Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 11 септември 2012 г.

На идващите избори битката трябва да е: народът срещу мафията, другояче казано, Костов срещу Бойко

Във Фейсбук, каквото и да говорим, човек все пак може да се ориентира какви процеси текат в сферата на т.н. "обществено мнение", т.е. какви са насоките на масовите настроения. И какви промени стават сред тях. Ето две, признавам си, крайно неочаквани изказвания на моя фейсбук-приятел Добри Божилов от днес, на които отговорих съвсем кратичко; иска ми се и двете реплики да стигнат и до читателите на в-к ГРАЖДАНИНЪ:

Днес един приятел сподели, че сред обикновения народ се надига нова вълна на Костовизъм - като признак на отчаянието и на разбирането, че Костов е единственият лидер от мащаба на Бойко Борисов, който може да спаси страната от него. Като се замислих стигнах до извода, че сблъсъкът на изборите ще е Костовизъм срещу Живковизъм. А ако сме честни трябва да признаем, че наистина спрямо великан на лъжата и демагогията като Бойко единствената съизмерима сила е великан в интелектуално отношение като Костов. Аз не съм сигурен дали с ум може да се победи популизъм в среда, която сама полива популизма. Но наистина, съгласен съм с това, че в тия 20 години няма други лидери освен Бойко и Костов. Останалите са пародия. Та не е изключено приятелят ми да е прав...

... Аз принципно съм съгласен да направим масов бойкот на изборите. Но силно ме съмнява да стигнем нужните 90%. А ако идат да гласуват 30-40%, Бойко пак ще спечели - ако не се извади реална съпротива срещу него. А вземе ли втори мандат ще е уникален - първият с два мандата. Ще си повярва, че наистина е Тодор Живков - и ще съсипе всичко. По-добре Костов. Нека той да е първият с два мандата, макар и не поредни. :) (ОЩЕ >>>)


Търсете по книжарниците книгата на философа Ангел Грънчаров БЪЛГАРСКАТА ДУША И СЪДБА (с подзаглавие Идеи към нашата философия на живота, историята и съвременността), , 12.00 лв., изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2007 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN 978-954-321-375-7, 354 стр. Книгата е новаторски опит за по-цялостно представяне и описание на битуващите в нашето съзнание исторически и "народопсихологични" комплекси, които определят и нашите реакции спрямо съвременните реалности на живота ни.

Авторът търси смисъла, който се крие в случващото се с нас самите, изхождайки от предпоставката, че ясното съзнание за това какви сме като индивиди и като нация е основа на така необходимата ни промяна към по-добро. А този е залогът за бъдещия ни просперитет.

17 коментара:

Анонимен каза...

За да не настъпим за трети път мотиката...

здраво кулев

Ангел Грънчаров каза...

Всъщност, за да не настъпим мотиката за четвърти път, щото досега вече три пъти я настъпвахме: с царо, със тройната коалиция, с Боко... Ние сме царе в настъпването много пъти на все едни и същи мотики...

Анонимен каза...

Знам, знам, че много от вас ще кажат, че това е "невъзможно". Самият факт, че вече е възможно да се напише такава статия, както и самият факт, че изровиха обратно Кеворкян - който е ясно, че бива върнат основно в качеството му на анти-Костов фанатик, показват нещо.

Наскоро писа една жена, че процентите за ДСБ вървят към 10% В МОМЕНТА. Не знам откъде има такава информация, но си представям ужаса на агенциите и поръчителите на изследванията, ако пък е така! :)

Има някаква промяна, която започва да се чувства. Която, до сега, не беше възможна. И нека тези, които ще предпочетат да отхвърлят предварително написаното в статията като "кауза пердута" се замислят, че такива като тях имат силата да я превърнат в кауза пердута. Но имат и силата да престанат да превръщат в каузи пердути:) единствените реални и смислени неща.

Jenia Georgieva

Unknown каза...

всъщност мотиката я настъпваме за седми път - първия е Фил Димитров, после Виденов, а след това и Костов. А Костов сам си е виновен че ни докара царя с неговата политика на РМД разграбване на държавата.
Та мотиката на нас ни я слагат едни и същи люде, които си управляват държавата още от времето на покойния Луканов и които си слагат ту Костов, ту царя или тройната коалиция, че и сега Герб. Костов, ако искаше да управлява, нямаше да съсипе СДС, и можеше да се върне в управлението още след царя. Но той не иска, а и не му трябва, затова разигра театъра "аз съм ви сърдит, че избрахте царя"!
Що се отнася до следващите избори, докато ние мислещите разсъждаваме, кое е по - добре за държавата - същите хора дето слагат мотиката, ще залъжат пенсионери и роми с по някоя близалка във вид на добавки и обещания и те ще решат изборите - щото те са голяма електорална маса с начални изборни рефлекси.

Анонимен каза...

Костов е единственият изявен български политик, с категоричен държавнически подход за управление на държавата в полза на обществото, а ние като народ проявяваме глупоста да го лишаваме от възможността да прояви способностите си за наше добро. Вече има настроения сред хората, по които съдя, че този същия народ започва да поумнява, и това ще стане ясно на следващите избори. Тази констатация правя от обстоятелството, че задкулисните играчи активираха манипулаторите на общественото мнение цяла година преди изборите.

Томи Томев.

Анонимен каза...

Недейте да манипулира общественото мнение. ДСБ има подкрепа от около 2%, колкото тази на "Атака" и на СДС. Битката за следващите избори е между Бойко Борисов и Сергей Станишев, между ГЕРБ и БСП, между онези, които построиха нещо и онези, които разрушават всичко. Всичко останало са евтини манипулации с цел ГЕРБ да изгуби проценти, от което ще се възползва Столетната червена блудница.

Ангел Грънчаров каза...

Вие да не сте оракул, драги, та така добре сте изчислил процентите?! Или вервате на платените социолози, на които Боко и БСП плащат щедро, та да поддържат олигархичния модел, състоящ се от две "наши, добри, родни, доверени" партии, които да си подхвърлят властта, сякаш е пинпонг! Но какво да ви убеждавам, явно сте платен интернетен агитатор, каквито плъзнаха с оглед наближаването на изборите...

Bacho Кольо каза...

Не искам да сравнявам ДСБ с Атака - в ДСБ има много стойностни хора.
Мога обаче да сравнявам процентите, които ще получат ако се явят на избори самостоятелно. И Атака и ДСБ няма да прескочат 2%

Ангел Грънчаров каза...

А Ваша милост е ясновидец, та така точно знае процентите, и то година преди да са се провели самите избори, правилно ли Ви разбирам?! :-) Или имате видение от светлото бъдеще? Или поддържате връзка с духа на леля Ванга? Или вярвате на поръчковите социолози, сиреч, сте пълен наивник, този ли е проблемът Ви?

Ангел Грънчаров каза...

А Ваша милост е ясновидец, та така точно знае процентите, и то година преди да са се провели самите избори, правилно ли Ви разбирам?! :-) Или имате видение от светлото бъдеще? Или поддържате връзка с духа на леля Ванга? Или вярвате на поръчковите социолози, сиреч, сте пълен наивник, този ли е проблемът Ви?

Bacho Кольо каза...

Както виждаш- процентите не ги знам точно. Ама нали си чукча - пищещ без да четеш. Само едно знам - ако ДСБ иска да влезне в следващия парламент - това може да стане само в коалиция. С кого? Тяхна работа.
В противен случай - вечна извънпарламентарна опозиция.

Ангел Грънчаров каза...

Мога обаче да сравнявам процентите, които ще получат ако се явят на избори самостоятелно. И Атака и ДСБ няма да прескочат 2%

Това написа. Предрече процентите. А това за коалициите са глупости. Давай такива съвети на вашите от БСП, не се мори да оправяш десните... те акъл си имат предостатъчно...

Bacho Кольо каза...

Повтарям: Както виждаш- процентите не ги знам точно!!!
"Няма да прескочат 2 %" къде видя точно предвиждане?
Чукча писатель, чукча не читатель

Ангел Грънчаров каза...

Стига с тая чукча де, ще си помисли човек, че вие, съветските другари, друго освен за тая чукча да говорите не можете :-)

Ясновидците, гадателите, таваришжч, гадаят точно като теб "няма да прескочат 2%", къде е казано, че те умеят да предскажат точните проценти?! А пък това "няма да прескочат 2%", ако помислиш малко, без да плампаш за чукчите, ще откриеш, че, както е казано, се разбира като "малко под 2%", което ако не е точно прогноза, сполай му кажи! Абе и ти като Вучков сам наум си смяташ процентите, както ти изнася. Признай си, че се изложи с тия проценти, и не се сърди на мен, че те апострофирах. Знаеш, че при мен лъжците не минават, безпощаден съм към тях, поне това трябва да си разбрал, не мога да търпя лъжците...

Анонимен каза...

Няма значение, дали ще ги "прескочат" тия проценти, това го определя Цв. Цв., той "кара влака", а това, че ДСБ няма да присъства в следващото Мутренско Народно събрание е жалко за България. До сега все чувахте по някоя умна приказка,но явно не ви помагат.
Каменов

Bacho Кольо каза...

"Признай си, че се изложи с тия проценти, и не се сърди на мен, че те апострофирах."

грънчапов,от един месец не съм стъпвал в блога ти , ама за това време съвсем си изтъпял!
какво да ти признавам пък на теб?!?

Ангел Грънчаров каза...

Абе нещо съвсем си се озлобил и изнервил, таваришч... да не би шефовете ти да са те метнали, да не са ти платили за дежурството в блога ми :-)