Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 24 юли 2012 г.

Който иска да се предпази от глупав или погрешен избор чрез отказ от самото гласуване постъпва възможно най-глупаво и погрешно!

Прочутият предимно с издънките си фейсбуков неуморен деятел Добри Божилов пак е благоволил да изкаже едно крещящо по екстравагантната си несмисленост (да не кажа по глупавостта) изфърляне, като отново и отново ни съветва на идващите парламентарни избори да се въздържим от гласуване, щото, представете си, според него изобщо било немало смисъл да се гласува. Ето какво пише той, а пък по-долу можете да прочетете и моя кратък унищожителен коментар на поредната му глупост

Както и очаквах, дебатът около вота на недоверие по безспорен начин доказа пълното безсмислие на гласуването на избори... Припомням, че това, което е в парламента, е там след предишното гласуване на избори...

А ето и моя кратък коментар:

Единствено безсмислен е, драги Божилов, твоят избор на предишните избори, когато, по собственото ти признание, си гласувал за недоразумението Яне Янев, което и днес пак се ос..ра (с извинение) у Парламенто, предлагайки да се направи приживе паметник на едно друго крещящо надоразумение, именно министъра Цв.Цв. Ти като си направил глупав избор, драги ми умни г-н Божилов, това не значи, че всички, които са гласуват, и то не като теб, а различно от теб, са направили също толкова глупав избор; имай добрината все пак да спазваш известни най-елементарни правила на логиката, когато се изказваш, иначе рискуваш хептен да се прочуеш с крещящи по нелогичност и несмисленост (сиреч по глупавост) изказвания. (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров СТРАСТИТЕ И БЕСОВЕТЕ БЪЛГАРСКИ (с подзаглавие Кратка психологическа история на съвременна България), изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2008 г., 320 стр. Хронология и феноменология на случилото се след 1989 година, както и вникване във факторите, които определят нашата национална съдба. Книга за нашите лутания по пътищата на свободата, за раждането и пътя на младата българска демокрация, за това какви сме ние, съвременните българи, книга за пропилените ни шансове и за покрусените ни надежди.

Но това е една въпреки всичко оптимистична книга, която ни казва, че от нас, гражданите, зависи всичко: ако сме мизерни духом, няма как и да не живеем в бедност. От нашите ценности зависи съществуването, живота ни. Духовната безпътица поражда историческите, пък и сегашните ни нещастия. А растежът на нашите сили - и като индивиди, и като нация - тръгва от освобождаването на съзнанията ни от ония коварни скрупули и дефекти, заради които толкова сме си патили - и за които сме платили тежка цена.

21 коментара:

Анонимен каза...

разбрах за глупавия избор но не разбрах какво предлагате или ,че положението ще се оправи след 50 години когато отидем на избори, а за Яне какво да кажем в следващия парламент ако го има ще го мисля за смешна грешка.

Iordan Christov Iordanov

Ангел Грънчаров каза...

Положението ще се оправи едва когато повечето от българските избиратели почнат да гласуват разумно, с мисъл за България, когато се научат да разпознават сериозните политици от ментетата, от чалгаджиите, от въздухарските псевдополитици и почнат да подкрепят заслужаващите подкрепа смислени политици, едва тогава работите ще потръгнат. Трябва човек да е съвсем заслепен (да не кажа малоумен) да не схваща, че когато трябва да избира между Дмитрич, Боко, Янето, Доган и Костов е направо пълна глупост да не подкрепиш Костов!

Ангел Грънчаров каза...

Когато масовият избирател се освободи от наивността си, от податливостта си на евтини медийно-ченгесарски манипулации, примерно, когато му пробутват някакво менте, примерно както сега му пробутват Кунева, тоя масов избирател, от който, прочее, зависи всички, да си каже: епа нема да гласувам както вий, медиите ми внушавате, а както аз искама, както аз реша, ако требва на инат ще гласувам, ама няма да е както вий искате, а както аз исам. Почнат ли така да разсъдават масовите български избратели, на ченгесаро-кагебистката руско-българска мафия и олигархия, която ни върти на малкия си пръст вече колко години станаха (понеже има пълен модиен монопол), рдалаверата й ще стане съвсем невъзможна, или, както се казва, ще й се спука веднага стомната...

Анонимен каза...

Аз съм направил грешен избор само на едни избори - евроизборите 2009. Преди това имам 20-на правилни избора - като не съм гласувал. Просто се заблудих за кратко като повярвах, че има смисъл в тази система да се гласува. Вие сте заблудени за дълго, и продължавате да затъвате и да отказвате да мислите. Може би трябва да се уточни, че тези призиви са за мислещи хора, а не за костовисти...

Dobri Bozhilov

Анонимен каза...

костовистите са мислещите,Добри!

Николай Милев

Анонимен каза...

Щом така си мислят...

Dobri Bozhilov

Анонимен каза...

те поне мислят

Николай Милев

Ангел Грънчаров каза...

Гласуването, изборът за коя партия да гласуваш, е задача, която изисква, драги ми Божилов, мислене, това не е проста работа, а е решаване на доста трудна задача, за която се изисква мислене, усилия на мисълта. Ти сам казваш, че тая задача била непосилна за теб и затова си се бил отказвал от решаването й цели 20 пъти (!), сиреч, си се отказвал от гласуване цели, повтарям, 20 пъти! И това ако е симптом на умност или на мислене сполай му кажи! :-) И как тогава ще е за мислещи хора твоя призив, като е очебийно, че само немислещи хора като теб биха се хванали на въдицата ти?! :-) Прочее, също така е повече от очевидно, че както Костов е един от малцината мислещи политици на България, така и последователите му умеят превъзходно да мислят - което изобщо не може да се каже за опортюнисти като теб

Анонимен каза...

Май само с мислене тая работа не става. Май трябва и мотиката да се хване, пък ако трябва и от обратната страна. С това мислене се видя че когото и да изберем - няма полза от файдата. За мен номера е в това тези които избираме да имат страх от обратния край на мотиката.

Nenko Nenoff

Анонимен каза...

Аз не знам каква е ефективността на мисленето в костовиските мозъци, но за моя простоват мозък е достатъчно, че един субект говори срещу Русия, и в същото време я урежда с всички възможни благини. Следователно въпросният субект е лъжец. Следователно не е по-различен от другите лъжци :)

Dobri Bozhilov

Ангел Грънчаров каза...

Ами щом не ти стига пипето да схванеш поне не се мори. Костов е доказана марка в мисленето, общопризнат факт, но само мислещ човек може да му признае това достойнство, немислещият няма как да се възхити на мислещ човек, панимаеш що думам?!

Анонимен каза...

Аз винаги съм уважавал качеството на костовистите (а и на другите твърде сходно с култово-мистичното омаяни съзнания) да избягат от фактите и да удавят разговора в общи приказки и етикети. Но фактът, че московците процъфтяха при Костов си остава...

Понякога си мисля, че най-важните московци са скрити зад най-агресивните думи срещу Москва. Възможно е това да е тактика, зададена от самата Москва. Визирам не само Костов, а и доста други русофоби, които на думи нямат спиране в омразата си към Русия, но на дело нещо все на изток ги тегли..... :)

Dobri Bozhilov

Ангел Грънчаров каза...

Божилов, да ти кажа нещо, белким някога вденеш за какво става дума. Ще ти кажа една показателна история, щото гледам, че и ти обичаш думата "фактите", повтаряш я като мантра. За Хегел си чувал, ако не си чел, нали, чувал ли си? Знаеш това име, нали? Той е чут-прочут в мисленето, ако отречеш, че Хегел е мислител, значи изобщо не знаеш що е мислене. Та когато Хегел си обяснявал в лекция една своя мисъл, някакъв студент, нахален като теб, без изобщо да вдява за какво става дума, вдигнал ръка и рекъл: "Но, г-н професоре, Вашата теория противоречи на фактите!". Хегел го погледнал и му рекъл ето това: "Толкова по-зле тогава за тия факти!" Та сфащаш ли защо Хегел така се е изразил за толкова любимите ти факти? :-)

Малка загадка ти поставям, белким някога вденеш...

Bacho Кольо каза...

Рецептата на Грънчаров за правилния избор е пропита с философски разсъждения: с мисъл за България, разумен избор, неподаване на манипулации.
И накрая изборът се свежда в едно -избираш Костов. С една дума - правилният избор е в това да няма никакъв избир.
П.С. Аз също мисля, че за условията на миналото столетие Костов беше правилният човек. Сега, обаче, сме вече в дванайстата година на 21 в.
...вижда се, че някои още не са го разбрали.

Анонимен каза...

Светът - това са фактите каквото и да е казал Хегел. На фактите се отговаря с други факти, но вместо това виждаме само емоции и абстрактни отклонения. Тезата за фактите е безспорна и тя се отнася за всяка област на живота - доказана от обективното битие, а не се отнася само до Иван Костов, московците или политиката по принцип. Фактите - това е истината.

Ако на фактите отговаряме с "мамка им на фактите", тогава московците ще ни продават скъп газ и ще ни произвеждат бензина, нафтата, та и атомната енергия, а ние ще се успокояваме с Хегел. Нещо не ми допада тази работа. Но аз съм обикновен човек, а вие сте костовисти и сигурно знаете как може да се работи за московците и да се обяснява че не е така по хегелиански... :)

Dobri Bozhilov

Анонимен каза...

Прочее, трябва да видя контекста на тази хегелова случка, защото допускам, че отново има вадене не нещо от условията на изказването му. Трябва да проуча въпроса, защото не може авторитети да се цитират безразборно и безхаберно. Колкото до нахалния студент - това са истинските студенти - които пробиват, и задават въпроси (дори когато грешат). Това са движещите света. Другите са стадото.

Dobri Bozhilov

Ангел Грънчаров каза...

Ще ти помогна малко, щото, гледам, си се оплел като петел в кълчища. Фактите сами по себе си нищо не значат. Тяхното значение зависи от интерпретацията, която им придаваме ние, хората. А когато интерпретираме едни или други факти, ние ги осмисляме и ги вкарваме в някаква мисловна цялост, в някаква теория или концепция. Ето че водещото, оказва се, не са фактите, а... за твоя изненада... водещото са мислите! Или, другояче казано, водещото са ценностите, в рамките на които се появяват едни или други мисли. А едва в средата на някаква мисловност дадени факти придобиват смисъла си. Ония, които като теб повтарят без да мислят "Фактите - това е истината!", фактически признават, че не умеят да осмислят фактите, щото, представете си, фактите сами говорели :-) За немислещите фактите говорят сами, а за мислещите това съвсем не е така. Разбира се, немислещите хора винаги са мнозинство, и на тях фактите им говорят не иначе, а според господстващите предразсъдъци и предубеждения, според популярните илюзии и заблуди. Сега взе ли да ти просветва поне малко?

Анонимен каза...

Според коя концепция продажбата на Нефтохим на Русия, при алтернативна кандидатура на Шел, е анти-руски акт?

Според коя концепция продажбата на предприятия на другарите-директори, срещу компенсаторки с 10% от стойността им, е анти-комунизъм и е про-пазарен ход?

Според коя концепция замяната на държавното здравеопазване, ръководено от министър, с държавно здравеопазване, ръководено от НЗОК, е пазарна реформа и преход от соц към кап?

Посочи ми концепцията, която доказва всичко това като полезно, антируско или пазарно?

Dobri Bozhilov

Ангел Грънчаров каза...

Явно си диалогичен като селска радиоточка, което и води дотам, че отпада всякакъв смисъл да се разговаря. Съвсем не можеш да вденеш. А това, че повтаряш изтърканите ченгесарски "аргументи" на М.Чьорни показва, че си човек, чиято съдна способност е силно амортизирана, да не кажа още по-обидна дума...

Анонимен каза...

Поредно бягство от истината - дори когато поисках да приложим собствената ти, и посочена малко по-нагоре парадигма в разговора. Когато привеждаш "концепцията" като аргумент в спора, е ОК. Когато откажеш да я приложиш, за да видим какво казва концепцията, това е отказ от собствения аргумент. Номинално погледнато, сега сме няколко реда по-нагоре - когато аз говоря за факти, а ти нямаш никакъв аргумент срещу тях. Какво ще кажеш сега, "философе"?

Добри е идиот, защото гледа само фактите, а аз съм гений, защото и Костов е гений... :)

Единственото позитивно нещо на костовизма е, че е символичен като размер. За нещастие има други утопии и гурута, които не са толкова символични, и реално повличат обществото надолу...

Dobri Bozhilov

Ангел Грънчаров каза...

Ти съвсем не разбра какво казах за фактите, а аз казах нещо толкова просто, че вече имам съмнения, че наистина си кастриран откъм най-минимална мислителна способност. Много съм загрижен. И пак те изби, ни в клин, ни в ръкав, на антикостовизъм, което ми показва окончателно, че съвсем си психясал поради слънчасване. Ние за съвсем друго говорим. Никакви аргументи не си дал, а си рецитираш това, което си чул-недочул, разбрал-недоразбрал. Точно така правят немислещите дилетанти. Дано слънчевото греене да е причина за аномалиите ти, но вече и в това се съмнявам. Почвам от днес да давам философски консултации, съветвам те да отделиш някой лев и да се подложиш. Много помага и ще ти помогна. По-зле си от хулиганстващите и не ходещите на училище деца.

Ако поне ти плащат некой и друг лев за антикостовистките изцепки, дето ги ръсиш така неуморно, тогава не си съвсем, както сам се нарече, идиот, но ако го правиш без пари, тогава положението ти наистина е неспасяемо. Не е толкова лошо човек да потърси психиатрична помощ когато страда, тъй че направи нещо...