Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

Активираха склонен към правене даже на съвсем безсмислени мерзостчици, ала иначе твърде усърден автор на компромати

Ето че вече сме свидетели на първите залпове на компроматна война срещу моята личност, за участие в която е вербуван и "мой бивш ученик" (слагам в кавички този израз, понеже моите ученици, от които не се срамувам, са носители на съвсем друг манталитет и на съответните личностни добродетели), притежаващ изискващите се наклонности за правене на разни мерзости; стилът на тази компроматна акция е толкова добре познат от едно време, че съвсем не е нужно да подчертавам специално от кои среди е инспирирана такава една кампания; тъй като съм усърден изследовател на съвременните нашенски нрави и психология, привеждам тук кратката ми полемика с този автор на най-актуалния, на последния по време компромат:

Веселин Божков: Г-н Грънчаров, ако образователната ни система, която толкова ненавиждате, работеше адекватно, то уволнението Ви трябваше да се случи още когато аз Ви бях ученик, т.е. преди повече от шест години.

Ще си позволя да цитирам ваш колега философ, доцент в БАН, чието име ще запазя за себе си, понеже беше частен разговорът ни. Незнайно откъде се заговорихме за Вас, може би съм му споменал, че съм бивш ваш ученик. Та доцентът, на изразеното от мен становище, че душевното Ви състояние говори за абсолютно належаща хоспитализация, отговори с иронична усмивка: "Грънчаров твърде дълго се е занимавал с проблемите на битието. Нали знаеш, реалността по някое време започва да се размива." (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите.

Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

14 коментара:

Анонимен каза...

Писнало ми е от тролове. Прочетох размяната ви на реплики, аз не бих си губил времето да отговарям на такъв, а най-вероятно бих го изтрил. Доста нагличко беше да пише "защо ни занимаваТЕ" когато ставаше въпрос за публикация в личния ви профил във фейсбук. Едно от най-употребяваните при тролене клишета.

Стефан Кръстев

Ангел Грънчаров каза...

Вярно е, но такава, уви, ми е съдбата: цял живот да се боря с мерзавци, с нравствени уроди... философ съм... пък и държа да си остана човек... което е още по-важното...

Анонимен каза...

Г-н Грънчаров, винаги съм Ви подкрепял и продължавам да Ви подкрепям!

Енчо КЪРМАКОВ

Анонимен каза...

Не си струва да се занимавате с кретени.

Darina Todorova

Анонимен каза...

Не виждам нищо лошо в това, че един бивш ученик на Грънчаров му казва някои истини... Защото факт е че Грънчаров е политически сляп и като учител няма право да заема никаква политическа или религиозна позиция. Защото ако Грънчаров беше преподавател на Запад, веднага щеше да бъде УВОЛНЕН.

Ангел Грънчаров каза...

Грънчаров е учител по гражданско образование и по философия на правото, политиката и държавата и като такъв не само има правото да говори за политика, но и да заема гражданска и политическа позиция, с която да провокира заемането на собствена позиция от неговите ученици. Тия, дето твърдят, че нямал правото да заема позиция, всъщност го правят по цензурни подбуди, за тякива конституционното право на свободата на мисълта явно нищо не значи...

Анонимен каза...

Много ти е сложна 'специалността". Политическа позиция можеш да заемаш само в извънработно време. Гражданска можеш и в работно, но без никакъв политически или религиозен оттенък. Та именно това и прави вашета професия "сложна". Иначе "гориш", уволнен си на минутата и още по-лошо, ще те пишат и по местните вестници.

Bacho Кольо каза...

Да ме прощаваш, Грънчаров, не се съмнявам, че си стойностен като учител, но защо ли съм склонен да повярвам на бившия ти ученик!?! Десетки пъти си се палил на секундата , когато някой посмее да жвърли леееека сянка на съмнение въру светлата икона на Св. Иван Драгалевски. Много ти е слаб дерманя на тая тема и съм сигурен, че не съумяваш да тушираш явните си политически пристрастия пред учениците. А това те прави много, много уязвим.

Ангел Грънчаров каза...

Драги Колю, ти не ме познаваш, нямаш възприятия за това какъв съм като учител, ти ме знаеш какъвто се изявявам тук, в блога; в училището се държа по съвършено друг начин щото функцията на учителя е друга, а пък тук се държа като свободен гражданин, като човек, личност, философ; там е друго. Тъй че на това основание допускането ти, че е възможно да съм се запалил по повод на Костов е неверно; аз името Костов не употребявам в училище, колкото и да ти се струва чудно това. Има много значително по-важни неща, с които занимавам учениците си в часовете от елементарната политическа пропаганда, която, прочее, за мен винаги е била твърде безинтересна. Аз и в блога, сам знаеш, не се изявявам като пропагандист, аз съм само един търсач на истината, на смисъла...

Bacho Кольо каза...

"Аз и в блога, сам знаеш, не се изявявам като пропагандист, аз съм само един търсач на истината, на смисъла..."
Предполагам, че много ти се иска да е така.
По мое скромно мнение не е.

Ангел Грънчаров каза...

Е, съвсем естествено е да ти изглежда така, щото много си страдал от мене, а много си страдал от мене, понеже така уважаваната от мен истина постоянно влиза в остро противоречие с твоите лични политически симпатии в полза на комунизма; та искам да кажа, че си толкова предубеден и настроен срещу мен, че просто няма как някога да признаеш, че наистина за мен такива неща като "политическа пропаганда", "агитация", "идеологическа диверсия в полза на световния империализъм" и прочие, тъй да се рече, стоят твърде ниско в сравнение с моето неоспоримо високо - философско, духовно, ценностно и пр. - ниво... :-)

Bacho Кольо каза...

"...щото много си страдал от мене..."
Мислех, че си лишен от чуство за хумор. Май не съм бил прав.

Анонимен каза...

сега го прочетох интересен диспут... позицията на младия човек е доста реалистична....другата страна на медала...

Анонимен каза...

Веско Божков е много интелигентно момче с активна гражданска позиция