Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 17 декември 2012 г.

Студът

Най-страшното нещо през зимата на нашите географски ширини е студът. Не че студът е толкова силен, а понеже бедността ни е толкова голяма - и затова мнозина, в това число и моя милост, не можем да си позволим да се отопляваме през зимата. И мръзнем. Ето, пиша сега това, увит в в кожи и одеала, с шал и шапка - и пак треперя от студ. И така минават зимите ми не от вчера, не заради тази или онази "криза", а от много години. Цяло лято треперя само при мисълта за това какво ме чака през зимата.

Да, съвсем не мога да си позволя да се отоплявам. Изборът е: или ще ядеш, или ще стоиш на топло. Явно не само аз съм принуден да правя тоя избор. Аз, между другото, съм български учител. Живея с мизерна заплата, която обаче, оказва се, на фона на това, което напоследък получават хората с други професии, дори изглеждала, представете си, "тлъста". Въпреки това моето семейство, състоящо се от син-студент и съпруга безработна учителка, стои на студено през цялата зима. В най-жестоките студове си позволяваме да отопляваме една стая, което ни излиза на носа: после през цялата година не можем да стабилизираме семейния бюджет. Защо пиша това ли? Ще ви кажа. (ОЩЕ >>>)

Абонирайте се! Подкрепете свободната мисъл и свободното слово в България тъкмо когато те са в страшна немилост! (Забележка: Можете да получавате броевете на в-к ГРАЖДАНИНЪ за 2011 г. ако пишете на имейл angeligdb [@] abv.bg)

2 коментара:

Анонимен каза...

Студът наистина е нещо ужасно, а зимата е един напълно безсмислен сезон и само губене на време. Съгласен съм с руския пианист Михаил Плетньов, който, макар и роден в Архангелск, т.е. доста на север, казва „Я не люблю холод, я терпеть не могу холод.” В Русия май е поносимо само по Черноморието, например в Сочи. Но руснаците в селата поне имат хубави печки, на които може да се спи зимен сън.

Всъщност дори в Северна Африка през понякога зимата става доста студено и вали сняг, така че за да се спаси човек, трябва да отиде доста на юг.

В Пловдив през зимата се случват температурни инверсии и тогава през нощта се отчитат много ниски температури, но като цяло той все пак е с по-мек климат от Северна България или Задбалканските котловини, например Софийското поле (или Искърското дефиле със Своге) например. Най-добре в България през зимата си остава по Южното Черноморие, само дето там духа вятър, както и в крайните южни райони по долините н Струма, Места и Арда, които имат почти средиземноморски климат. Но и там не се живее без отопление.


Истината е обаче, че отоплението и в богатите страни от Западна Европа е доста голямо перо в семейния бюджет, така че и там има повече мръзнещи хора, отколкото предполагате. Ако не трябваше да се работи в града, може да се каже, че спасението през зимата е на село, защото там има много дърва, кюмюр („кимур”) и печки. В нашето село например хората, както във всички български села, са с много ниски доходи, но никой не мръзне „зимъска”, навсякъде печките бумтят. Долна баня не е село, а градче, но предполагам, че и там домовете са по-добре отоплени от Пловдив.

Димчо Дебелянов между другото през зимата е стоял по цял ден в библиотеката на топло. Сутрин е чакал с нетърпение да отворят читалнята.

Все пак има и по-зле от Пловдив през зимата, например:

Ветер в Норильске:

http://www.youtube.com/watch?v=ePJ9aY5LBHg

или

Якутии ударили 50-градусные морозы
http://www.youtube.com/watch?v=UYl9cY0KgIs

Мисля, че там бих умрял на място. При такива температури ако парното спре дори за миг, всичко необратимо замръзва. Там не може да стоиш у дома с изключено парно и да „пестиш”, защото никакви одеяла, юргани, палта, шапки и дюшеци не помагат.

Анонимен каза...

Интересни мисли за отоплението в Сибир (по повод книгата „Сибирское проклятье"):

Кандидат экономических наук, вице-президент Новосибирской торгово-промышленной палаты Ю. П. Воронов полагает, что не существует прямой связи между средней январской температурой и энергозатратами на отопление:

Дело в том, что если стоят морозы, то погода, как правило, безветренная. Отопить здание в условиях безветренной погоды проще и дешевле, чем при ветре. Если на территории осенью и зимой господствуют сильные ветры, расходы на отопление будут более значительными, чем при морозе и безветрии. Здание также легче отапливать при низкой влажности воздуха, в этом плане Сибирь зимой — мировой лидер. 20° С в Москве и Новосибирске — огромная разница для самочувствия. Сухой неподвижный воздух — прекрасный естественный теплоизолятор. Кроме того, средняя температура января обычно не используется для анализа комфортности проживания на территории. Чаще всего применяются два других показателя: среднегодовая температура и количество дней в году с температурой выше заданной (нуля или плюс десяти градусов). Видимо, нужно было постараться, чтобы выбрать такой новый показатель, который нагляднее поставит Сибирь в трагическое положение. А еще в книге многократно смешиваются Урал и Сибирь, появляется великая река Тюмень и так далее.

http://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B8%D0%B1%D0%B8%D1%80%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BA%D0%BB%D1%8F%D1%82%D1%8C%D0%B5