Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

сряда, 14 ноември 2012 г.

Дискусия по прелюбопитен казус: как се клевети цяла една голяма общност от хора?

Снощният умилителен и толкова сърдечен разговор във Фейсбук на директорката на ПГЕЕ-Пловдив г-жа Стоянка Анастасова с един-двама "възмутени бивши възпитаници на гимназията" по мой адрес - който, несъмнено, ще остане в аналите на това иначе престижно учебно заведение, имало, за жалост, злата несрета да получи преди две години такъв именно фриволен и лекомислен ръководител! - си има, тъй да се рече, и продължение, в което г-жата на лични съобщения във Фейсбук се е опитала да влезе в диалог и с мен.

Понеже обаче в оня момент аз се оттеглих да спя - беше станало твърде късно, а аз съм човек, който не е добре със здравето, поради което и тия дни съм в болнични - не съм могъл да обърна внимание на нейния вопъл; но е знаменателно, е голям прогрес, че тя е пожелала да влезе в разговор с мен, това до този момент го отбягваше; ето сега какво е благоволила да ми каже толкова любезната госпожа на лични; аз, за разлика от някои други хора, съм човек, който предпочита да няма никакви тайни от човечеството, т.е. обичам пълната прозрачност - понеже по сърце съм демократ и хуманист; та първо г-жа Анастасова копира един момент от моята дискусия с двамината "възмутени бивши възпитаници на гимназията", а после и казва какво на нея лично й е на сърцето: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

16 коментара:

Анонимен каза...

абе как не те е срам грънчаров..ти сън ли не спиш бе човек..защо не се занимаваш с полезните неща с които един психолог трябва да се занимава какво си тръгнал да се занимаваш с политики и да даваш оценка на хората..не си ти човека..виж себе си..какво другите мислят за теб е важно

Ангел Грънчаров каза...

Аз съм свободен човек, другарко, аз съм личност, понимаете меня? Правя каквото смятам за необходимо, аз решавам това, не някой друг. Другите какво мислят за мен слабо ме интересува, знам добре, че на всички човек не може да угоди, ззначи е глупавои да се опитва някому да угажда. Истината за такива като мен е най-важното, другарко, схватываете что я Вам говорю? Попытайтесь, это нетрудно. Също така държа да Ви кажа, че особено много държа дадена категория изобщо да не ме харесва, нещо повече, дори да ме мрази, щото иначе, предстатавете си, ще умра от срям, ако някой от тази категория хора вземе та ме поздрави или похвали. Това е по-трудно за схващане, но все пак опитайте. Да, държа да ме ненавиждаг индивидите от дадена категория хора, от един строго определен човешки тип, към който имам чувството, че принадлежите и Вие самата... Надявам се ме разрахте поне отчасти. Хубав ден! Бъдете здрава! И не се косете толкова, щото... ке Ви мине :-)

Ангел Грънчаров каза...

Думата "мине" е двузначна и дори може би тризначна, тъй че помислете за какво намеквам :-) Малка шегичка! Хубав ден!

Анонимен каза...

нека всеки от пгее който има добро мнение за теб сега открито да си го напише и много отдавна съм учил руски не го помня вече но на испански може да ми пишеш и не съм другарка а "другар" демократ

Анонимен каза...

Грубостта, Грънчаров, никога не печели спорове. Жалко е, че прибягвате до нея. И показателно.

Анонимен каза...

да се вадят лични съобщения на показ е простащина. Показвате, че не сте никакъв гражданин, а обикновен претенциозен селянин.

Анонимен каза...

Мда... аз имам много недостатъци, таваришчи, не съм перфектен, камо ли пък непогрешим; но имам и добри страни де, да не забравяме това, не съм черен като дявола, нали така? Или това не го признавате изобщо? Та интересно е оня другар, който призовава тия от ПГЕЕ, дето имат добро мнение за мен, да си го заявят публично, той се надява, че няма да има такива, нали такава му е надеждата? Аз пък знам, че има такива хора, само че ние сме от този човешки тип, че не обичаме взаимно да се хвалим, а че залагаме на критиката на недъзите, не на хвалбите на достойнствата. А има друг един човешки тип, дето залагат на хваленето. Ний обаче не сме от тях. Та който иска да разбере, вярвам, ме разбра вече... Пък и да иска някой да иска да каже една добра дума за мен, ще има някои неща, които ще го накарат да се въздържи, щото аз съм обявен за "прокажен", за "лош", за "враг", нали така? Тъй че нека да си стоим на мнението, че аз съм лош и чере като дяволя. Затова предлагам нещо друго: тия, дето не виждат нищо добро у мен, дето ме ммислят за черен като дявола, биха ли обичали да излязат от своето име и да заявят публично какво мислят? А да видим сега какво ще стане, другари, дерзайте!

Ангел Грънчаров

Анонимен каза...

тия, дето виждат добро у теб, дето биха ли обичали да излязат от своето име и да заявят публично какво мислят?

Анонимен каза...

Абе Грънчаров, не те ли е срам да се излагаш така като осрани гащи на простор бе...срамота е...а уж се предполага, че си интелигентен човек, макар че аз не вярвам!

Анонимен каза...

Интелигентния човек се справя с всяка ситуация в живота си сам...а ти търсиш общественото мнение..значи не можеш да се справиш сам ...

Ангел Грънчаров каза...

Правете си изводите за "интелектуалното" и "културното" ниво на моите анонимни опоненти, дето се излагат по-горе...

Анонимен каза...

Политологическа образованост е необходима не по-малко от философска. Приветствам идеята в училище да се изучава и политология като елемент от гражданското образование.

Борис Петков

Анонимен каза...

Вие г-н Грънчаров наистина обичате да спорите,но ми се струва по-скоро за спорта ,не за победата. Ако искате да победите г-жа Анастасова напуснете доброволно и станете директор в друго училище,кадърните ,успелите ,можещите,знаещите не стоят без работа./Вие пък и пишете/.

Не познавам Анастасова,но от снимката се вижда ,че е хубава,интелигентна и с особено приятно излъчване.

хема иванова




Ангел Грънчаров каза...

Драга г-жо Иванова, пишете че
"кадърните, успелите, можещите, знаещите не стоят без работа", по принцип сте права, но ако вземем предвид, че живеем в България, трябва да кажем, че у нас, за жалост, много често стоят без работа тъкмо кадърните, успелите, можещите, знаещите... а пък некадърни, невежи, нахални, простаци и пр. много често са ни дори национални лидери...

Аз не ща да ставам директор, не ми е по вкуса тази работа, при това вече съм бил директор и не ми хареса :-) От мен администратор не става, аз съм философ-бунтар :-)

Анонимен каза...

Грънчаров не е длъжен да доказва, че собствените му твърдения са верни, а обратно – наклеветеният трябва да докаже тяхната неверност. Ако клеветата е толкова зловеща, ще чакаме прокуратурата да се самосезира по публикации в интернет. Може и самата директорка да сезира прокуратурата, ако въобще съзнава какво казва и ако наистина смята училището за бащиния.

Васик

Анонимен каза...

Имате право.Но за всичко случващо се в България не сме ли виновни всички ние?На
другите народи кой им е направил демокрацията?Кой следи за спазване на законите?Кой...Кой.... Кой.. ТЕ. Ние станахме нация от меркантилни продажници и извън парите няма нищо. Няма морал,няма срам,няма уважение към този ,който ни е изпреварил в развитието си(мисля ,че и друг път споменавах това мое мнение).В крайна сметка "Каквото повикало,такова се обадило".В много отношения по повод "борба за истина " приличам на Вас, и резултата е в минус за моята нервна система.Безкрайна е темата...Бог да пази България.Духовните водачи се хванаха брада за брада не за нашето духовно извисяване ,а за 4000 000 000 лв. църковни имоти.С какво се различава от избиране борд на директори?И т.н. и т.н Дано не съм Ви отекчила. Бъдете жив и здрав.

Хема иванова