята скромна персона: зафащайки се да говори от мое име, какво съм бил смятал, какво съм бил мислил и прочие. Аз каквото мисля и смятам, таваришч, си го казвам и пиша, недей да ми влагаш в устата думи, които ти се виждат изгодни, за да избиеш спрямо мен някаква, прощавай, тъпа емоция. Я кажи къде съм писал, че българите били такива, каквито по-горе ми приписваш?! И, второ, ти нима допускаш, че някой може да ти се върже на приказката, че Грънчаров е способен да бълва твърдения от сорта "ВСИЧКИ ДО ЕДИН БЪЛГАРИ са такива и онакива!". Не ме подценявай толкова де, мрази ме, ама по-тихо, сърдечно, не така кресливо, щот се излагаш. Брях, мама му стара, но кажи, все пак съм прав, като чат-пат не спестявам тая истина: че сред българите има какви ли не боклуци, именно завистливи, прости, нахални, нагли, лъжливи и прочие. Сам признай, прав съм, ето, сам демонстрираш, с поведението си, че е точно така. Е, ще речеш, че и сред другите народи имало такива явления, има, има, ама ама ний все пак сме водещи, нали, няма да се излагаме, я?! Тъй че със собственото си поведение, така нагло приписвайки ми някакъв толкова глупав национален нихилизъм, илюстрираш, показваш и доказваш правотата ми. И все пак се въздържай да говориш и пишеш от мое име, аз какното имам, ще си го кажа и напиша, нали така? Доста нагло е от твоя страна да се опитваш да ми приписваш мисли, които просто не отговарят на моето ниво, на моя капацитет, понял меня наконец?!

Анонимен каза...

сред българите има доста луди за жалост и вие сте един от тях.

Ангел Грънчаров каза...

Де да имаше "доста луди" сред българите, де да имаше! Защо "за жалост" моя милост да е от тях, това съвсем не е за жалост. "У нас свестните смятат за луди! - пише Ботев. Защо да е за жалост да си от тях тогава? "Лудост, лудост ви трябва, господа! Без капка лудост Отечество не се освобождава!" - това пък е написано от Стамболова...

Анонимен каза...

Знаете, пишете тогава. Това е демокрацията, всеки да си има позиция и да си я защитава. Пък който надделее, надделее.

Ангел Грънчаров каза...

Така е, това е демокрацията, при нея всеки показва колко струва и за какво се бори, а мерзавци у нас дал Бог, не е като да няма...