Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

петък, 21 декември 2012 г.

С признателност към един от главните спомоществователи на списание ИДЕИ

Един скромен, но всеотдайно влюбен в свободата и в истината човек, т.е. един изцяло десен човек - защото точно това прави тия хора десни, именно влюбеността им в свободата, в истината и в суверенността на личността ги прави десни, този е същностният критерий за това! - г-н Томи Томев от с. Кирилово, община Елхово, години наред подпомагаше финансово излизането на списание ИДЕИ, списанието, работещо за личностното и духовното израстване и укрепване на българската младеж преди всичко. Благодарение на него списанието оцеля в тия цели 4 тежки години, в които ние, неколцината ентусиасти, го издавахме от скромните си преподавателски заплати или дори от пенсиите си.

Длъжен съм да отбележа в тази връзка и това: нито един състоятелен, богат или известен ("звезден") човек не подпомогна списанието, въпреки че мнозина обещаваха, примерно, обеща да направи това "дясната" политичка Мария Капон, обеща го, разбира се, в предизборна обстановка, ала после се направи на ударена и забрави обещанието си; както и да е. Та искам да изразя признателността си към подкрепата от страна на г-н Томев като публикувам нашите писма от последните дни, свързани с издаването на най-новата книжка на сп. ИДЕИ; вече, както обявих, с оглед тежката криза, която преживяваме, ще издадем тази книжка по изцяло нова издателска технология, в твърде ограничен тираж, само и само списанието да бъде съхранено; та ето какво си казахме ние с г-н Томев в тия предпразнични дни:

Здравей, Ангеле, първо да те поздравя с идващия празник Рождество Христово, на теб и на семейството ти да пожелая много здраве, успешен живот и по-малко разочарования в утрешния ден! Приятно посрещане и на идващата Нова година! (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ТАЙНСТВОТО НА ЖИВОТА: Въведение в практическата философия, изд. ИЗТОК-ЗАПАД, 2006 г., разм. 20/14 см., мека подвързия, ISBN-13: 978-954-321-246-0, ISBN-10: 954-321-246-5, 317 стр., 10.00 лв. Авторът тръгва от простия факт, че човекът е живот, че ние сме живи и влюбени в живота същества, от което следва, че по никой начин не бива да му изневеряваме: да си мислим, че сме “нещо повече от това”, че сме “нещо повече от него”. Но човекът е и разбиращо същество, което значи, че не се задоволява с “простата даденост” на непосредствения живот, а непрекъснато търси смисъла, неговата ценност за нас самите. Оказва се, че ние живеем като че ли само затова непрекъснато да търсим себе си, което, от друга страна погледнато, означава, че постигаме себе си само когато свободно “правим” себе си, своето бъдеще, а значи и съдбата си. Пътят на живота у човека изцяло съвпада с пътуването към самия себе си, от което не можем да се откажем...

2 коментара:

Bacho Кольо каза...

"...един изцяло десен човек..."
Щастлив човек, "изцяло десен" - без ляв крак, без лява ръка и с атрофирало ляво полукълбо на мозъка.
Така се е родил или впоследствние се е усъвршенствал до такива висоти?

Анонимен каза...

+1, Bacho Кольо, кефиш много, правиш го Грънча гъба и коприва... :-)