Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

вторник, 13 ноември 2012 г.

Волтер: "За да научиш кой те управлява, просто разбери кого не ти е позволено да критикуваш."

Апропо, а ето и едно въпросче от мен: А в кой век изобщо живеят ония, които си въобразяват, че в съвременни условия управляващите могат да бъдат изведени извън критика?! Що за хора са ония, които си мислят, че властникът е нещо като "свещена крава", недосегаема за критика?! Или че началството никога не греши - и затуй е същинско безумие да дръзнем да го критикуваме? Що за хора са такива - или са нещо като динозаври?! Динозаври на комунизма - аз така бих си позволил да се изразя - ако ми позволите...









Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА: вечното в класическата и модерната философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, февр. 2009 г., 520 стр. Книгата ИЗВОРИТЕ НА ЖИВОТА, външно погледнато, е систематичен курс по философия, в който обаче твърде експресивно се тълкуват и вечните въпроси, вълнуващи човешките същества на тази земя. Подобна форма, именно курс лекции по философия, осигурява на автора така потребната живост, непосредственост и свобода в общуването със съзнанието на читателя. През цялото време той се стреми да бъде близо и да не изневерява на ония неизбежни сърдечни трепети, благодарение на които човекът става човек – и личност, разбира се. Опитва се да приобщава съзнанието на читателя към така вълнуващата мисловност на непреходното, която именно е истинското богатство на човека.

52 коментара:

Анонимен каза...

Виждам, че нищо не се е променило отпреди 5-6 години, когато г-н Грънчаров инвазивно се възползваше от всяко поле за изява, включително и часовете, в които натрапваше политическите си убеждения... В тоя ред на мисли- горко на учениците. И за финал, убеден съм, че в предупреждението за дисциплинарно наказание няма никаква политическа конспирация. Просто не всеки е подходящ да преподава.

Васил Цветков

Ангел Грънчаров каза...

М-да, г-н Цветков, показвате пълна
неадекватност към това, което аз правя в часовете си, говорите наизуст, лъжете, как да го разбирам това?! Най-малкото е невъзпитано...

Анонимен каза...

Ако има лъжец тук, то това сте Вие, с последното изказване. Аз споделям на аудиторията лични впечатления от часовете Ви. И защо така сърдито? Нали твърдяхте че трябва да растем хора с позиция и мнение? Е това е моето!
И само за протокола- обърнете внимание колко души са съпричастни с "неадекватния" ми пост. И те ли са неадекватни?

Васил Цветков

Ангел Грънчаров каза...

М-да... ОК, продължавайте така, щом не Ви е поне малко срам... :-)

Човек никога не може да се орезили достатъчно, щом не е опитал :-) тъй че дерзайте!

Ангел Грънчаров каза...

Щом не е положил повечко усилия... :-)

Анонимен каза...

Времената се менят - За да научиш кой те управлява, днес, просто разбери кого критикуват най много.

Peter Patrikov


Ангел Грънчаров каза...

Искаш да кажеш: кого ХВАЛЯТ най-много :-)

Що вий, гербоваците, все наопаки на истината говорите, ето това не мога да го разбера. Станали сте лъжци, сравними по лъжливост и изопачаване на реалността само с комунистите. Което все нещо говори...

Анонимен каза...

Прав е Грънчаров от с. Долна баня "човек никога не може да се орезили достатъчно, щом не е опитал..." явно има предвид себе си ! Незачитането на чуждото мнение е присъщо на Грънчаров както се казва "линията на партията е най права" явно обучението му в СССР е оказало голямо влияние по незачитане на чуждото мнение и обругаване на всичко демократично и държавно в България и по света ! Много ми прилича на неговият учител и наставник Иван Костов-Командира които също като него е учил в СССР и попивал от съветската "демокрация"! Негови са и думите че 3 март не е национален празник или че България не се освободила и т.н . Явен член на ДСБ които брани всичко и всички от "лошите" руснаци въпреки че председателя на тази партия е по близко по мургавост до ромите от колкото до българите !

Илия Зюмбилев

Анонимен каза...

Не знам,какво значение има,кой от къде е , но такива подмятания,ми се струват доста прости ...

Борис Христев

Анонимен каза...

Христев няма значение кой от къде е
например това че ти си от село Първенец няма връзка с темата не знам защо се обиждаш....хахха В случая със с. Долна баня вече е град така че грешката е моя идеята беше че това е родното място на доста видни членове на ЦК на БКП !

Илия Зюмбилев

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Зюмбюлев, как да разбера изказването Ви: дали не излиза, че горещо подкрепяте намерението на директорката да ме уволни по политически причини - именно, че съм виновен, понеже не подкрепям "единствено правилната политическа линия"? Правилно ли Ви разбрах?

Анонимен каза...

Грънчаров познавам теб и по малко г-жа Атанасова по мои наблюдения тя е доста интелигентна и не е конфликтна личност не смятам че има някакво лично отношение към теб ! Не мисля че иска да те уволни още по малко по политически причини все пак сме 2012г. а не 1987г. и сме в ЕС не в СССР ! М/у вас двамата трябва да има диалог а не това да става чрез фейсбук. Знаеш че не спазваш стриктно учебната програма в което няма нищо лошо но начина ти на диалог с директора на училището не е правилен и според мен доста погрешен като пак казвам че това е мое мнение ! В знак на добра воля заявявам че почти напълно одобрявам методи ти на обучение както и някой от книгите ти които съм чел но не може да налагаш политическите си принципи на ученици които още нямат политическа насоченост това спрямо тях не е коректно!

Илия Зюмбилев

Ангел Грънчаров каза...

И как именно го правя аз това "налагане" на политическите ми принципи на учениците, я кажи, че нещо не мога да те разбера?! Обясни, че се създава впечатление че говориш (пишеш) нещо, което сам не си го представяш как именно става, как се случва? Ако ми дадеш смислено пояснение, ще те черпя, примерно, една бира... Щото аз не мога да си представя какъв такъв факир съм аз по твоите думи, че успявам да "налагам" някакви политически принципи на учениците си. И на кои ученици "налагам" своите принципи, на всички, или на една част само? Обясни, че нещо съвсем не се разбира тая работа...

Анонимен каза...

Грънчаров естествено че не можеш да
повлияеш на всички по скоро на една малка част... Недопустимо е в часовете по философия да показваш политическа пристрастност и то пред хора които още не могат да гласуват!

Илия Зюмбилев

Анонимен каза...

Мислех, че никога повече няма да имам възможност да чуя философските изказвания на Грънчаров ама уви... не се получи. Вие май си нямате друга работа. Вместо в групата на ПГЕЕ да се пишат неща за училището, който да са важни за хората, които учат там и хората които са завършили, ние трябва да "слушаме" философски изказвания, които са напълно не значими. Не го разбирам това!

Nikola Lalov

Анонимен каза...

Какво значение има кой от коя партия е. И аз съм завършил ПГЕЕ и да в часовете на Грънчаров основно се говореше за политика и политически партии. Това са теми, които по онова време никой не ги вълнуваше и общо взето тези часове бяха пълна загуба на време. Време, което можеше да се запълни с къде къде по интересни часове в сферата на техниката или иначе казано - това, което сме избрали да учим!

Nikola Lalov

Ангел Грънчаров каза...

Зомбилев, а смятате ли, че аз, като специалист по тия въпроси, не знам какво имам право да правя и какво нямам право да правя в часовете? Ваша милост го знае, аз да не го зная, как си го представяте това? Ваша милост специалист по какво беше, в каква област сте подготвен, та така компетентно се изказвате какво може и какво не може да прави един учител по философия? Да не сте и Вий учител по философия?

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Лалов, бихте ли ми пояснили по кой именно предмет от тия, по които моя милост Ви е преподавал, се е говорело "основно за политика и за политическите партии"? Щото аз, дето преподавам тия предмети, не познавам такъв предмет, в който да се учи "основно за политика и за политическите партии" - та затова ми е интересно да разбера кой е тоя предмет, че не се сещам нещо? затуй ми се чини, че лъжете най-безобразно, явно ми имате зъб за нещо, да ни би да съм Ви писал двойки, та затова сега си търсите повод да ми отмъстите, като лъжете така безобразно? Хайде, ако обичате, кажете кой е тоя тайнствен предмет, който Вие сте учил при мен, и в който, както твърдите се е говорело в моите часове "основно за политика и за политическите партии"... ще Ви бъда много благодарен да разбера това...

Анонимен каза...

Какво се занимаваш с Грънчаров, мани го - той е фен на Костов. :|

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

Ми да речем в часовете по философия имам доста силни спомени коя беше основната тема. И ако обичате не ме обиждайте с думите лъжец и т.н. Не смятам да се занимавам с Вас и вашия начин на преподаване. Не смятам, че сте толкова интересен обект, че да ви коментирам. Все ми е едно как преподавате и какво им говорите на малките. Не мога да Ви кажа как да преподавате, нито искам да го правя.

Nikola Lalov

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Лалов, просто не е вярно това, че в часовете по философия, които аз водя, се говори "основно за политика и за политическите партии". Явно се мъчите да ми припишете нещо, което просто не е възможно да бъде така. Ако един преподавател по философия в часовете по философия занимава учениците с това да говорят "основно за политика и за политическите партии", той не е никакъв преподавател по философия, Вие мен за такъв ли искате да ме изкарате?! Моля само, като си позволявате да ме обвинявате в някакви неща, да се съобразявате, че не бива да се лъже чак толкова нагло, щото най-малкото е срамота. Също така да наречете бившия си преподавател по философия, именно моя милост "неинтересен обект" също е крайно нелюбезно, не си ли давате сметка и за това?! Явно Ви мъчи някаква злоба спрямо мен, явно се мъчите да си отмъщавате за нещо, ала не се усещате, че страшно се излагате... жалко, много жалко за Вас...

Анонимен каза...

Каквото искате си мислете. Ваш си проблем!

Nikola Lalov

Ангел Грънчаров каза...

В случая става дума за един Ваш, и то сериозен проблем: опитахте се да оклеветите своя преподавател по философия, проблемът е Ваш, и той е твърде сериозен нравствен, пък дори и психичен проблем. Току-така някой не дръзва да клевети преподавателя си по философия от гимназията... за всяко нещо в този живот си има сериозни причини...

Анонимен каза...

Щом казвате!

Nikola Lalov

Анонимен каза...

Лалов, стига сте лъгал, не е вярно, че в тея часове се е говорело предимно за политика, още повече от посредствен преподавател като г-н Грънчаров.

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

Истината е, че там се говореше
изключително за политика и предимно за нищо друго.

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

Ала може би много-уважавания от нас преподавател тире специалист, още хомо сапиенс г-н Грънчаров е забравил какви ги е вършил на младини

Dimitar Petkanski

Ангел Грънчаров каза...

Тия неща не са безобидни... че не са безобидни се учи, примерно, в часовете по етика, моя курс по етика се нарича "Етика на достойнството", учениците, които са слушали и внимавали в часовете ми, са разбрали за цял живот какво е достойно и какво не е достойно да се прави. Вие явно сте проспал и тия часове, както и часовете по философия сте проспал, щом сте останал с измамното впечатление, че в часовете по философия се говорело... "основно за политика и за политическите партии" :-)

Анонимен каза...

ах колко жалко

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

надявам се да не вкарате и мене в интриги, че съм имал 2-ка и за туй видиш ли така говоря Аз клетия (оставям на вас г-н Грънчаров да ме анализирате - защо написах Аз с главна буква, благодаря)... истината за пореден път не е на ваша страна...6-ца е оценката ми по философия - Вие ми я писахте - при това с похвали

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

както и по логика, както и по психология, както я 6-са и оценката ми по Химия

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

Казах Ви Ваш си проблем какво мислите! Вашите изказвания никога не са имали значение за мен. Никога не съм се впечатлявал от вас или вашия предмет. И сега няма да се впечатля!

Nikola Lalov

Анонимен каза...

а да забравих и по етика имах 6-ца, но това
може би е така, защото се изучава в един курс с правото, където също имам 6-са

Та сега - защо Аз милия си позволих да призная за политическата Ви пропаганда в часовете по Философия, щом тъй не съм проблемен с оценките?

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

Аз също не съм имал проблем с оценките. Това, че
г-н Грънчаров си мисли така си е негов проблем, но не смятам да му го доказвам!

Nikola Lalov

Ангел Грънчаров каза...

Драги "Dimitar Petkanski", нещо много дълбоко сте се законспирирал, скрил сте се здравата, тъй че каквото и да напишете, не може да Ви се обръща внимание, щото сте явно един интернетен анонимник, подвизаващ се само с лъжи и крамоли... :-) Тъй че напразно се морите... и стараете. А иначе
все пак си позволявате изключителна душевна мерзост, браво, впечатлен съм! :-)

Анонимен каза...

А и една само вметка: идеята ви за смяна
името на училището на ПГЕЕ "Стив Джобс" беше леко казано - нелепа!

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

браво, очаквах по-рано да встъпите в това си твърдение, е не, отново грешите. Ще опитате ли пак или да ви дам жокер?

Dimitar Petkanski

Ангел Грънчаров каза...

Просто мразите успели хора и личности
като Стив Джобс, затуй мразите и мен, нали така? :-) Хайде
де, нали имате 6-ца по психология, сам открийте коя е причината за невероятната Ви склонност към правене на душевни мерзости и низости...

Анонимен каза...

Ако внимателно бяхте прочел предишното ми съобщение, може би щяхте да забележите, че най-учтиво предложих да ви дам жокер, което по пътят на простата логика ще рече видиш ли, че може би знам отговора.

Освен ако... сега сте вий...

Dimitar Petkanski

Ангел Грънчаров каза...

Хайде, аз сега ви оставям да си разказвате взаимно и един на друг за своите сексуални проблеми, трудности и несполуки, заради които сте се изпълнили с толкова неудържимо желание за мъст към бившите си преподаватели и учители. А аз се оттеглям, щото темата не ми е вече интересна...

Анонимен каза...

ееееее г-н Грънчаров, ама недейте така... още един спор ли изгубихте... хайде, останете си със здраве

Dimitar Petkanski

Ангел Грънчаров каза...

Лека нощ, изплачете си мъката, облегчете си душите, господа... знам, не е леко, но пък животът е все още пред вас, може в един момент и да ви потръгне, винаги има шанс, тъй че бъдете оптимисти... И се грижете за душевната си чистота, щото нали виждате, с мръсотията доникъде не се стига, а човек само се излага... ей-така, без причина става за резил, за посмешище става... чао и успехи!

Анонимен каза...

Интересна "философска" дискусия!
:)

Tanya Anastasova

Ангел Грънчаров каза...

Аз никога не губя спорове, момчета, винаги печеля споровете, може би и затова ми имате зъб, но трябва да знаете едно: спорът се печели само с мисъл и с аргументи, не с нещо друго, не с наглост, не с лъжи, истината има значение само, това поне да бяхте научили от мен, щяхте да имате огромни предимства в живота, но ето, пак ви преподадох един урок, тъй че ми благодарете и ме оставете да спя, че аз съм стар човек и имам нужда от сън... Лека нощ!

Анонимен каза...

А, г-жо Анастасова, здравейте, как сте, извинете ни, че трябваше да ви направим свидетел на тази грозна мерзост и душевна низост.

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

А, г-жо Анастасова, здравейте, как сте, извинете ни, че трябваше да ви направим свидетел на тази грозна мерзост и душевна низост.

Dimitar Petkanski

Ангел Грънчаров каза...

Я, г-н Петкански все пак осъзна мерзостта и низостта, която си позволи тази вечер, бравос! :-) Ако осъзнае обаче и това, че да се подмазваш също е проява на низост и мерзост, тогава ще призная напредъка му :-)

Анонимен каза...

Досега бях учтив!

Dimitar Petkanski

Ангел Грънчаров каза...

И ще му пиша още една 6-ца :-)

Анонимен каза...

Моля, няма защо! Бъдете щастливи!
:)

Tanya Anastasova

Анонимен каза...

Когато обаче поздравявам учител
заслужил уважението ми, моля "дръжте си езика зад зъбите".

С подобни злобни подмятания не се
печелят спорове.

Dimitar Petkanski

Анонимен каза...

Философе!

Dimitar Petkanski