Представена публикация

За всички, които се интересуват от моите коментари, беседи и от дискусиите, в които участвам!

Съобщавам, че всеки, който иска да следи моите всекидневни коментари и анализи, може да го прави като посещава редовно моята страница във фе...

понеделник, 14 януари 2013 г.

Интересна загадка: има ли надежда прост управник да почне да управлява добре като се заобиколи с умни хора?

Г-н Борисов, нашият любим управник-Слънце, най-накрая изглежда осъзна крещящата липса на умствен потенциал в неговото собствено правителство и направи нещо сензационно: покани председателя на Академията, на БАН, а също и ректора на Университета (СУ) постоянно да присъстват на заседанията на правителството! Ей-така, за секи случай, да са там, да са му подръка, дето се вика. Което си е баш признание, че иначе е заобиколен все от катили, нали така, за какво друго да е признание? Информацията за тази случка мина някак си между другото и не биде осмислена изобщо, поне моето впечатление е такова. Явно защото от нея могат да се направят доста недобри за властелина ни изводи. Или могат да се направят добри изводи, а, какво ще кажете?

Макар и късно, но все пак Боко се е сетил, че умните хора не са за пренебрегване. От друга страна обаче съвсем не е сигурно, че точно председателят на БАН и Ректорът са чак толкова умни, щот нали знаем как у нас се расте в научната йерархия, това поне знаете ли го? Та тоя, дето е дорасъл до върха, съвсем не е задължително да е пример за образцов интелект, камо ли пък, особено, на завиден морал. Както и да е. Ето сега главното от една дискусийка по този въпрос, която откривам тази сутрин във Фейсбук; първо давам своя коментар, а после и най-важното по моя преценка от нея: (ОЩЕ >>>)

Търсете по книжарниците забележителната книга на философа Ангел Грънчаров ПРЕСЛЕДВАНЕ НА ВРЕМЕТО: Изкуството на свободата, изд. A&G, 2003 г., разм. 21,5/14,5 см., мека подвързия, ISBN 954-8945-88-6, 280 стр., 8.00 лв. Книгата говори за “нещо”, което е близко на всеки един от нас: времето. Тя се опитва да ни насочи към чисто човешкото в него, към неговата ценност за човека. Това, че времето не ни е чуждо и ни изглежда “добре познато”, съвсем не означава, че го разбираме. Нашето предварително познание за времето не навлиза в неговите дълбини, а само докосва повърхността, най-бледата му външност. Съзнанието за време го приема за факт, с който трябва да се “съобразяваме”, но не отива по-нататък и не се задълбочава в неговата тайна. Когато обаче ни запитат А що е време?, почти нищо не можем да кажем: мълчанието е нашият отговор. Тази необичайна и изненадващо понятна философска книга “поглежда” в скритото “зад” мълчанието ни – за времето, живота, свободата.

13 коментара:

Анонимен каза...

"Умникът",преподавал на студентите политологията на Маркс и убеждавал читателите на в.Раб.дело във величието на съветския социализъм,бе изключително кадърен.Той умело подбра екип от министри,чиито банкови сметки набързо набъбнаха в милиони зелено.После ,защото едните станаха емблеми на новата олигархия,смени ги с други,но и те бързо ги настигнаха.В резултат,народът му би шут,на който биха завидели Меси и Роналдо.Фор евър."Простият"пожарникар,подбра екип на който нито един от предишните немогат да извадят човече за сравнение.Дори един ЦЦ е с класи над ВСИЧКИ предишни 13 МВР министри-обикновенни мишлета или арогантни бандюги.Извод-разликата между "прост" пожарникар и "умен" марксист и като между бор и храст.За това борът ще расте още не само 4 ,а вероятно 8 години.А храстчето ще буреняса съвсем.

Georgi Stankov

Ангел Грънчаров каза...

Тоя г-н Станков ще ме умори от смях! Г-н Станков, Вие сериозно ли говорите, че Цв.Цв. бил някакви "класа"?! А що се касае до задевките Ви с костов, знам, то е психологически обяснимо: умният човек наистина е крайно неприятен на простака, и той се чуди как да му отмъсти, и затова почва да го плюе така, както Вие, подражавайки на тезите на медийните ченгета-мерзавци, правите, а именно " "Умникът",преподавал на студентите политологията на Маркс и убеждавал читателите на в.Раб.дело във величието на съветския социализъм,бе изключително кадърен.Той умело подбра екип от министри,чиито банкови сметки набързо набъбнаха в милиони зелено.После ,защото едните станаха емблеми на новата олигархия,смени ги с други,но и те бързо ги настигнаха.В резултат,народът му би шут,на който биха завидели Меси и Роналдо.Фор евър."" и дори си мислите, че сте впечатлил някого. Е, мразите умните хора, явно подписвате собственоръчно декларация, имаща само едно изречение: "Щом на мен много ми е симпатичен простакът Боко, и щом толкова ме дразни умният Костов, явно аз самият съм твърде, твърде прост човек!". Така стоят нещата, драги ми г-н Станков, психологията е жестока нАука. Простете, а Вам лично Тодор Живков също много Ви харесва, нали така, познах, нали? Е, ясно, нема грешка, всичко е пределно ясно Цв.Цв. бил голем капацитет, майчице, ще умра от смях!

Анонимен каза...

https://www.facebook.com/dobri.bozhilov/posts/10200382671354409?comment_id=6064563&notif_t=feed_comment_reply

Ангел Грънчаров каза...

Г-н Станков, простете, но да запитам пак: а колко пари Ви плащат пиар-шаманите от ГЕРБ, грижещи се за "правилното мислене" на народа, за да произвеждате и да бълвате тия смехории, а? Кажете, знам, че е неудобно, че така припечелвате, но хора сме, ще разберем, криза е, нещо требе да се яде. Кажете, че и аз съм го закъсал, ето, издавам цяло философско списание, сп. ИДЕИ, затънал съм в дългове, кажете, идат избори, да зема и аз да се покая малко, и да се главя за известно време при Вашите началници, уверявам Ви, ще пиша доста по-сръчно от Вас, и не чак такива смехории... нали ме разбрахте, готов съм да поработя като Вас, но заради една идеална, благородна цел, а не за едното плюскане: да спася списанието...

Анонимен каза...

Драги ми Ангеле.Опасността за теб е не смехът,а злобата.Защо ли,всички,обучавани във великият Съветски съюз са с еднаква степена на умствена скопеност?На какъв калъп ли са ви подлагали там,Ангеле,че и ти,като другарят ти Костов,дълбаете мисловни дупки?

Georgi Stankov

Ангел Грънчаров каза...

Между умният човек и простакът, драги ми Станков, има цела пропаст, тъй че напълно те разбирам. Не, нема злоба, радост има у мен като гледам конвулсиите ти. Костов бил прост, Боко бил умен весело е, защо да не се смее неизвратеният човек. Ето, и аз съм бил прост, Цецо Цв. бил умен, мерси за комплимента, ама чак такава похвала заслужил ли съм я? Верно, написал съм 20-тина книги, Боко е чел само една, но и нея не я е дочел, той за те е умен и дори мъдър, аз съм "умствено скопен" Добре, продължавай така, все в този дух, весели народа, лошо нема, напротив. Само гледай като се увлечеш в глупостите, да не земат да ти резнат заплатата твоите началници от пиар-отдела на ГЕРб, щото предизвикваш обратен ефект, защо тогава да ти плащат?!

Анонимен каза...

Драги г-н Грънчаров,това,че ти си позатънал финансово покрай твоето "филосовско"списание е даже оптимистична оценка.Все пак народът ни е от психично болни и вероятно трудно намираш такива читатели.

Georgi Stankov

Анонимен каза...

....а това,че си бил написал цели 20 книги/?!?/ е само потвърждение на максимата-луд,умора няма.

Georgi Stankov

Ангел Грънчаров каза...

Ваша милост нали знае Ботевите думи касателно това кои у Нашенско смятат за "луди"? Или не сте чел и Ботева? Чел сте дръжки де, ама такава е думата...

Анонимен каза...

Много ми е смешно това за Костов, че бил марксист. Как е възможно марксист пък никога не е членувал в БКП. А "умните" Цв Цв и Боко Тиквата и двамата с членски книжки от любимата партия. Боко Тиквоча даже напуска МВР, за да не напусне БКП. Това е истината др.Станков, а другото е алабалистика за наивни глупаци, които обичат ръката, която държи тоягата и после се чудят защо тънат в мизерия.

Анонимен каза...

Нещата в политиката не опират не само и не толкова до интелект, а до МОРАЛ. Един интелигентен, но АМОРАЛЕН управник може да нанесе много по-големи поразии, отколкото един не особено умен, но МОРАЛЕН политик.

Само че не се заблуждавайте: посткомунистическите страни на СТРАТЕГИЧЕСКО ниво съвсем не се управляват от глупаци, напротив. Стратегическото ръководство в Москва, което е направлява процесите в посткомунистическите страни и влияе на процесите в старите демокрации, се състои от високо интелигентни, но, разбира се, АМОРАЛНИ хора. Публичните политици, които се намират в светлината на прожекторите в посткомунистическите страни, съвсем не са истинските управници и те не вършат нищо, което да не се в угода и да не е съгласувано със стратезите зад кадър.

Истината е, че глупаци са политиците в старите демокрации, които комунистите водят за носа вече от 60 години.

Анонимен каза...

Принципно съм съгласен с Грънчаров, но да обвиняваш всеки, който не е съгласен с теб, че му плащат, е типично българска идиотщина. Ганювска.

Анонимен каза...

Г-жо Ганювска, не споделям Вашата неоснователна реакция.
Защото дали плащат някому за негова работа или не, не е обвинение.
То си е аргумент, довод в подкрепа на твоя правилен стремеж да унищожиш противника си в сърцето.
В смисъла на съществуването му.
А иначе, доколкото логичното предположение плащат ли някому за
работата или не му плащат е
спекулативно, дотолкова то е и критикуемо.
Мен по-скоро ме тревожи, будоражи, а вече и лекичко почва
да ме притеснява спокойното отношение на г-н Ангел Грънчаров към ширещата се анонимност на коментаторите в блога му ( тук, радостно учудващо:
само с един представен екземпляр)
Например към този по-горе, дето говори за МОРАЛ, за АМОРАЛЕН управник, пък самият той е пред
очите ни АМОРАЛНИК, безименник, безличностник, безотговорник, страхливец, скапаняк и каквото оттук нататък ти дойде наум.
Включително и тъпоглавник, защото се прави, че не забелязва ни йота от нашите с г-н Ангел Грънчаров,
силно основателни, правилни,
справедливи и истинни доводи, многократно изразявани, с които критикуваме и остричко осъждаме анонимността и далеч не само неговата тук.
Единствено подхождаща, също, според спекулацията ми, на някой бъбрещ му се, най-често без особена мисъл и смисъл деец на БКП-
БСП, срамуващ се да разкрие "светлото" си име тук.
Ами как да си пише в собствен блог
"философиите" такъв скапаняк с името си, знаейки, че никоя червена бабичка или нейното розово внуче не ще го четат, по простата и логична причина, че не са свикнали да четат никакви, като него, да не говорим за умни автори за да умнеят, а само да се умиляват, да простеят и силно свикнало - повлияват от "перфектната" речовитост, на тъпоумните си и престъпни за българските интереси комуно-ченгесарски водачи.
Досущ, между впрочем, както същото това нещо пред очите ни в тези дни го прави известната в този блог гербовистка г-жа Димитрия
Андонова.
Впрегнала се, горката, чак от Гърция да ме убеждава колко не съм бил прав да разсъждавам и да оценявам, че управлението на ГЕРБ, без иванкостовските мозъци и светли умове - нагло и тъпоглаво самолишено, по същия начин, както царската и тройната коалиция, иска
да ме проваля, бави, дърпа надолу и да ме навира в простотия, в беднотия и в немотия.

15.01.2013г. Владимир Трашов